Bolile reumatice, tot mai frecvente la tineri

Un sfert din europeni suferă de o boală reumatică, potrivit Ligii Europene împotriva Reumatismului. Practic, sunt aproape la fel de mulți oameni afectați de reumatism ca și de hipertensiune. În plus, deși sunt considerate boli ale bătrânilor, acestea afectează din ce în ce mai mult oamenii activi, tineri și chiar copii.

Spondilita este una dintre bolile reumatice inflamatorii care de obicei afectează tinerii. Poate apărea chiar și la vârsta de 20 de ani. „Particularitatea spondilitei este aceea că diagnosticul se pune greu și târziu pentru că manifestările bolii la începutul ei sunt complet nespecifice“, spune dr. Mihai Burileanu, medic primar reumatolog. Durerea apare în special în a doua parte a nopţii şi trezeşte bolnavul din somn. În plus, dimineaţa coloana este rigidă mai mult de jumătate de oră. Pot trece chiar și 10 ani până când spondilita este diag­nosticată. O durere puternică în zona lombară ar putea fi unul din primele simptome. Iar dacă durerea persistă, trebuie consultat un reumatolog.

„În special dacă durerea apare în repaus sau nocturn, dacă se ameliorează la mişcare, sunt semne care arată pacientului că trebuie să se adreseze unui medic“, explică Burileanu. Și oboseala este un simptom des întâlnit al spondilitei. La fel, și problemele la nivelul ochilor (ochi roşii, dureroşi, care lăcrimează; senzaţia de nisip în ochi; sensibilitate mare la lumină; vedere înceţoşată).

Poliartrita reumatoidă, o boală perfidă

Deși aparent nu au avut nimic în comun, Edith Piaf și Theodore Roosevelt au suferit de poliartrită reumatoidă. Este o altă boală inflamatorie, care poate apărea începând cu vârsta de 40 de ani.

„Patologia inflamatorie reumatică, dacă nu este abordată precoce, duce la distrucții mari articulare și la handicap și distrucțiile sunt de regulă ireversibile“, avertizează prof. dr. Ruxandra Ionescu, președintele Societății Române de Reumatologie, medic primar reumatolog.

Depistarea timpurie este esențială. Oboseala și articulațiile dureroase sunt două dintre principalele simptome.

„Pacienții cu poliartrită sau alte boli inflamatoare pot să dezvolte boli pulmonare, boli infecțioase, patologie renală, riscul de neoplazii este mult mai mare, deci este o patologie cu impact serios asupra individului și a societății“, atrage atenția prof. dr. Ruxandra Ionescu.

Feţele tinere ale reumatismului

Și copiii pot fi afectați de bolile reumatice autoimune.

„Un simptom care se întâlnește în multe boli autoimune ale copilului este febra prelungită și fără ­nicio altă cauză aparentă. Altele sunt erupțiile pe piele care nu au nici ele o altă explicație, tumefacții, adică umflături ale articulațiilor asociate cu durerea la copilul care poate să spună sau cu șchiopătat sau protejarea unui membru la copilul care nu poate să spună. Vezi că își ține membrul superior îndoit, nu și-l folosește sau șchioapătă sau ferește un picior“, explică dr. Alexis Cochino, medic primar pediatrie și imunologie clinică la Societatea Română de Reumatologie Pediatrică.

Și în aceste cazuri pot să treacă luni sau chiar ani până să fie pus un diagnostic corect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.