Biden face praf planurile lui Macron

În timpul campaniei prezidențiale din 2016, Donald Trump declara că NATO este o organizație „depășită”. Odată devenit președinte, Trump și-a apostrofat în cei mai duri termeni aliații europeni pentru că nu susțin financiar NATO, prin cei 2% din PIB pentru apărare, așa cu se angajaseră statele membre. Cea mai dură poziție a lui Trump a fost la adresa Germaniei, a doua cea mai mare economie din cadrul NATO. La acel moment, cancelara Angela Merkel declara că ”Europa trebuia să-și ia destinul în propriile mâini” și să-și reducă dependența față de Statele Unite. Încurajat de această schismă euroatlantică, președintele Emmanuel Macron a făcut celebra afirmație despre „moartea cerebrală” în care se află NATO, ba chiar a mers și mai departe, încercând să redeschidă perspectiva gaullistă a ”autonomiei strategice” a Europei și a ”Europei de la Lisabona la Vladivostock”, printr-o apropiere de Rusia lui Vladimir Putin. Apoi, a urmat anunțul lui Donald Trump de retragere a unei părți din trupele SUA staționate în Germania, o parte din militari urmând să fie transferați la o bază militară americană permanentă din Polonia, pentru care guvernul conservator de la Varșovia a făcut un lobby intens, propunând și o finanțare poloneză de 2 miliarde de dolari pentru așa-zisul ”Fort Trump”.

Schimbarea de administrație din Statele Unite schimba total evoluțiile de mai sus. Retragerea militarilor americani din Germania este oprită și decizia va fi revizuită de președintele Joe Biden, a anunțat, miercuri, generalul American Tod Wolters, comandantul suprem al forțelor NATO în Europa. ”Planificarea anterioară a fost blocată, pentru ca secretarul Apărării și administrația sa să revizuiască tot ce s-a întâmplat până când Lloyd Austin a fost numit în fruntea Pentagonului”, a spus generalul American. ”Toate opțiunile vor fi reexaminate”, a mai spus el.

Președintele Donald Trump a dorit să retragă 12.000 de militari din Germania, circa o tremie din contingentul american de aici. Actuala Lege a Autorizării pentru Apărarea Națională, adoptată în Congresul SUA, face imposibil acest lucru, interzicând reducerea numărului militarilor din Germania sub 35.000 fără o analiză atentă a efectelor acestei decizii asupra securității Europei. Președintele Joe Biden a promis să reînnoiască angajamentele de Securitate ale SUA în Europa și toți analiștii se așteaptă ca el să renunțe la retragerea militarilor din Germania.

Cât despre autonomia ”strategică a Europei”, este un lucru despre care nu se va mai vorbi în noul context al administrației Biden. De altfel, deși atacat de Donald Trump pentru contribuția redusă la NATO și amenințat cu taxe uriașe pentru automobilele germane, Berlinul s-a distanțat imediat de propunerile lui Emmanuel Macron, care spera să profite de statutul Franței, de țară care, după Brexit, a rămas singura forță nucleară și singurul membru permanent al Consiliului de Securitate ONU din UE. Cancelara Angela Merkel a criticat afirmația lui Macron despre situația NATO, iar poziția Germaniei a fost expusă cel mai limpede de ministrul Apărării, fosta lideră a CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, imediat după ce Joe Biden a câștigat alegerile din SUA. ”Ideea unei autonomii strategice a Europei merge prea departe și creează iluzia că am putea asigura securitatea, stabilitatea și prosperitatea Europei fără NATO și fără SUA. Germania și Europa nu se pot proteja singure fără puterea nucleară și convențională a Americii. Este un fapt”, a spus Kramp-Karrenbauer, la jumătatea lunii noiembrie 2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

9 Comentarii

  1. Ocupatia militara a Germaniei de catre Aliati continua si la 75 de ani de la incheierea conflictului.
    Asta inseamna doua lucruri: 1) ca cea mai puternica economie din Europa este cu baioneta la gat, si deci SUA implicit conduc Europa si UE; si 2) ca Europa poate fi impinsa oricand intr-un razboi, daca interesele SUA o cer, un razboi, la nevoie, contra intereselor europene.
    Noroc cu clasa politica americana, compusa din indivizi responsabili, care n-are declansa niciodata vreun macel prin proxy.

  2. Macron are nevoie de o armata europeana pentru ca pe Macron il costa mult razboaiele neintrerupte duse de Franta in fostele colonii din Africa de la ‘independenta „; cca 15 natiuni puse la bir in natura de Franta, care le controleaza inclusiv moneda comuna si, prin politica duplicitara de Francofonie, cultura, invatamantul etc
    Cu armata europeana mai imparte din costuri si mortii din Africa cu alti fraieri

  3. He he ! … Cum era vorba aia ? Cu Mos Teaca Joe, Armata Rosie-alb-albastra vine pentru trei luni si ramine pentru trei sute de ani ! … (ps : ma intreb daca la nemti americanii n-au nevoie de niste baieti care sa curete la cartofi ? … va dati seama, cred ca se face o coade de la poarta Ministerului Apararii pina la intrarea in Ploiesti ! Iar spaga pentru o misiune de sase luni va ajunge la niveluri astronomice !!)

  4. O parte din centralele nucleare ale Frantei (si are destule …) functioneaza cu uraniul extras din minele din Niger si Mali, aparate (cica in numele „democratiei” si „luptei antiteroriste” !?!) de armata franceza (operatiunile „Barkhane” si „Serval”)

  5. Au vazut ca daca pleaca ..si-o slabesc cu MILITARISMUL … americanii nu au decat de pierdut :
    vezi …NORDSTREAM 1+2
    si
    probabil vor trebui si sa faca PACE in acte cu nemtii (sa le recunoasca independenta ca stat)

    Deocamdata …sub toate palavragelile … USA nu poate recunoaste Germania ca stat egal in drepturi (adica stat care poate lua si decizii dezavantajoase americanilor …cum pot lua de exemplu … mongolii sau … francezii !)

    De ce „deocaamdata” ? — Pentru ca :
    „Actuala Lege a Autorizării pentru Apărarea Națională, adoptată în Congresul SUA, face imposibil acest lucru, interzicând reducerea numărului militarilor din Germania sub 35.000 …”
    (pe nemti, nu pe guvernul „nemtesc” … i-a intrebat PRIN REFERENDUM [!!!] cineva … cand au dat americanii LEGEA asta sau oricum LEGAL n-au voie sa fie CHIAR egali maericanilor ?)

    😀 😀 😀

  6. In 1940
    Franta erea un imperiu.
    Anglia erea un imperiu.
    Rusia erea un imperiu.
    Germania se chinuia sa faca un imperiu.
    Azi.
    Franta este un imperiu.
    Anglia este un imperiu.
    Rusia este un imperiu.
    Germania este ocupata si se chinuie sa faca un imperiu.

  7. vice amiralul american charles richards a afirmat ca un razboi nuclear cu rusia si china e foarte posibil …sper ca guvernul citu sa termine cit mai repede cu vaccinarea si sa se apuce de sapat sa pregateasca romania de razboi nuclear….

  8. Grmania este un imperiu si ea. Tarile supuse sint continentul european.

  9. Poate ne scuteste si pe noi de cumpararea de fiare vechi americane! Mai ales ca bugetul lui Klaunus- Catzu Batzu, nu prea are cu ce!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.