Vieți schimbate în urma unui diagnostic eronat

Un studiu dat publicității săptămâna trecută a scos la iveală o realitate cruntă: aproape jumătate din pacienții din București s-au confruntat, cel puțin o dată, cu un diagnostic greșit. Situația poate fi regăsită și în spitalele din alte orașe. Ba, mai mult, specialiștii spun că în provincie bolnavii se confruntă mult mai des cu un diagnostic greșit. Se poate întâmpla să fie convinși că au cancer și de fapt este vorba despre o afecțiune mult mai ușoară, la fel cum pot crede că sunt sănătoși și de fapt organismul este la limită.

Singurul lucru care le rămâne de făcut bolnavilor, pentru a evita astfel de situații, este să ceară și o a doua opinie medicală. Pentru Cristina, coșmarul a început în urmă cu trei ani, când a fost diagnosticată cu cancer mamar la un spital din București. Medicul care o trata atunci i-a propus extirparea unei părți din sân. „Mi-a spus că nu e nevoie decât ca o parte din sân să fie extirpată și că vom vedea apoi ce se întâmplă dacă recidivează“, își începe povestea tânăra.

„Ar fi fost mult mai rău“

Cristina a simțit că ceva nu este în regulă și a mers la un alt medic, pentru a doua opinie medicală. „Am zis că vreau să mai cer o părere. Și un al doilea medic mi-a zis că trebuie extirpat tot sânul dacă vreau să nu fie probleme. Am rămas șocată. Și am zis să cer și o a treia opinie. Și al treilea medic a spus la fel: trebuie extirpat sânul. „Operația a fost de extirpare totală a sânului și cu reconstrucție mamară în cadrul aceleiași intervenții. Înainte de operație am făcut o perioadă și chimioterapie. Dacă aș fi făcut cum mi-a zis primul medic, ar fi fost rău de tot, mult mai rău.“

„Uneori, a doua opinie este vitală“

Ceea ce este mai grav este că acesta nu este un caz unic. Sute de alte cazuri se înregistrează anual în România. Și asta se întâmplă fie din lipsa dotărilor din spitale, fie din neatenție, lipsă de interes sau slabă pregătire a medicilor. În urma acestora, unii bolnavi rămân cu sechele pe viață. Același studiu spune că pacienții care suferă de afecțiuni oncologice, neurologice și endrocrinologice au primit cele mai multe diagnostice greșite. „Consider util, chiar esențial și vital în unele cazuri, când este vorba despre boli care pun viața în pericol, să se ceară și o a doua opinie medicală. Fie că e vorba despre un alt medic, o organizație de medici sau o clinică specializată în al doilea diagnostic“, spune Marian Trinca, medic generalist.

Nu se cunosc cifrele exacte

Doctorul Cristian Scurtu, şeful Secţiei de onco-pediatrie a Spitalului „Marie Curie“ din Capitală, vede zilnic astfel de cazuri trimise din toată ţara. Ştie câtă muncă este în spate pentru ca pacientul să primească un diagnostic şi tratament corecte. „Ca să pui un diagnostic trebuie să ai o echipă. Nu pune un doctor. În echipă trebuie să fie un oncolog, un hematolog, un anatomopatolog şi, poate, un chirurg imagist. O echipă, altfel e foarte uşor să greşeşti diagnosticul. Nici nu ai voie să spui că un copil are o tumoră fără un anatomopatolog“, explică medicul Cristian Scurtu.

În România nu există, deocamdată, cifre exacte pentru cazurile diagnosticate greşit. Subiectul este însă dezbătut intens în celelalte ţări europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Bai baieti un medic raspunde pentru greselile facute,un inginer raspunde pentru greselile facute DAR UN DERBEDEU DIN JUSTITIE NU RASPUNDE.Pai ce plus valoare aduc cei din justitie tarii?Un medic ajuta oamenii,un inginer face ceva palpabil pentru dezvoltarea tarii un profesor ajuta la formarea generatiilor urmatare dar cei din justitie dupa ce ca nu fac mare lucru BA MAI MULT FAC SI RAU SOCIETATII, mai au si cele mai mari salarii.Studentii de la drept fac cei mai putini ani de facultate si dupa ce intra in sistem au cele mai mari avantaje DE LA BUGETUL DE STAT.EU NU CRED CA EI SUNT DUMNEZEU PE PAMANT SI TREBUIE SA RASPUNDA PENTRU TOATE MAGARIILE PE CARE LE FAC.

  2. Articolul este publicitate mascata. Adica duceti-va la clinicile particulare pentru a doua opinie. De unde stim ca a doua opinie nu e gresita si nu prima? Aplicam calcule probabilistice ca la jocurile de noroc? Despre ce studiu este vorba si cine i-a consultat pe pacientii din Bucuresti si alte localitati ca sa afle diagnosticul corect?

    • Nu cred. La clinica privata tot aia lucreaza care pun diagnosticul gresit in spitalele/policlinicile de stat. Daca vrei mai mult decat o a 2-a opinie atunci mergi in strainatate. Eu sunt privilegiat, cand am dubii in 2 ore sunt la Szeged unde este alta calitate a servicilor medicale dar si alta calitate UMANA din partea medicilor. Costurile sunt la fel ca in RO la privat. Si atunci de ce sa ma complic in policlinicile private din RO unde esti transformat din pacient in CLIENT?!

  3. Nu totdeauna slaba pregătire ci superficialitatea medicilor sunt cauzele unor erori. Și totul se trage de la dreptul de a fi angajați la stat și simultan în trei-patru clinici private, cabinet propriu iar la unii și activități universitare fiind cu gândul și la ce urmează. Dacă ai paturi în spital de la 8 la 9 vizita și consultarea bolnavilor, completări fișe de internare, liste de analize, lista cu consultații intraspitalicești, scheme de tratament, fișe de externare. Nu-i puțin. Policlinică de ora 13 la ora 16. Mânânci în spital și apari la 13 30. Lista cuprogramați plus alți la control și urgențe. La 15 30 fugi la clinica privată unde ai de la 16 la 18, sau la cursuri, sau la cabinetul personal. Plus învățat pentru primariat, participării la congrese. Nu-i de mirare statistic vorbind ca apar erori. Și aici de vină sunt managerii policlinicilor și Casa de asigurări și pe undeva și ITM care ar trebui să urmărească cât poate duce un om fiie el și foarte organizat și capabil. Să nu vorbim de cei care operează dimineața la stat și dupămasa în privat

  4. Vieti DISTRUSE, mai bine zis!
    Din cauza Statului roman infectat de politicienii corupti!
    BANII produsi de Romani merg in buzunarele hotilor care guverneaza, in loc sa mearga in Spitale moderne care sa SALVEZE Vietile Romanilor!
    Rusine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.