Bruxelles-ul, presat să continue finanțarea proiectelor pe gaz

Europa de Sud și de Est se aliază pentru a contracara tendințele Bruxelles-ului, prin Comisia Europeană, de a limita finanțarea proiectelor pe gaz. Aceste țări, printre care și România, au o mare nevoie de a continua dezvoltarea pe gaz. Polonia, Bulgaria și alte șapte țări și-au intensificat presiunea pentru a se asigura că gazele naturale  sunt  clasificate  drept  investiții  durabile  în  conformitate  cu  noile  normele  de finanțare  ale  UE,  avertizând  la  Bruxelles  că  ultima  sa  propunere  este  scurtă,  arată  un document văzut de Reuters.  Așa-numita „taxonomie” a Uniunii Europene este o parte esențială a agendei de finanțare durabilă a blocului, deoarece urmărește să dirijeze miliarde de euro către activități care vor ajuta să fie atins obiectivul de zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050.
Comisia a sperat să publice regulile taxonomiei în luna ianuarie, dar a întârziat acest lucru până în luna aprilie, după ce țările și companiile s-au opus unui prim draft de reguli, care a refuzat etichetele verzi pentru centralele pe gaz.  Un nou proiect de draft analizat de Reuters săptămâna trecută arătă că Comisia a propus acum acordarea unor etichete verzi doar unor centrale pe gaz dar în condiții stricte.
Noua propunere, care nu a fost încă publicată, nu s-a dovedit mai acceptabilă.  Peste 200  de oameni  de știință, experți  în  finanțe și militanți au îndemnat  săptămâna trecută Comisia să nu cedeze și să excludă gazele – ceea ce spun ei că este crucial pentru alinierea  taxonomiei  cu  obiectivele  determinate  stiințific  de  prevenire  a  schimbărilor climatice catastrofale. Între timp, nouă țări, inclusiv Republica Cehă, Croația, Cipru, Grecia, Ungaria,  Malta  și  România,  au  depus  vineri  un  document  comun  care  se  opune  noii propuneri.  Aceste țări plus Slovacia s-au opus și primei propuneri a Comisiei de a nu sprijini gazul. Grupul a declarat că noua propunere ignoră nevoile individuale ale statelor membre  – multe dintre țările semnatare intenționând să utilizeze gazul pentru a înlocui cărbunele mult mai poluant – și a solicitat Comisiei să acorde mai multor centrale pe gaze o etichetă verde.  „Investițiile  considerate  astăzi„  durabile  ”nu  ar  trebui  să  devină„  nesustenabile ”peste noapte, deoarece nu sunt listate sau nu se încadrează în definiția taxonomiei”, a declarat Grupul în cadrul unui editorial apărut în presă în 26 martie.
Comisia a propus un prag maxim al emisiilor de 100 de grame de echivalent CO2 pe kilowatt-oră pentru centralele electrice pe gaz care doresc să obțină eticheta durabilă, dar grupul a declarat că această limită ar trebui stabilită la un nivel „fezabil din punct de vedere tehnic”. Concesiile din ultima propunere a Comisiei, de a acorda centralelor termice și electrice combinate alimentate cu gaz o etichetă verde, dacă îndeplinesc un prag  mai scăzut  de  emisii,  dar  respectă  alte  reguli,  inclusiv  faptul  că  trebuie  să  înlocuiască  o instalație mai poluantă și să înceapă să funcționeze până în 2025, nu merg suficient de departe, au adăugat ei.  Acest termen este prea scurt, au spus cele nouă țări, deoarece unele țări au anunțat deja planuri care prevăd eliminarea treptată a centralelor termice pe cărbune. Un diplomat dintr-o țară UE care se opune oricărei relaxări a regulilor a spus că acest lucru ar submina în  mod  fundamental  obiectivul  taxonomiei.  „Acest  lucru  riscă  să  ne  îndepărteze  de taxonomia bazată pe știință către o taxonomie bazată pe lobby”, a spus acesta.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1090 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Uat ă faching bulşit din partea celor ce conduc cu adevărat lumea. În curînd energia va fi lux pt noi, oamenii de rînd.
    Cine-ar fi crezut în 1990 că o s-ajungem să plătim apa la robinet. De-mi zicea cineva c-o să plătesc că plouă îl duceam la nebuni.
    Toate se-ntîmplă acum sub perdeaua de fum a plandemiei. Oricînd a mai făcut plandemii, cu ciuma bubonucă cu tot, au schimbat viața oamenilor fără ca aceştia să vrea, fără a fi întrebați.

  2. Dobitocii de la CE, daca vor „zero emisii” asa cum scrie Cotidianul (care nu inseamna a fi carbon neutru, adica se absoarbe ce se emite), atunci intreb si eu legitim…. Plantele ce vor manca? Doar CO2 emis de oameni si animale?

  3. Până la hidrogen, gazele naturale sunt muuult mai la îndemână să fie luate în considerare. Există rețele de transport, distribuție, stocarea de la banală butelia, rezervor GPL până la înmagazinarea în depozitele subterane, folosite când sau cât e necesar.

    Cu anumite investiții, termocentralele pe cărbune pot covertite să funcționeze pe gaz.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.