Brașovul s-a transformat într-un oraș “de groază” la Dracula Film

Publicul se va întâlni cu Armand Assante la Braşov

Până azi, Brașovul găzduieşte cea de-a cincea ediție a Dracula Film Festival. În șase locații ale orașului, peste 55 de filme, din 16 țări, conferințe și workshop-uri.

Filmul de gen poate fi extrem de variat, iar tocmai asta demonstrează selecția de anul acesta de la Dracula Film Festival. Şi, de data aceasta, nu se adresează doar fanilor împătimiţi de „oroare”. Pentru cei care se tem de horror, sunt patru comedii fantastice savuroase, dintre care una muzicală, un film cu vampiri made in România, o trăsneală cu zombie, două filme cu virgini ce au parte de nopți de pomină, trei filme cu eroine foarte puternice, dacă nu chiar letale. Deci, îi invităm la Dracula Film Festival și pe cei care vor să râdă și să cânte printre frisoane”, spune Anca Grădinariu, director artistic Dracula Film Festival.

mother!, cel mai recent și controversat film scris și regizat de Darren Aronofsky, cu Jeniffer Lawrence și Javier Bardem în rolurile principale, a rulat în deschiderea festivalului. Lungmetrajul, a cărui premieră a avut loc în cadrul Festivalului de la Veneția, spune povestea unui cuplu, scos din rutina zilnică de sosirea neașteptată a unor oaspeți care le vor da peste cap existența.

Armand Assante în The Wanderers

Fanii filmelor horror au putut vedea cele mai noi producții străine și autohtone atât în cadrul competițiilor de lungmetraj și scurtmetraj ale Dracula FF, cât și în afara lor. Printre acestea se numără și indie-ul autohton cu vampiri, The Wanderers, în regia lui Dragoș Buliga, cu renumitul actor american Armand Assante în rolul principal. Acesta va fi prezent la proiecția filmului de azi, alături de regizorul filmului.

Regizorul american George A. Romero, al cărui film cult Night of the Living Dead a lansat un nou gen cinematografic, cel al peliculelor cu zombie, va fi omagiat la Dracula Film Festival în secțiunea 3 x 3/ In Memoriam. Night of the Living Dead (SUA, 1968), Land of the Dead (SUA, 2005) și Creepshow (SUA, 1982) vor rula la Cinemateca Patria.

Iubitorii filmelor cu zombie au avut ocazia de lua parte la primul zombie walk organizat la Brașov ieri, pe traseul Modarom – Strada Republicii – Piața Sfatului.

Sâmbătă, 21 octombrie, la HOF Cafe, a avut loc un workshop dedicat producțiilor autohtone de horror, la care au participat regizorii Dragoș Buliga, Tudor Botezatu, Andrei Huțuleac, Octavian Repede, Massimiliano Nardulli, precum și producătorul Andrei Boncea.

Duminică, 22 octombrie, la Cinemateca Patria, Viasat History prezintă, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie, conferința Dracula vă invită în RSR. Evenimentul va fi moderat de istoricul Nicolae Pepene, autor al documentației Dracula, agent de voiaj, în care prezintă un aspect spectaculos atât al istoriografiei românești recente, cât și al istoriei turismului românesc – valorificarea comercială de către autorităţile românești comuniste a mitului Dracula și „disputa” dintre personajul literar creat de Bram Stoker și personajul istoric Vlad Ţepeș.

Compețiile de scurtmetraje și ziua culturii otaku

mother

Adaptări după autori clasici ai literaturii fantastice, thrillere psihologice și filme cu demoni în selecția de scurtmetraje a Dracula Film Festival

Sunt reunite 25 de producții care concurează pentru trofeele Little Dracula și ladutz.

Printre acestea se regăsesc filme SF (Paradigma, Polonia, 2017), de animație (Liftul, Elveția, 2017), horror-ul pur-sînge (Rosalita, Brazilia, 2017), thrillere extrem de brutale fizic și emoțional (We Are Going Into the Woods, Franța, 2016) și (The Game, Spania, 2017), onirisme din universul Cthulu (Eldritch Code, Suedia, 2017) și capsule compacte de alienare urbană (Fried Barry, Africa de Sud, 2017 și Strays, UK, 2017). Din selecție nu lipsesc nici comediile negre – la care au marcat bine tinerii români Andrei Huțuleac (OffStage) și Tudor Botezatu (Degetul) -, post-apocalipsele cu zombie (Surrounded by Death, Brazilia, 2017), filmele cu exorcism (Faith, Spania, 2017) și adaptările după literatura clasică (Sunken Convent , Danemarca, 2016, după Hans Christian Andersen).

O selecție care contra-balansează elementele 100% fantastice cu thrillere despre răul pe care oamenii îl fac altor oameni. Fie că pornim de la drame de familie sau de la ucigași plătiți, posibilitățile sunt enorme, iar filmele care le explorează sunt spectaculoase”, afirmă Cristi Mărculescu, selecționer al Dracula Film Festival.

Pentru trofeul Vladutz concurează cinci scurtmetraje românești: Off Stage (r. Andrei Huțuleac), Degetul (r. Tudor Botezatu), VampirismuS (r. Massimiliano Nardulli și Gabriele Saffioti), Doamna Ghica (r. Cătălin Mesaru și Cătălin Moise) și Ultimul vis pentru lună (r. Octavian Repede).

Sâmbătă, 21 octombrie, fanii culturii otaku pot participa la evenimentul dedicat, Ziua Alucard (Dracula scris invers). Centrul Cultural Reduta va găzdui o serie de activități specifice: cosplay, boardgaming, paneluri dedicate anime, manga și tendințelor actuale DIY din moda japoneză.

Amantul Dublu”, thrillerul erotic al lui François Ozon, va închide ediția 2017 a Dracula Film Festival

L’amant double

Controversatul film franțuzesc care amintește de Brian de Palma sau Alfred Hitchcock, Amantul Dublu/ L’Amant double, cel mai nou film al cineastul francez François Ozon, premiat și apreciat în cinematografia europeană, va închide mâine cea de-a cincea ediție a Dracula Film Festival.

O dramă psihologică subversiv camuflată în thriller erotic, în care protagoniști sunt Marine Vacth, Jérémie Renier şi Jacqueline Bisset, Amantul Dublu a fost nominalizat anul acesta la Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes.

Richard Stanley, regizorul cult, care a dat fanilor cyberpunk Hardware (Marea Britanie, 1990), vine pentru prima dată în România, la proiecția acestui film. Dust Devil (Marea Britanie, 1992), filmul care l-a propulsat pe Stanley în liga mare a regizorilor iconoclaști, psihedelici, extrem de memorabili și talentați, va rula, de asemenea, în prezența regizorului. Armand Assante, unul dintre cei mai cameleonici și mai prolifici actori ai generației sale, este și el prezent la Dracula Film Festival în calitate de protagonist al indie-ului autohton cu vampiri The Wanderers (r. Dragoș Buliga), în care se reîntâlnește cu Răzvan Vasilescu, după 10 ani de la California Dreamin’ (Nesfârșit).

Amantul Dublu

Patru dintre cele șase filme din competiție rulează în prezența regizorilor sau a producătorilor: body horror-ul anului Replace (r. Norbert Keil, 2017), thrillerul supranatural cu zombie asiatici Zombiology: Enjoy Yourself Tonight (r. Alan Lo, 2017) și comedia negră plină de hormoni adolescentini The Night of the Virgin (r. Roberto San Sebastián, 2016).

Printre invitații speciali ai festivalului se regăsesc și Milan Todorovic, autor al primului film sârbesc cu zombie, Nymph (2014), și cineastul american Trevor Simms, regizor al demenței pline de droguri și sânge, Misirlou (SUA 2017).

Workshop-ul Dracula 2017, care a avut loc ieri, la Hof Café, a adus laolaltă regizori, organizatori si manageri de festivaluri, care au discutat despre cât de complicat este să faci filme de gen în Europa. Au participat: regizorul Milan Todorovic, Romain Roll, Market manager la Festivalul Internațional de Film Fantastic de la Bruxelles, Paul McEvoy, co-fondator la Horror Channel FrightFest, și regizorii Norbert Keil (Replace) și Roberto San Sebastián (The Night of the Virgin). Moderatorul workshopului a fost Alin Ludu Dumbravă, director artistic Dracula Film Festival.

Competiția Dracula Digital, dedicată amatorilor care realizează filme cu telefonul mobil, a adus anul ăsta la Brașov cinci echipe, desemnate de public și juriu. Acestea trebuie să realizeze în perioada festivalului câte un scurtmetraj, de maximum 3 minute, plecând de la trei cuvinte cheie. Câștigătorul Dracula Digital va fi anunțat pe 22 octombrie, în cadrul galei de închidere a DFF, și va primi un premiu în valoare de 500 euro.

De la comedie fantastică la musical horror

Double Date

Șase filme, extrem de variate, de la comedie fantastică la musical horror, vor concura pentru Trofeul Dracula 2017. Printre ele se numără și producția românească „The Wanderers”, în regia lui Dragoș Buliga, cu Armand Assante, de patru ori nominalizat la Globul de Aur în rolul principal. Celebrul actor american este invitat de onoare al festivalului și va participa la proiecția filmului de azi, orele 20.00, la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov.

În „The Wanderers”, experimentatul vânător de vampiri Louis Moudon, interpretat de Armand Assante, şi companionul său jurnalist ajung într-un izolat sat din Transilvania pentru a investiga misterul din jurul unui eveniment bizar. Alături de călăuza lor, tânăra localnică Sorana, şi de echipa unui reality show, vor afla că sătenii se confruntă cu o năpastă cumplită. Louis va trebui curând să înfrunte o descoperire cu totul surprinzătoare.

Fried Barry

Pelicula „Double Date”, în regia Benjamin Barfoot, 2017, UK, este o comedie savuroasă, o variație provocatoare la peliculele ce înfățișează sinistrele eforturi ale tinerilor de a-și pierde virginitatea. Britanicii demonstrează încă o dată că horror-ul necesită o doză bună de exagerare. Și cum să provoci fiori altfel decât printr-o combinație de tensiune, excitare și umor? Filmul a făcut parte din selecția festivalului de film de la la Karlovy Vary și nu este recomandat minorilor sub 16 ani.

Tot despre virginitate este vorba și în „The Night of the Virgin”, în regia lui Roberto San Sebastian, 2016, Spania. De Anul Nou, Nico, un naiv tânăr de 20 de ani, vrea să-și piardă virginitatea cu orice preț. Chiar în toiul petrecerii, privirea sa o întâlnește pe cea a Medeei, o femeie matură, vicleană și atractivă. Ceea ce promite a fi un debut sexual epic, plin de pasiune și fără tabuuri, sfârșește prin a deveni cel mai mare coșmar al său. Un coșmar plin de sânge, sudoare și diverse alte dejecții. Filmul a fost premiat la Nightmares Film Festival (2016, SUA) și a făcut parte din selecția festivalului FrightFest 2017.

Un alt film nerecomandat minorilor sub 16 ani este și „Replace”, regia Norbert Keil, 2017, Germania, Canada, un body horror spus dintr-o perspectivă feminină ce examinează dorința vanitoasă pentru tinerețe eternă. Filmul a fost nominalizat pentru cel mai bun film european la Festivalul Internațional de Film Fantasy de la Bruxelles în anul 2017.

The Night of the Living Dead

În „Zombiology: Enjoy Yourself Tonight”, în regia lui Alan Lo, 2017, Hong, Kong Lung și Chi-Yeung sunt doi tineri excentrici și temperamentali care duc o viață aventuroasă crezându-se super eroi. Totuși, Lung nu își poate salva propria viață, plină de dezastre personale. Atunci când un monstru din banda desenată preferată a lui Lung apare în oraș și îi transformă pe oameni în zombi, haosul se instaurează. Când până și Chan-Yat este dat dispărut, Lung trebuie singur să ducă o batălie contra unei armate de zombi. Filmul a făcut parte din selecția festivalului Sitges din Spania.

Pelicula „The Lure”, filmul de debut al regizoarei Agnieszka Smoczynska şi câştigător al Premiului Special al Juriului la Sundance 2016, va putea fi de asemenea văzut la Dracula Film Festival. În Varșovia, două sirene surori sunt adoptate de un cabaret. În timp ce una caută dragostea umană, cealaltă vrea să se înfrupte cu populația orașului. Un muzical horror extravagant și sonat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

2 Comentarii

  1. De mutra astuia se sperie si Dracula. Assante s-a prostit la batranete.

  2. Au inceput sa paseasca prin vechile cimitire transilvane noii stapani ai imaginarului? Astia care se roaga sa fie Infern in toata Europa si lumea au venit si in Transilvania…Toti dezaxatii specializati in scenaristica infernala scot profit frumusel din „exprimarea cinematografica” a tulburarilor psihice. A ajuns un subiect „cult” resaparea povestii cretine a lui Stoker,iar epigonii din capitalismul multilateral dezvoltat,coplesiti de prea multa ignoranta au venit sa vanda cat mai multor androizi estici ai genului noua generatie de „vampiri” scosi din laboratoarele pline de sange ale prostiei fara speranta…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.