Bucureştenilor le fuge pământul de sub picioare

Zone importante din București – cum ar fi cele din apropierea lacurilor, a râului Dâmbovița, dar și cartiere rezidențiale nou construite – prezintă mișcări semnificative de tasare și ridicare în ultimii 3 ani (2017–2020), conform unei analize din satelit realizate de către Sixense România.

Printre zonele sensibile identificate cu ajutorul tehnologiei InSAR, ce detectează deplasările pe verticală ale structurilor și ale pământului din satelit, se numără: zona Calea Giulești, zona Republica – Titan Sud, zonele din jurul lacurilor Colentina, Fundeni, Lacul Morii și zone importante din apropierea Râului Dâmbovița (Splaiul Unirii, Splaiul Independenței).

De asemenea, mișcări semnificative au fost detectate și pe anumite străzi din cartiere precum Eroilor, Lujerului, Pipera – Barbu Văcărescu, Dristor, Mărășești, Berceni, fiind afectate și o serie de proiecte de infrastructură cum ar fi stadioane, poduri, guri de metrou sau școli aflate în zonele menționate.

Valorile maxime înregistrate în București în perioada analizată ating până la -55 milimetri în ceea ce privește tasarea (-39 milimetri în zona Râului Dâmbovița, de exemplu), respectiv 45 milimetri în ceea ce privește ridicarea masivului de teren.
„Cauzele care duc la mișcările și instabilitatea anumitor zone și clădiri din București sunt diverse și trebuie cercetate în profunzime: ele pot varia de la natura pământului din apropierea lacurilor până la șantiere care au loc în proximitatea zonelor afectate. Este normal ca o clădire să se taseze cu câțiva milimetri pe an, de exemplu; atunci când sesizăm însă valori mai mari de atât sau chiar tasări diferențiale în cadrul aceleiași structuri, este important ca autoritățile, asociațiile de proprietari, dezvoltatorii și toți factorii decidenți – să fie conștienți de ele și să acționeze în consecință”, a comentat Mariana Garștea, CEO Sixense România.

Studiul a fost realizat pe întreaga suprafață a Bucureștiului – 436,8 kilometri pătrați –, prin măsurarea a peste 1.292.000 de puncte și captarea a 118 imagini (cu ajutorul satelitului Sentinel-1) în perioada 18 ianuarie 2017 – 04 decembrie 2020.
Tehnologia care stă la baza studiului presupune folosirea imaginilor InSAR (Interferometric Synthetic Aperture Radar) captate de satelitul Sentinel-1 care orbitează în jurul Pământului și care colectează date atât despre valoarea deformărilor acumulate în timp, cât și despre viteza anuală de deplasare a solului.

Imaginile InSAR astfel obținute sunt apoi procesate cu ajutorul tehnologiei Atlas dezvoltate la nivel internațional de către Sixense Group și sunt disponibile printr-o soluție de platformă digitală (pe nume BEYOND Satellite), într-un format ușor de înțeles și folosit pentru toți factorii-cheie care au nevoie de ele: de la proprietari de infrastructură la dezvoltatori sau autorități.

„Ideea studiului a venit din dorința noastră de a avea o imagine globală asupra sănătății mediului construit din București, de a extinde nivelul de informații disponibile public în acest sens și de a oferi o înțelegere mai bună a fenomenelor care pot să afecteze pe termen lung patrimoniul construit. Prin natura a ceea ce facem, prin mixul integrat de tehnologii și expertiză pe care îl oferim și prin poziția Sixense Group de lider mondial în domeniu, ne preocupă nu doar să observăm aceste lucruri, ci și să fim parte din soluție, deci să contribuim la decizii informate bazate pe date precise. InSAR este una dintre tehnologiile care ne ajută cel mai mult în acest sens, dar este numai primul pas și o modalitate importantă de a trage un semnal de alarmă. Apoi, este nevoie să monitorizăm continuu zonele sensibile identificate”, a explicat Mariana Garștea.

Sixense România oferă tehnologii de instrumentare și monitorizare a riscurilor structurale și geotehnice asociate șantierelor, precum și inginerie specializată pentru diagnosticarea, protecția și întreținerea activelor și platforme informatice digitale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

12 Comentarii

  1. „InSAR este una dintre tehnologiile care ne ajută cel mai mult în acest sens, dar este numai primul pas și o modalitate importantă de a trage un semnal de alarmă. Apoi, este nevoie să monitorizăm continuu zonele sensibile identificate”, a explicat Mariana Garștea.
    Dna Garstea are niste imagini de la unul din multii sateliti care roiesc si ne binecuvinteaza cu spionaje,unde electromagnetice si altele nestiute, trage „semnal de alartma”,da alarma si nemultumita cu contractul pe alarma vrea altul nou si mai banos sa monitorizeze zonele sensibile pe care le-a identificat ea .
    Studiile geologice ce stau la baza contructiilor se pare ca nu sunt suficiente, din ceruri se vede deplasarea pamantului Bucurestiului ,tasarea devine suspect de ampla si atunci poftiti la contractel cu domana Garstea ,in loc sa fie reconditionate constructiile cu risc seismic etc.Mediul, clima izvor nesecat de bani frumosi- ce distrug „dezvoltatorii”prin orase vin sa „repare” aceste „semnale de alarma”,toti mina in mina.

  2. Nu stiu cum de a rezistat bucurestiul pe suprafata pamantului la cate constructii s-au facut, mai toate in bataie de joc, si toate apasa puternic pe scoarta pamantului facand ca panza freatica sa patrunda spre suprafata(.”).

  3. Ce inseamna „să acționeze în consecință”? Ce poti face, concret, cind iti fuge pamintul de sub constructie?

  4. Panglicari mărunti!Mai este un ONG care se dă preocupat de cutremurele in Bucuresti si cere donatii de la fraieri la TV!
    De muncă cinstită, nimeni nu e amator in tara asta!
    La tesătorie sunt locuri libere,tovarăsa Garștea

  5. Calatorie catre centrul Pamintului ! Misto, daca o tine tot asa o sa gasim, peste vreo citeva sute de ani cartierul Pantelimon prin California !

  6. Ar fi foarte usor sa se gaseasca cei ce au dat autorizatii pentru acele constructii dar nu pot fi ”gasiti” doar pentru faptul ca la mijloc au avut loc,probabil”prea multi ”verzisori”.

  7. Sa faca Fundatiile la 2 Metrii Cubi , Diametrul la Piloni ,la Perete de Fundatie ! Mai Tare decat Casa Poporului !

  8. Bre,asta e pregatire psihologica in caz de cutremur,care o sa puna cu siguranta tot cei construit nou la pamant, pentru a scoate investitorii imobiliari din cacao.Probabil ,,rechinii imobiliari,,au observat ce urmari au avut pentru afaceri ultimele cutremure din Turcia si Grecia si isi pun din timp fundurile la adapost.Asa or sa dea vina pe ,,tasarea si ridicarea pamantului,,in caz de cutremur major,nu ca au construit haotic si de mantuiala.Ghinion.Fraierii care vor fii prinsi sub darimaturi si fara case?Pierderi colaterale,asa ar spune un american.Un liberal ar gangavi ranjind parsiv..PeeSeeDee e de vina.Joos psd.Joos ciuma rosie.

  9. PĂRINTELE ILARION ARGATU A PROOROCIT CĂ ATUNCI CÂND ÎN ROMÂNIA SE VA LEGALIZA SODOMIA ADICĂ HOMOSEXUALII ATUNCI TOȚI CARE AU VOTAT ACEASTĂ LEGE ÎMPOTRIVA LUI DUMNEZEU VOR CĂDEA IAR ROMÂNIA VA FI OCUPATĂ DE ȚĂRILE VECINE ȘI A MAI PROOROCIT CĂ MAI MULT DE JUMĂTATE DIN BUCUREȘTI SE VA SCUFUNDA. ÎN RUSIA UN SFÎNT PĂRINTE RUS A PROOROCIT CĂ SANKT PETERSBURG SE VA SCUFUNDA ȘI JUMĂTATE DIN MOSCOVA SE VA SCUFUNDA DIN CAUZA PĂCATELOR ȘI A NECREDINTEI OAMENILOR. BUNUL DUMNEZEU ȘI MĂICUȚA DOMNULUI SĂ AIBĂ MILĂ DE NOI PĂCĂTOȘII ȘI SĂ NE DĂRUIASCĂ POCAINTA DE PĂCATELE NOASTRE ȘI DE NECREDINTA NOASTRĂ. DOAMNE AJUTĂ.

  10. Doamna Mariana Garștea n-a facut decat sa informeze autoritatile. Studiile sunt foarte necesare pentru gasirea unor solutii. Aceste solutii trebuie gasite de specialisti in geologie, ingineri geotehnicieni si structuristi, autoritatile avand obligatia sa finanteze studiile, proiectele si realizarea lor in teren. Tovarasu` ” ileana „, cu cele patru clase absolvite la ff nu cred ca esti competent sa judeci oportunitatea activitatii companiei Sixense România. Urmarirea tasarilor la constructii se face peste tot, in amlasamentele instabile ( Galati, Midia, etc. ).

  11. Nu stiu ce cred altii, dar eu nu cred ca, cutremurul din 1977 cu epicentrul in ,,Vrancea” a fost atat de nesimtit incat a daramat Bucurestiul si Zimnicea, iar orasele Focsani, Panciu, Marasesti, Nehoiu, Buzau n-au avut nici pe dracu.

  12. Acestea sunt consecintele lucrarilor de 2 bani facute in Bucuresti. Pamantul scos pentru efectuarea lucrarilor de gaze si apa este vandut unor smecheri, iar in locul lui se pune nisip. De ani de zile se tot scrie pe aici de unii cititori dar nici un ziarist nu a avut curajul sa scrie ceva.
    Asteptati sa moara oameni?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.