Biden a cerut cel mai mare buget pentru Apărare

Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului pentru 2024 cel mai mare buget de apărare pe timp de pace, 886 miliarde de dolari, care include o majorare cu 5,2% a plăţii militarilor şi cel mai mare buget de până acum pentru cercetare şi dezvoltare, dar şi fonduri suplimentare pentru muniţii, a căror necesitate a fost evidenţiată de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Cererea lui Biden prevede 842 miliarde de dolari pentru Pentagon şi 44 miliarde pentru programe legate de apărare ale FBI, Departamentului Energiei şi altor agenţii.

Bugetul total propus pentru 2024 îl depăşeşte cu 28 miliarde pe cel de 858 miliarde din anul precedent.

Congresul a semnalat, aşa cum o face adesea, că va suplimenta cheltuielile militare peste cele solicitate de Biden pe parcursul procesului de aprobare, întins pe mai multe luni, pe care această cerere l-a declanşat.

Atât Congresul, cât şi administraţia au în atenţie un posibil război prelungit în Ucraina şi potenţiale conflicte viitoare cu Rusia şi China.

Acest buget va fi primul prin care se vor achiziţiona rachete şi alte muniţii prin contracte multianuale, o procedură folosită de obicei pentru avioane şi nave. Pentagonul semnalează astfel o cerere de durată către producători de top de muniţii precum Raytheon Technologies Corp, Lockheed Martin Corp şi Aerojet Rocketdyne Holdings Inc.

Războiul din Ucraina a arătat armatei SUA că are nevoie de rezerve mai mari de anumite tipuri de muniţii, ceea ce explică contractele multianuale care ar putea fi folosite şi într-un potenţial conflict militar cu China.

Bugetul impulsionează achiziţiile de rachete sofisticate precum JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range) şi AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile). Acestea ‘sunt pentru strategia mai largă (…). Nu sunt muniţii’ precum cele folosite în Ucraina, a explicat un înalt oficial din domeniul apărării.

Până acum, banii pentru muniţiile trimise Ucrainei, inclusiv Javelin şi GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), au fost asiguraţi cu 35,7 miliarde de dolari din fonduri suplimentare aprobate în 2022. Ajutorul Pentagonului pentru Ucraina în buget este acelaşi ca şi anul precedent. Dacă vor fi necesare finanţări suplimentare pentru Ucraina, poate fi înaintată o cerere adiţională, a afirmat oficialul menţionat.

Bugetul pe 2024 se laudă cu fonduri de amploare istorică pentru cercetare şi dezvoltare pentru Pentagon – 145 miliarde de dolari destinate pentru armamente noi precum rachete hipersonice, care sunt lansate în straturile superioare ale atmosferei şi nu pot fi detectate nici de cele mai avansate radare. Rusia a folosit astfel de rachete în Ucraina.

Bugetul propus accelerează de asemenea ritmul achiziţiei de avioane de luptă ‘invizibile’ F-35 cu încă 81, cel mai mare program de înarmare al Pentagonului.

Bugetul pe 2023 a solicitat 61 de avioane F-35 produse de Lockheed Martin, iar Congresul a suplimentat acest număr la 77.

Printre celelalte priorităţi de vârf al noului buget se află modernizarea ‘triadei’ nucleare a SUA de rachete balistice intercontinentale sol-sol, bombardiere şi submarine cu rachete balistice, construcţia de nave şi dezvoltarea de capabilităţi în spaţiul extraterestru.

Bugetul le va asigura contracte celor mai mari producători americani din industria de apărare, precum Lockheed, Raytheon, Northrop Grumman Corp şi General Dynamics Corp.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

17 Comentarii

  1. Nema problema, bidonul cu robinet porneste tiparnita inflatiei si multumeste complexul militar-industrial care sustinerea la presedentie. La cat de senil este pot pune tot belemeul sa-l realeaga prin corespondenta !

  2. Sa dea Bunul Dumnezeu sa nu mai apuce paraliticul anul 2024 si sa lase linistita lumea intreaga, inclusiv America pe care a bagato in faliment total.Amortitul asta paralitic ,viseaza numai razboi si moarte, in loc sa bage banii in nevoile oamenilor din America .

  3. Biden are nevoie de buget mare pentru expansiunea in Rusia….Nu pentru aparare, deoarece SUA nu e amenintata de nimeni. SUA nu are la granitele sale un Pact militar advers, care sa aiba misiunea de distrugere a SUA…..Reamintesc ca NATO s – a infiintat in 1948 cu misiunea de a distruge URSS / Rusia.

  4. Imbecilul rusofob ruman, leghionar cretin si analfabet, ar vrea sa dispara Rusia. De ce? Pentru ca e bolnav mintal. Si tampit, nu il duce capul ca sa priceapa ca inainte sa dispara Rusia, dispare toata Europa de Est….Serios vorbind, Rusia trebuie sa dispara pentru ca i – a furat lui paltonu si ceasu.

  5. Ca sa intelegem mai bine ce inseamna aceasta suma alocata Bugetului pe Aparare al SUA trebuie spus cum China abia daca aloca 200 de miliarde de dolari .Este o iluzie sa credem ca Occidentul in integralitatea lui va pierde vreodata un razboi in Ucraina .Vizita grabita a lui XI in Rusia urmata de imediata vizita la Kiev ne apropie de adevar . Rusia nu are incotro si se va retrage .Zicerile unui general al NATO ne arata in clar viitorul . Federatia Rusa se va destrama asa cum ne-a zis inca de la inceputuri si doamna von der Leyen .Realitatea prinde din urma Rusia .

  6. Doar ca incet-incet, $-ul devine o hârtie bună doar de șters la ?.
    Cine petrece mai mult timp prin U.S.A, vede cum situația se înrăutățește de la o lună la alta. Norocul Li?icilor e cu Europa și Japonia care preiau masiv din povară. Arabii încep sa dea cu flit…
    Cât mai rezistă Baliverna ??

  7. @ gâgă/ boul samaritean /Sandu etc 21:55
    Ca să-nțelegi tu mai bine, Rușii au folosit deja acum câteva zile în Urcaca rachetele hipersonice, pentru care Li?icii de-abia acum bagă bani pe partea de cercetare.?

  8. gica –Imi pare rau ca trebue sa va dezamagesc, dar ce afirmati D-vs.este de domeniul inposibilului.De fapt nu incerc sa va conving cu alte situatii clare pe care le vedem cu totii acum,dar o sa va lamuriti singur in urmatorul timp ca este gresita opinia D-vs.si nu va fi asa cum a-ti scris acum.Cit despre ce ne tot spune mereu asa zisa doamna Ursula von Der Leyen,nu trebue sa credem, pt. ca numai prostii debiteaza.

  9. Cenzura. Pas cu pas. In plandemie Twitter, YT, FB, etc, au fost cenzurate la greu de FBI si CIA. Cum zicea Jacinda Ardern din NZ? „Cuvintele sunt arme.” Si numai cei ce detin puterea au dreptul sa foloseasca aceste arme, impotriva celor multi si prosti.

    Circuitul banilor in America
    1.Membrii Congresului au actiuni la firmele de armament.
    2.Congresul voteaza bugetul Pentagonului.
    3.Pentagonul imparte banii fara-numar-fara-numar la firmele de armament.
    4.Membrii Congresului isi incaseaza dividendele.
    5.SUA se lauda ca are bugetul militar mai mare decat urmatoarele 10 tari la un loc, inclusiv Rusia si China.
    6.Eficienta cheltuielilor e minima, vezi Afganistan si Ukraina.

    NB. .Membrii Congresului mai au actiuni si in IT si Big Pharma:
    a.Tanara si frumoasa Nancy Pelosi (Moartea-n vacanta) si-a vandut de curand actiunile la Google. Stia ca in luna urmatoare se va vota o cercetare anti-trust impotriva Google.
    b.Bill Gates nu e in Congres; el vine pe filiera CIA-WEF-WHO.
    Cand a stiut ca urmaza plandemia, a cumparat actiuni la Biontech.
    Cand a stiut ca se va termina mascaria cu „vaccinul”, le-a vandut.
    Profit: 500.000.000 $.

    Si voi vreti sa fiti stapanii astei lumi?

  10. Am facut o greseala. Rectific: comentariul incepe cu
    Circuitul banilor in America …

  11. Vreau sa vad si eu un presedinte sanatos la cap care se lauda ca a marit bugetul pentru sanatate si cate spitale super moderne are sa construiasca. Poate in China dar n-a tradus nimeni.

  12. Stați că va ieși boul nostru să zică că avem nevoie de arme,bani,…ca vine dracul să ne cucerească! …

  13. Apărare …my ass! Este bugetul pentru subjugarea celorlalte țări.

  14. Pt apararea mlastinii din washbrainton care ataca Ursia cu scopul declarat de a o „democratiza” si faramita.

  15. Suparare mare pe capul rusofililor. Se pare ca voi nu invatati nimic din istorie mai baieti.
    Asa a disparut si URSS,de la cursa inarmarilor,economic si tehnologic nu a mai putut tine pasul cu occidentul.
    Cand ai ca brand de tara vodca si kalashnikov nici nu e de mirare.
    Problema cu rachetele astea hipersonice este ca sunt lansate de la inaltimi foarte mari,peste 14 mii metri. Avionul purtator e tinta sigura. Folosite pe distante mari nu mai au precizie. Alea chinzesti la toate testele au cazut la cativa km de tinta.

  16. EUIS, problema nu e in America. Americanii vad ca foreaza,testeaza zborul pe Marte,telescoape spatiale,fuziunea nucleara…au alte preocupari.
    Numai Putin si bongolezul ala din Koreea toata ziua teste cu rachete. Niste controale psihiatrice pe la Moscova ar fi mai utile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.