Când nimeni nu se mai aștepta, a venit marele anunț FMI!

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a prezentat marţi o perspectivă mai favorabilă în cel mai recent raport World Economic Outlook, estimând că anul acesta economia mondială nu va intra în recesiune, inflaţia va încetini, iar economiile europene au arătat o rezistenţă mai mare decât se preconiza, transmit Deutsche Welle, AP şi Reuters.

După un avans de 3,4% în 2022, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 2,9% în 2022, faţă de o expansiune de 2,7% previzionată în octombrie, când FMI avertiza că ar putea urma o recesiune.

Pentru 2024, FMI previzionează că PIB-ul global ar putea creşte cu 3,1%, uşor sub previziunea din octombrie, deoarece va încetini cererea, resimţindu-se impactul majorării dobânzilor.

Europa emergentă şi în curs de dezvoltare, unde este inclusă şi România, ar urma să înregistreze o creştere de 1,5% în 2023 şi de 2,6%, faţă de prognoza din octombrie, ce indica un avans de 0,6% în acest an şi de 2,5% anul viitor.

„Suntem foarte departe de orice fel de indicator care să indice o recesiune globală”, a afirmat economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

„Inflaţia globală ar urma să scadă de la 8,8% în 2022 la 6,6% în 2023 şi la 4,3% în 2024. Majorarea dobânzilor de către băncile centrale, pentru a contracara inflaţia, şi invadarea Ucrainei de către Rusia continuă să afecteze activitatea economică”, se arată în raportul FMI.

Presiunile inflaţioniste au început să se atenueze, susţine Gourinchas. Acesta a adăugat: „Condiţiile globale s-au îmbunătăţit deoarece presiunile inflaţioniste au început să se atenueze. Drumul spre o redresare deplină, cu o creştere sustenabilă, preţuri stabile şi progres pentru toţi doar ce a început”.

„Creşterea economiei s-a dovedit a fi surprinzător de rezilientă în trimestrul trei din 2022, cu o piaţă solidă a forţei de muncă, un consum robust al gospodăriilor şi investiţii ale companiilor”, a apreciat Gourinchas la o conferinţă de presă în Singapore.

Totuşi, avertizează FMI, economia mondială încă se confruntă cu riscuri serioase, inclusiv invadarea Ucrainei de către Rusia, potenţialele viitoare valuri de COVID-19 în China şi dobânzile ridicate, care duc la crize în ţări deja afectate de nivelul considerabil al datoriilor.

FMI cere întărirea cadrului privind restructurarea datoriilor, estimând că, fără măsuri preventive, este posibil ca unele ţări să nu-şi mai poată achita datoriile.

Se pare că FMI încearcă să mustre în raport guvernele pentru că încearcă să atenueze presiunile economice cu măsuri excesiv de generalizate, în loc să gestioneze riscurile la adresa inflaţiei.

„Sprijinul fiscal ar trebui mai bine direcţionat către cei mai afectaţi de nivelul ridicat al preţurilor la alimente şi energie, iar măsurile extinse de sprijin fiscal ar trebui retrase”, avertizează FMI.

În raport se arată că economia Rusiei s-a dovedit a fi mai rezilientă decât se estima la sancţiuni şi la alte efecte economice negative în urma războiului din Ucraina. FMI previzionează o creştere a economiei ruse de 0,3% în 2023, după un declin de 2,2% în 2022. În octombrie, instituţia prognoza o scădere a PIB-ului Rusiei de 2,3% în acest an.

De asemenea, FMI prognozează că Germania şi Italia vor evita recesiunea în acest an, iar „economiile europene au arătat o rezistenţă mai mare decât se preconiza”, în pofida efectelor războiului.

SUA ar urma să înregistreze în 2023 o creştere de 1,4%, faţă de un nivel de 1% previzionat în octombrie, după un avans de 2% în 2022, în timp ce zona euro ar urma să crească cu 0,7% în 2023, faţă de un nivel de 0,5% previzionat în octombrie, şi după o expansiune de 3,5% în 2022.

Europa s-a adaptat mai rapid la costurile ridicate ale energiei decât se estima, iar o atenuare a preţurilor energiei a ajutat regiunea, consideră FMI.

China, a doua economia mondială, ar urma să înregistreze în 2023 o creştere de 5,2%, faţă de un nivel de 4,4% previzionat în octombrie, după o expansiune de 3% în 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

17 Comentarii

  1. Mi se pare normal ca previziunile să fie optimiste. Doar cumpărăm gaz de șist prost de peste ocean cu preț pe supramăsură nu gaz din ăla ieftin de la ruși care mai și creează dependență energetică. Ne vor invidia și chinejii pentru cât de bine ne va merge. Ieoropa va deveni tigrul economic al lumii. Nici nu mai este nevoie să cheltuim banii pe carne animală scumpă. Vom consuma gândaci de bucătărie care se înmulțesc singuri dacă nu faci curățenie și deratizare acolo unde gătești. Așa ne rămân bani mulți de benzină.

  2. Articol de propagandă pentru a-i face pe europeni să reziste mai departe la sancțiunile contra rușilor, bașca contra lor – a europenilor zic…

  3. E bun rău condeiul și ce poți face cu el. Dacă vaxxinarea nu a atins nivelul planificat de peste 90% vaxxinați, dacă occidentul viteaz o ia peste bot în Ukrania, e musai nevoie de o pauză pentru regruparea agresorilor și adormirea vigilenței populațiilor. Se dă pâine gratis că de circ se ocupă presa și politicienii.

  4. Orice razboi dinamizeaza productia industrială,deci cresterea economică
    Doar in al II-lea razboi mondial cand SUA a ajutat Rusia (Sovietică) si SUA a ajuns prima putere economică citez:
    „Valoarea totală a ajutorului a fost de 11,3 miliarde de dolari (echivalentul a 180 de miliarde de dolari astăzi).Potrivit inventarului misiunii diplomatice, SUA au trimis în URSS următoarele arme și echipamente.

    – 400.000 de jeep-uri și camioane

    – 14.000 de avioane

    – 8.000 de tractoare

    – 13.000 de tancuri

    – 1,5 milioane de pături

    – 15 milioane de perechi de cizme de armată

    – 107.000 de tone de bumbac

    – 2,7 milioane de tone de produse petroliere

    – 4,5 milioane de tone de alimente”
    Cititi inca o data cifrele si ganditi-vă cat rahat se mananca azi pentru 40-50 de tancuri si altele trimise Ucrainei
    Daca se ambaleaza tarile NATO in ajutorul pentru Ucraina s-au scos din „sărăcie ” nu rămane China singura tara cu productie industriala serioasă (numai la productia de otel depaseste tot restul lumii la un loc)
    In locul lui Putin, as incheia urgent razboiul, sa fac NATO sa sufere din dezamagire

  5. … „optimisti” va iesi exact invers!Traim din pacate intr-o lume in care poti sa spui orice tampenie fara sa fi tras la raspundere, poti minti cu nonsalanta, daca minciuna este pentru o „cauza dreapta”!

  6. —PE CÂND ”DEMONSTRATORII MIRACOLULUI ECONOMIC”ÎȘI VOR SUSȚINE TEZA CU IMAGINI DIN SUBURBIILE MARILOR METROPOLE-NU VORBESC DESPRE FRUMOASELE ȘI PATRIOTICELE IZBUCNIRI DIN „ALONS ENFANTS DE LA PATRIE”!

  7. Când nimeni nu se mai aștepta, a venit marele denunț , atat de asteptat !Chiar nimeni nu se astepta decat la foamete,seceta ,recesiune,razboaie,inflatie si gheata in instalatii

  8. Occidentul colectiv va fii pe un minus puternic, europa se va scufunda intr-o criza profunda, ajutata si de fratele licurici. Cresterea globala va fii data de tarile Brics si alte natiuni independente care vor reusi sa compenseze scaderea Colectivului. Colonia de pe flancul estic va avea o puternica crestere negativa (apud Manole) astfel incat si painea va ajunge sa se vanda in casete de valoare. (Tulipane jardel mai taie din lista ca esti penibil)

  9. @Oracaitul din D..: pana in 2007-2008 Rusia a tot platit la datoria americana de razboi
    Ajutorul acordat de SUA fostei URSS a fost platit complet abia după vreo 60 de ani. URSS și mai apoi Rusia, au trebuit să dea platină, aur și altele Americii pentru a scăpa de acel ajutor.
    /aplicarea-legii-din-s-u-a-privind-imprumutul-si-inchirierea-in-cazul-uniunii-sovietice-1941-1945/
    Daca tu nu esti penibil/a, vino cu argumente nu cu atacuri de doi bani,care demonstreaza strict necunoastere
    Cert este ca F.Rusa nu va recunoaste greselile istorice pe care le a facut,

  10. @ Margelatu…Au inflorit narativele micsorarii meritelor Armatei rosii in invingerea Nazismului..Asta inseamna revigorarea Nazismului..
    SUA au ajutat la inarmarea lui Hitler mai mult decat ajutorul dat URSS……SUA au ajutat Ucraina cu
    200 miliarde de dolari doar intr – un an. Ce mare branza a facut
    Ucraina cu acesti bani? … SUA dau bani Ucrainei in folosul Expansiunii NATO, nu al apararii SUA…..SUA a dat ajutor URSS pentru ca era direct interesata in Apararea Proprie, URSS lupta efectiv si pentru America.
    , il tinea pe Hitler cu Armata in URSS si salva Anglia…. In plus, parte din ajutor s – a pierdut pe drum…Ajutorul american a fost platit integral de URSS si a insemnat 0,02 la suta din efortul de razboi al URSS…. Ucraina nu va plati niciodata ajutorul.. SUA au crescut masiv economic dupa WW2 prin planurile Marshall, asa zisul ajutor dat Europei de Vest. Care a fost un fel de Colonizare americana a Europei de Vest.
    SUA au realizat prima bomba atomica cu savanti europeni.

    • Fidel Castro Ruz dixit:”Viitorul razboi in Europa va fi intre Rusia si fascisti! Atat doar ca Occidentul ,la momentul respectiv, va fi numit Fascismul … Democratie !”

  11. Tulipane tu ti-ai luat datele de la Serbanescu fara sa mai verifici. 13000 de tancuri Sherman proaste cand ei aveau T34?. 14000 de avioane de care? etc, etc. Un sfat: sa pui bani deoparte sa contribui si tu la Lend and Lease de sutele de miliarde de parai, eventual poti sa te inrolezi tu sau neamurile.

  12. @Oracaitul din Damaroaia: inca o data,posteaza documentat,nu aberatii din osanza proprie de la Univ Bode-Bolyai
    Citez:
    ” Stalin, în timpul Conferinței de la Teheran din 1943, a recunoscut public importanța eforturilor americane în timpul unei cine la conferință: „Fără echipamentele americane Națiunile Unite nu ar putea câștiga niciodată războiul.
    Într-un interviu confidențial cu corespondentul de război Konstantin Simonov, mareșalul sovietic Georgy Jukov este citat spunând:

    Astăzi [1963] unii spun că Aliații nu ne-au ajutat cu adevărat… Dar ascultă, nu se poate nega că americanii ne-au transportat material fără de care nu am fi putut echipa armatele noastre ținute în rezervă sau nu am fi putut continua războiul. :))))0
    Acum sa vedem cu cat a ajutat UK Rusia Sovietica :
    „Între iunie 1941 și mai 1945, Marea Britanie a livrat URSS:

    Peste 3.000 de avioane Hurricane
    Peste 4.000 de alte avioane
    27 de nave navale
    5.218 tancuri (inclusiv 1.380 de Valentines din Canada)
    Peste 5.000 de tunuri antitanc
    4.020 de ambulanțe și camioane
    323 camioane de mașini (ateliere de vehicule mobile echipate cu generatoare și toate uneltele de sudură și electrice necesare pentru efectuarea de lucrări grele)
    1.212 de transportatori universali și de transportatori Loyd (cu alți 1.348 din Canada)
    1.721 de motociclete
    Motoare de avioane în valoare de 1,15 miliarde de lire sterline (1,55 miliarde de dolari).
    1.474 seturi radar
    4.338 de aparate radio
    600 de seturi radare și sonare navale
    Sute de tunuri navale
    15 milioane de perechi de cizme”:)))

    Pentru Oracait din UBB : Papagali de pretutindeni,jos penele!

  13. Creștere a economiei cu 3.4% în condițiile unei inflații de 8.8% înseamnă de fapt o scădere a economiei cu 5.4%.
    Restul sunt abureli de prostit populații analfabete dpdv economic.

  14. V-ați pus vreodată întrebarea cum ar fi arătat Lumea de astăzi dacă Hitler ar fi câștigat războiul ?
    Încercați să o faceți ! 😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.