Boc vrea un raport privind iodul radioactiv

Premierul Emil Boc a cerut lămuriri despre iodul radioactiv. Raportul va fi prezentat miercuri, în şedinţa de Guvern.

„Este normal ca primul-ministru să ceară un astfel de raport, probabil pe care îl vor întocmi cei autorizaţi în testarea radioactivităţii, dar în acelaşi timp, un rol important îl va juca şi ANSVSA pentru că ei dispun de laboratoare. Ministerul Agriculturii nu dispune la această dată de laboratoare proprii”, a declarat la Realitatea TV ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Măsurătorile făcute în zona Slănic au relevat o concentraţie de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie mai mică decât limita maximă admisă. Oamenii de ştiinţă români spun că aceste date confirmă că efectele unui accident nuclear pot fi evidenţiate şi la disţante mai mari de 10.000 de kilometri şi că norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a răspândit practic asupra întregii emisfere nordice.

„Eu sunt încă circumspect până la repetarea analizelor. Să dea Dumnezeu să nu fie deloc. Dar, într-o astfel de situaţie nu ne putem baza doar pe o singură determinare, trebuie repetată determinarea”, a mai spus Valeriu Tabără.

Specialiştii Institutului de Fizică Nucleară au găsit urme de iod radioactiv provenit „probabil” de la Fukushima în apa de ploaie şi în laptele de oaie din zona Slănic Prahova. Substanţa radioactivă a ajuns la noi prin intermediul curenţilor de aer.

Institutul de Fizică Nucleară monitorizează nivelul radiaţiilor în România încă din 12 martie, când a avut loc prima explozie la centrala nucleară Fukushima Daiichi din Japonia, informează stirileprotv.ro.

Săptămâna trecută, specialiştii institutului au găsit iod radioactiv la staţia Mina Slănic, unde institutul are un laborator de cercetare şi unde radioactivitatea în mod natural este 0.

Acolo, specialiştii au găsit iod radioactiv de tipul celui folosit în tratamentele pentru tiroidă, în apa de ploaie şi laptele de oaie.

Directorul Institutului de Fizică Nucleară, Nicoale Zamfir, a declarat pentru Ştirile ProTv că aceste urme de iod radioactiv se găsesc peste tot în România şi probabil peste tot pe glob. Cu toate acestea, a subliniat directorul instituţiei, nu au niciun efect asupra populaţiei: „Valorile sunt atât de mici, încât intră în fondul natural. Nu e absolut niciun pericol”, a declarat Nicolae Zamfir.

Întrebat dacă iodul radioactiv provine de la centrala Fukushima, directorul Institutului de Fizică Nucleară a declarat că „probabil”, având în vedere că nu a existat niciun alt accident nuclear în lume în aceasta perioadă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Ghetu 854 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.