Bogdan Licu ia apărarea SRI

Procurorul general, Bogdan Licu, a spus în plenul CSM, la dezbaterea raportului privind cauzele cu magistrați de la DNA, că este „circumspect” cu în legăturăccu acuzațiile lansate la adresa SRI privind implicarea în dosare.

„De ce s-a ajuns aici, discutăm până mâine și nu ajungem la o concluzie. (…) Nu mai cunoaștem autoritatea unor șefi, a procurorului general. Poate și din cauza asta. Poate din cauza că în anumite structri au fost promovați procurori cu experiență. (…) Ce constatăm din raport? Cel mai rău lucru pe care poate să îl facă un procuror unui justițiabil unui magistrat ori cetățean obișnuit este să lase un dosar în nelucrare. Este cel mai rău lucru, pentru că e mai rău să lași un dosar nelucrat decât să vii cu o soluție proastă. O soluție proastă e supusă căilor de atac”, a spus procurorul general Bogdan Licu, în ședința CSM.

Șeful Ministerului Public a mai precizat că și-ar fi dorit ca în raportul Inspecției Judiciare privind cauzele cu magistrați de la DNA să fi existat o anexă care să conțină numele procurorilor care au săvârșit abuzuri.

„S-ar putea să avem surpriza să regăsim aceleași nume în spatele multor dosare. Eu refuz să cred că toți procuroriii de la DNA au săvârșit abuzuri”, a spus Bogdan Licu.

Procurorul general a mai menționat și acuzațiile la adresa SRI cu privire la implicarea în dosarele penale.

„Nu vreau să discut de protocoale, SRI (…) dar eu sunt destul de circumspect cu privire la acuzațiile care i se aduc SRI. Eu, și nu regăsiți nicăieri semmnătura mea pe un protocol, nu am semnat. Dar eu am un exemplu. Nu știu ce s-a întâmplat într-adevăr. Dar dacă la Ploiești, în dosarele instrumentate SIIJ în care s-au devoalat aspecte inimaginabile ale unor foști colegi, nu s-a reținut imixtiunea SRI.
SRI făcea transcrierile de pe convorbiri, sunt de acord cu dumneavoastră. Dar vreau să vă spun obligația procurorului de a verifica acele transcrieri. Și în momentul de față, avem procurori care pun la mapă transcrieri făcute de ofițeri de poliție fără să se uite o clipă pe ele și fără să aibă habar ce conțin transcrierile. O boală care era atunci e și acum, dar sub altă formă”, a explicat Bogdan Licu.

Judecătorul CSM Simona Marcu a declarat că raportul privind cauzele cu magistrați de la DNA arată nereguli grave și a menționat că nu a văzut procurori care și-au cerut scuze pentru anchetarea unor magistrați care au fost achitați ulterior.

„Raportul documentează unele nereguli, unele foarte grave care pot însemna forme de abuz. (…) Nu cred că e o coincidență că parte din vocile critice la adresa Secției sunt ale procurorilor menționați în raport ca fiind autori ai unor nereguli. Nu sunt o persoană care vede lucrurile în alb și negru și nu cred că ne vom putea reseta în condițiile în care nu alegem un moment T0 la care să privim lucrurile într-o paradigmă corectă, însă cred că acest moment nu este actual. Nu am văzut pe nimeni să-și ceară scuze, nu am văzut procurori implicați în anchetarea procurorilor George Bălan (achitat, n.r.) sau Tiberiu Nitu (fost procuror general, cauza a fost clasată, n.r.)că le pare rău”, a spus judecătorul Simona Marcu în plenul CSM.

Magistratul a mai spus că nu a observat nici „bun simț” în privința unor astfel de derapaje.

„Hai să facem să nu se mai intâmple, să avem bun simț. Nu am văzut, văd în continuare agresivitate, determinare în a justifica abuzurile înfăptuite, de aceea nu pot privi în cheie optimistă oricât mi-aș dori”, a mai spus Simona Marcu.

Plenul CSM are, marți, pe ordinea de zi, raportul Inspecției Judiciare, făcut public în august 2018, prin care inspectorii judiciari au arătat că, în perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018, DNA a soluționat aproape 2.000 de dosare privind 3.420 de magistrați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Decat gargara asta gretoasa, mai bine mosh Teaca ne povestea cum este cu propocoalele ilegale semnate cu securitatea. Se mai slujeste de ele in exercitarea atributiunilor functiei in care l-a uitat Verner?

  2. Augustin lazar si-a lasat un urmas dupa chipul si asemnarea sa profesionala in persoana acestui individ racolat sa sustina aceiasi directie.A fos tincapabil sa o salveze pe Sorina deoarece nu a scotocit in gunoaiele coruptiei procurorilor si judecatorilor de la Craiova ce si-au mentinut prin hot.si decizii ,falsurile, abuzurile, fratia.Este incapabil sa vada ce este la DIICOT legat de Caracal,in ambele cazuri avand ordin sa se opreasca acolo unde adevarul poate fi infatisat cat mai nemascat si nedesfigurat pt.a fi inghit ca galustele.In cazul CSM cu atat mai mult fratele cel mare american vegheaza sa stopeze Legea 304/2004 modificata in sensul infiintarii legale a SIIJ ,verificata de CCR si promulgata.Pe terenul desertic creat de „politicianul” de frunte liberal ca o cometa ce strabate cerul sub care nu exista CCR,Lege,Constitutie-Iohannis,kaktusul Licu si kaktusii teposi de prin CSM fratii sai, inteapa puternic ocazie sa-si dea seama si opinia publica de aerele acestor securisti ce fac infractiuni pe bani grei platiti .El spune „boborului”ca e mai bine sa fie trimisi oameni nevinovati in judecata decat sa nu fie,adica „ziceti mersi ca muncim si facem gunoaie,crime ,erori cumplite „!Lasand la o parte ca au gunoaie, crime si mascarade in NUPuri ,plus alte dosare puse la murat la santaj.Acesta este seful fratiei din Min.Public privatizat prin ordin „politic strategic de securitate privata”.

  3. Domnule procuror general Bogdan Licu, umbra elefantului grămadă de ilegalități și abuzuri făcute de procurori din spatele dvs. vă acoperă pe dvs. și tot ce vă înconjoară și ne priviți în ochi întrebând: “-Care elefant?” Și girafa Protocoalelor SRI-Justiție scuipă de sus Statul de drept și afirmați: “-Apăi așa ceva nu există!”? Un pic de decență, dată fiind înălțime și importanța postului, ar trebui să aveți când faceți pe prostul. Eu am incetinit ritmul, dar Ministerul public ce mai face?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.