Buni de plată pentru ”forța excesivă și nejustificată”

CEDO obligă România să achite peste 23.000 de euro pentru doi bărbați, după ce, în timpul unei intervenții din 2005 a Poliției în comunitatea de romi de lângă rampa de gunoi a de la Pata Rât, unul dintre aceștia a fost aruncat la pământ, iar altul lovit cu un baston.

Conform deciziei CEDO Poliția este acuzată că a folosit ”forța excesivă și nejustificată” în cazul a doi romi suspectați de furt și care, ulterior, au reclamat modul de intervenție și au acționat statul român în judecată.

”Cazul privește două intervenții ale Poliției în comunitatea de romi de la Pata Rât pentru identificarea unor persoane suspectate de furt. CEDO a găsit că folosirea forței de către Poliție împotriva lui Augustin Lingurar și Trandafir Lăcătuş a fost excesivă și nejustificată în acele circumstanțe. Dl. Lingurar a fost aruncat la pământ de un polițist, iar dl. Lăcătuș a fost lovit cu un baston, deși nu a opus rezistență și a fost imobilizat de doi polițiști. Curtea consideră că aceste acte de violență au fost menite să dea naștere la sentimente de frică și inferioritate și de a umili. Nicio investigație nu a fost declanșată de autorități pentru a se verifica dacă acțiunile poliției reclamate de cei doi au fost necesare având în vedere comportamentul lor sau posibila rezistență”, se arată în decizie.

CEDO a subliniat că cercetările în cazul sesizărilor legate de intervenția, considerată rasistă de către Augustin Lingurar, au durat peste 8 ani, iar Curtea consideră că acestea nu au fost suficient de detaliate.

”În cursul anului 2005, poliția a primit un număr ridicat de plângeri legate de furturi, astfel că a fost organizată o intervenție în comunitatea de la Pata Rât în 5 noiembrie 2005. Polițiștii au recuperat mai multe obiecte furate și au efectuat două arestări. Ca rezultat al descoperirii bunurilor furate și al suspiciunilor legate de alte persoane implicate, IPJ Cluj a aprobat o razie de amploare la Pata Rât în 8 noiembrie 2005, care a început la ora 6 și s-a încheiat la ora 10. Reclamanții au refuzat să își părăsească locuințele și au fost evacuați cu forța”, se mai arată în decizia CEDO.

La sfârșitul anului 2005, Augustin Lingurar, Trandafir Lăcătuș și Minerva Covaci au depus o plângere față de intervenția polițiștilor și jandarmilor, acuzându-i de abateri, violență verbală, atac, amenințări și distrugere prin foc, dar au pierdut atât la Curtea de Apel Cluj, cât și la Curtea de Apel Oradea, astfel că în 18 decembrie 2014 au chemat statul român în judecată la CEDO.

În urma deciziei de marți a CEDO, statul român trebuie să le plătească lui Lingurar și Lăcătuș câte 11.700 de euro, sumă reprezentând daune morale, la care se adaugă 3.100 de euro costuri și alte cheltuieli, în timp ce Minerva Covaci nu va primi nimic, deoarece nu a putut să aducă dovezi în sprijinul reclamațiilor formulate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8519 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Mulţumim, UE!
    Pe zi ce trece devenim tot mai ****europeni.

  2. Măi mânca-v-aș pălăria voastră,don’ șăf,zî șî mie cum poci mânca și io o bătaie dă 23 dă mii dă iepuroi? Că vin cu tot neamu’ la matale la post să ne baţi,să moară ce-am mai scump!Şi-ţi dau și matale dreptu’,că noi nu sîntem neam prost de cocălari,să stii!

  3. Draga de UE, cum apara ea doar golanii si infractorii! Si cum da ea legi care sa ii protejeze cat mai bine pe talhari! Asa mi-e scarba de „democratia” asta…..!

  4. pentru jumate din banii ăştia, îi făceam ca la „Nufărul”, cu stabor cu tot…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.