Bulgaria, exceptată până la sfârşitul anului 2024

Bulgaria va fi exceptată până la sfârşitul anului 2024 de la aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc convenit de liderii europeni la summitul aflat în desfăşurare la Bruxelles, a anunţat premierul bulgar Kiril Petkov, potrivit CNN.

Acesta a precizat că excepţia va oferi Bulgariei un răgaz de timp pentru a-şi adapta rafinăriile să proceseze petrol din alte surse.

Liderii statelor UE reuniţi la un summit la Bruxelles au convenit luni instituirea unui embargo asupra petrolului şi produselor petroliere importate din Rusia, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei în urma agresiunii acesteia contra Ucrainei.

O excepţie a fost acordată şi importurilor de petrol efectuate prin tronsonul sudic al conductei Drujba, care aprovizionează Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, ţări lipsite de ieşire la mare şi care astfel nu au alternative imediate de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia.

Guvernul de la Budapesta a motivat de asemenea că rafinăriile ungare ar avea nevoie de până la patru ani pentru a-şi adapta procesele tehnologice astfel încât să poată prelucra petrol cu caracteristici diferite de cel extras din Rusia.

Embargoul se va aplica după o perioadă de tranziţie de şase luni pentru importul de petrol brut din Rusia şi de opt luni pentru produsele rafinate.

Germania îşi menţine obiectivul de a deveni independentă de importurile de petrol rusesc până la finalul anului, a afirmat marţi cancelarul Olaf Scholz, adăugând că opţiunile privind modul în care va fi gestionată rafinăria Schwedt încă urmează să fie stabilite, transmite Reuters.

Întrebat dacă naţionalizarea rafinăriei reprezintă o opţiune, Scholz a răspuns: „Va trebui să stabilim la finalul discuţiilor noastre ce metodă va fi adoptată şi cred că va fi cea corectă”.

„Deocamdată, este important să găsim o soluţie pentru salvarea locurilor de muncă de la Leuna şi Schwedt”, le-a spus Scholz jurnaliştilor la Bruxelles, după summitul în care liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului, precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, ca să pedepsească Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. Iar pînă atunci muscalii vor da petrol, gaze deasesenea,după cum e contractul. După aceea vor sufla în drîmbă.
    Mă-ntrem cîți dintre români înghit minciuna că e cu adevărat ceartă între Rusia și restul lumii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.