Bîrcean family, copiii și orchestra

Multă vreme am crezut că învățătoare ca doamna Maria Ripoșan nu va mai apărea pe Valea Mărtineștilor. Dintr-o încăpere cu patru clase comasate în același spațiu a scos aproape toți atîția liceeni și, mai apoi, studenți, fiind apoi una dintre cele mai bune cadre didactice pentru clasele mici din județul Hunedoara. Am crezut că am avut noroc și că după noi copiii vor aștepta ani și ani pînă cînd să dea peste ei un asemenea noroc. Din fericire, lumea nu începe și nu se sfîrșește cu nici unul dintre noi. În locul faimoasei învățătoare (care domina o comună întreagă, și părinți, și copii, și oficiali, și milițieni! ) a apărut o doamnă pe care aveam să o descopăr mai întîi pe calea undelor la unul dintre programele Radioului public.

Într-o bună zi, obligat de o procedură terapeutică, a trebuit să stau întins vreme de o oră și să ascult muzică. Era atît de stupidă, de enervantă, de fără sens în text, de cîrpită în rime încît a trebuit să mă ridic și să schimb postul, căutînd altceva pe o altă lungime de undă. Am oprit pe timbrul unei voci care vorbea despre copii. Cu totul altfel. O făcea cu o căldură distinctă, cu o sensibilitate care ar fi putut înmuia și duritatea unor lătrăi consacrați. Se simțea din cîteva cuvinte că știe despre ce vorbește, că o face cu drag, că este plină de idei, că are deja o experiență, că lucrează de ani și ani cu copiii și că folosește metode moderne de cunoaștere și educație, de învățat limbi străine și de socializat cu copiii. Nu mulți profesori și învățători au darul de a vorbi atît de electrizant, fără a face eforturi vizibile de a atrage atenția.

Am devenit mult mai atent cînd am auzit că este vorba despre o profesoară din Timișoara care s-a mutat în Mărtinești, într-o casă de țară împreună cu soțul ei și cu cei 4 copii ai lor. Adică în satul în care am învățat și eu. Am ascultat atent dialogul cu profesoara de engleză, așteptînd să-i aud pomenit și numele. Și cînd am auzit de Adriana Bîrcean am înțeles repede că trebuie să fie vorba de o legătură cu una din familiile vechi ale comunei Mărtinești. Acolo numele de Bîrcean este la fel de frecvent ca Pop prin satele Maramureșului. Și am priceput că nu este un simplu refugiu la țară, ci este vorba de unul dintre copiii de la Mărtinești, un Bîrcean, căsătorit la Timișoara și întors acasă.

De Crăciun, i-am promis colegei mele Marieta Vișan de la Cotidianul.ro că voi duce cîteva cadouri pentru copiii dintr-un sat, oriunde în România. Și am ales cei patru copii din familia Bîrcean, din Mărtinești, încercînd să-mi lămuresc astfel și povestea profesoarei de engleză și de franceză retrasă în comuna mea natală.
Nici vorbă de o retragere. Împreună cu directoarea, Adriana Bîrcean a ”revoluționat” școala din Mărtinești. Cu tehnici moderne, cu ideile sale, cu entuziasmul său molipsitor, cu jocuri, cu teatru și muzică, cu sport și ieșiri în natură, a devenit un fel de proiect didactic de dezvoltare personală unic în felul său. Într-o perioadă scurtă, Adriana Bîrcean a început să predea și unor învățători interesați din județul Hunedoara de tehnici moderne de învățare și educație.
Am descins în Ajunul Crăciunului la familia Bîrcean din Mărtinești. Nici unul dintre copii nu era acasă. Cel mare era la ceata de călușari care începea colindatul de a doua zi dimineața. Ceilalți trei se făleau pe la casele prietenilor din sat. Nu i-am găsit acasă decît pe Adriana Bîrcean și pe soțul ei Călin Bîrcean, fondatorul și conducătorul trupei de pop ”Pragu de sus”. El era cheia întoarcerii familiei sale la Mărtinești, în casa țărănească a familiei Bîrcean, poreclită Cotea. De ce țin minte porecla acestei familii? Pentru că părinții mei povesteau adesea despre un Cotea din același neam care era faimos pentru faptul că putea să facă o jumătate de oră de ponturi (figuri de dans) dificile pe o masă nu mai mare de un metru pătrat, fără să se clatine sau să cadă de pe aceasta.

Pînă aici a fost cum a fost. Totul ar putea să pară o poveste siropoasă, un sucess story rural, din care să ne tragem energiile pentru optimismul necesar salvării. Numai că nu este chiar așa. După ce Adriana Bîrcean a predat cîțiva ani la Biled și, mai apoi, în Timisoara, de la Mărtinești din anul 2008, Adriana Bîrcean n-a mai fost niciodată titular. Acum predă ca suplinitor în cîteva localități din județul Hunedoara. Aleargă între casă și cele trei școli în care predă. Iar soțul ei, Călin Bîrcean, mai mult șomează. Cu pandemia coronavirus, grupul ”Pragu de Sus” nu mai are concerte. Iar Călin Bîrcean, omul care a compus cel mai rebel manifest al cd-ului, nu este genul să participe la șușe sau să gîdile politicieni. El este autorul cîntecului manifest ”Nu te lăsa cumpărat”. Și asta spune totul despre condiția morală a acestei familii ardelene. Am găsit pe site-ul SparkNews.ro o relatare mai mare despre dascălul Adriana Bîrcean.
În loc de concluzii, am ales să închei această poveste frumoasă despre o familie încercată cu un citat din profesoara de engleză și franceză. Adriana Bîrcean predă în trei școli din trei localități diferite din județul Hunedoara și mai educă cei patru copii ai săi de acasă și este în continuare suplinitoare, deși lecțiile sale arată a fi între cele mai spectaculoase și mai eficiente din cîte au văzut profesorii și copiii din județ.

”Dacă ar fi altă abordare și părinții ar avea încredere în dascăli, iar profesorul competențele necesare, ar fi mult mai simplu la țară să modelezi relații decât la oraș, unde totul e pe fugă maximă, solicitarea mult mai mare. Aici ar fi raiul dacă ar fi altă abordare. Dacă am investi un pic în noi, ca profesori, și am crede în ideea de experiențial, aici este raiul.” (Adriana Bîrcean)

Foto SparkNews.ro – Adriana Bîrcean

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 22

23 de Comentarii

  1. Asa-i, cum a zis la final. Acolo, la tara, se poate face scoala ca lumea. Deisgur, daca ai invatatori cu VOCATIE DE INVATATOR. Iar daca mai beneficiezi si de un „instructor cultural” cum l-am avut noi pe nea Ilie dascalu, adica TUDOR Ilie, tatal actualul menestrel national TUDOR Gheorghe … prinzi drag si de muzica, si de poezie, si de dansuri populare. La Bucuresti, de exemplu, nu e posibil asa ceva.

  2. Extraordinar articolul! Trist. Insa in acelasi timp datator de speranta. Pentru ca inca exista oameni. Adevarati indrumatori pentru viata si viitor. Exemple. Si cum spun intotdeauna: OMUL sfinteste locul. Multumesc.

  3. Corectaţi, vă rog :
    „Dintr-o încăpere cu patru clase comasate în același spațiu a scos aproape toți atîția liceeni și, mai apoi, studenți”…
    Tot atâţia….
    Că altfel „Miracolul profesoarei de română/ministru al educaţiei ” devine superfluu…
    Am văzut ceva cu „Pragul de sus” şi jos pălăria !
    Aceleaşi aprecieri şi pentru restuk familiei Bîrcean, dar şi celui care se pleacă în faţa unor asemenea oameni de calitate pe care mai marii, fie că nu-i văd, fie că se tem să-i vadă….

  4. Mă înclin și vă mulțumesc pentru că ne-ați trecut pragul și pentru că ați pus în rânduri pline de apreciere și de încurajare, pasiunea mea pentru educație. Îmi doresc să vedem în fiecare dascăl potențialul pe care îl are ca mai apoi acesta să vadă la rându-i, măreția din copiii pe care îi ghidează în învățarea cu sens. An Nou cu lumină și cu bucurie autentică! Cu recunoștință, Adriana Bârcean

  5. Dovada ca un suplinitor poate fi și un profesor valoros, nu o loaza cocoțata pe carjele inepției. Pentru ca e valoros, nu a cautat, sau nu l-au găsit, respectivele jalnice proteze de salvat prosti. De aceea își duce traiul de pe o zi pe alta, cu 4 copii.

  6. Ati vazut cumva in Romania Educata-princeps project prezedential vorbindu-se de asa ceva!
    Cel mai mare suplinitor al tarii are vreo viziune, vreo preocupare pentru asa ceva de 6 ani incoace!
    Gramada asta de cretinei care vine progresist are vreo idee de valori precum cele expuse de dvs.!
    Romania numai de la astfel de omeni se poate recladi!
    In alt mod nu are nicio sansa !Doar dezintegrare!

  7. Toată stima doamna profesoară și sper ca mulți dascăli să vă urmeze exemplul.Despre inspectoratul școlar care va ține suplinitor greața este un compliment.

  8. Inca mai exista umanizati si creiere functionale in interesul copiilor, dupa atatea nemernicii in tara asta.

  9. Sunt convinsa ,am credinta ca Inspect.Scolar Hunedoara ca da domanei Adriana Bîrcean ,sansa unui examen de titularizare, daruirea,pasiunea, efortul ,experienta,iubirea fata de profesie fiind demne de admirat .A vedea maretia in copii si a le da invatatura cu sens ,denota ca atit dansa cat si ceilalti colegi vad in copii intr-adevar viitorul acestei tari,fie ca educatia dansilor sa dea roade -,nobili,semanaind in sol nobil !Doresc dlui .Călin Bîrcean ,inspiratie si mai puternica, sa nu renunte la crezul sau artistic muzical,am ascultat unele piese, este talentat si are o voce placuta ce asteapta afirmari.Aveti o familie frumoasa,minunata, fiul meu are doi copii,fiica are trei, orice familie din tara trebuie sprijinita mai mult pt.ca familiile tinerilor nostrii au nevoie de a le fi alaturi si a-i insoti asa cum ne-au crescut si ingrijit si sprijinit pe noi ,ai nostri.Sanatate, bucurii ,sa aveti un Rai in suflet,in viata ,la Hunedoara,la Mărtinești,oriunde ati fi, toti ai acestei Tari!

  10. Stai să le vezi pe doamnele profesoare care adună biletele de microbuz! O …poezie…

  11. Sarea pamantului. (la fel ca si nea Nicu Stan)
    Pentru superficiali se confunda in peisaj. Pentru un ochi avizat sunt centri gravitationali ontologici care pe nesimtite sublimeaza totul in jur.

  12. Nu autostrazile esa fie pe primul loc, ci ridicarea tuturor satelor (drumuri asfaltate, canalizare, scoli cu WC inclus, alimentare cu gaze, locuinte pentru invatatori – si pentru personalul medical satesc, etc.)

  13. Oricarui mare savant, creionul in mana i l-a pus un modest invatator!
    Respect si aleasa pretuire pentru toti cei care deschid ochii si mintea copiilor catre invatatura!

  14. un aticol plin de speranta si frumusete! de noi depinde ca satul romanesc sa nu moara ci din contra, sa ramina locul unde se naste vesnicia! cu totii sintem datori satului romanesc.

  15. Las c-o premiaza ministru Campeanu, ca Anisie n-avea habar de invatatorii/profesorii de tara!!

  16. @Maria-
    Mersi pt.imbunatairea „culturii generale”-
    o geanta guess si korss poate costa de la 1,5 mil vechi si mai mult ajungand la 100 euro si mai mult.
    De ce o intelectuala ,profesoara sau altceva nu si-ar dori,nu si-ar cumpara asa ceva ?Si un savant,un geniu etc.si-ar putea dori d epilda o pereche d epantofi italienesti, sau un trabuc cubanez etc.Corpul dorintelor zis emotional al omului este disponibil,pt.oricine si orice…Vedem in jur.Cu diferenta ca una este munca cinstita,alta furtul,hotia,ocupatia vedetelor cultivate intens pe anumite retete ,care lanseaza „moda”si toate prostiile din lume.Priviti pe canald, „ai stil”.Ceva d ela care se intoarce capul,dar un botezatu,o iulia albu mentin …”dorintele”…Atita vreme cat parinti trimit copiii la scoala cu soferi si limuzine,se vede si conditia profesorilor cu ce au de-a face.Dar insasi conditia profesorilor este diversificata, exista oare o padure fara uscaturi ?etc.Exista dintotdeauan o lume diversa si problema este cum ii facem fata…Aici fiecare alege,moralul sau imoralul etc.,o directie sau alta, ideia este cum le unim, pt.ca totul,totusi merge spre unitate,cum le sintetizam cum ingaduim schimbarile ,spre ce directie o iau copiii,tinerii, ce vor ei, frivolitate,goliciune sufleteasca lipsa de principii sau CINEVA -Educatorul-le pune acolo ,Lumina principiilor calauzitoare in Viata.

  17. Al doilea articol , in ultimile zile , unde comentariile sint de o sensibilitate rara .Sper sa dispara in acest an rautatile si jignirile.Frica de Dumnezeu si rusinea de oameni sa fie vesnic cu noi.La multi ani domnului Nistorescu,redactiei si minunatilor comentatori.

  18. „– Bradule, măi brad cumplit,
    Ce te-apleci până-n pământ
    Fără ploaie, fără vânt,
    Ori tulpina te-a slăbit,
    Ori crengile te-au urât?
    – Crengile nu m-au urât,
    Tulpina nu mi-a slăbit,
    Da aseară ni-au sosit
    Trei voinici cu trei topoare
    La pământ să mă doboare,
    Să mă facă drănicioară
    Ca să drăniţească-o moară;
    Nu moară de măcinat,
    Ci casă de judecat
    Pe cei dragi ce i-au luat.
    (Din „CÂNTECE ŞI DOINE SOCIALE”)

  19. PSD sa faca motiune de cenzura pe 21 ianuarie ,daca nu se deschid scolile.
    Aia inseamna opozitie, nu feisbucareala de complezenta.

    Teme pentru pesedeii Americanizati:
    -prettul/contracte la energie
    -deschiderea scolilor
    -ritm vaccinare
    -atacul la justitie ,dinspre o parte a puterii
    -atacul puterii asupra tvr si libertatii de exprimare de la tvr

    Scularea boieri mari de la peeserdee!

  20. Respect si aleasa pretuire doamnei invatatoare! Sa-i fie pretuita munca,daruirea si dragostea pt cei mici, asa cum se cuvine, titularizand-o! Sotului ei Calin respect pt munca sa, melodiile cu care ne-a incantat de atatea ori in concerte de neuitat! Familiei lor tot binele din lume! Iar guvernantilor sa ia aminte: asa se cladesc valorile, simplu, si cu drag. Oameni ca acestia sa fie in prim plan, drept modele. Oameni ca acestia merita sa fie pretuiti.Ei duc lumea INAINTE!

  21. Dana Gârbovan, judecător, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România:

    „Poziția UNJR a fost constant contrară proiectelor de desființare a SIIJ, cu atât mai mult cu cât nu sunt dublate de garanții de independență individuală a judecătorilor, așa cum solicită de altfel și Comisia de la Veneția. Am arătat și în trecut, și e valabil și acum că, prin proiectul de desființare a SIIJ, actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, dorește preluarea controlului politic asupra judecătorilor. SIIJ este în afara oricărei decizii politice, numirile în secție făcându-se de căptre CSM, prin concurs. Conducerea tuturor structurilor de parchet – Parchetul General, DNA și DIICOT – este făcută politic. Prin urmare, a dori desființarea SIIJ și revenirea la vechea formulă de anchetare a magistraților, la parchetele unde conducerea este numită politic, dovedește că se dorește un control politic asupra Justiției”.

  22. intimplator am cunoscut-o pe d-na la timisoara
    pacat ca sint putini ca dinsa
    p.s.-chestia cu poseta e rautate,invidie sau………………

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.