Camera Deputaţilor a ratificat scrisoarea de intenţie către FMI semnată în iunie

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind ratificarea scrisorii de intenţie cu FMI, semnată în iunie 2010, cu 103 voturi „pentru”, 80 de voturi „împotrivă” şi 5 abţineri.

Deputaţii au decis ratificarea scrisorii, după ce au votat de două ori.

La primul vot nu au fost suficienţi deputaţi în sală pentru a se asigura cvorumul necesar, fiind prezenţi doar 150 de deputaţi în loc de 167, iar viceliderul grupului PNL Eugen Nicolăescu a anunţat că va contesta votul.

Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), a decis, în aceste condiţii, reluarea votului asupra ratificării scrisorii suplimentare de intenţie cu FMI, după un apel nominal.

„Mulţumesc opoziţiei pentru atenţie, e bine să fie vigilentă şi noi vom ţine întotdeauna cont de ea când are dreptate”, a menţionat Oltean.

Termenul de dezbatere a proiectului de ratificare avea termenul de adoptare tacită în 27 octombrie.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este Cameră decizională.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum de la Fond tranşe în valoare de 9,8 miliarde DST, echivalentul a 11,6 miliarde de euro (la cursurile de la momentele eliberării fiecărei tranşe) şi de 3,65 miliarde euro de CE. Următoarea tranşă ar putea fi acordată la mijlocul lunii decembrie şi are o valoare de 769 milioane DST (870 milioane euro).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.