Capul unei consiliere căzut în scandalul azilelor

UPDATE Maria Mădălina Turza a fost eliberată din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului după o decizie a premierului Marcel Ciolacu.

Maria Mădălina Turza a fost eliberată joi din funcția de consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului, poziție din care conducea Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile.

Surse guvernamentale aususținut joi pentru HotNews.ro că demiterea Mădălinei Turza are legătură cu adresa transmisă Guvernului Ciucă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), adresă care ar fi ajuns și la Mădălina Turza, care nu ar fi luat măsuri în această situație.

Acesta pare să fie motivul.

Mădălina Turza – fost președinte al ANPDCA – a reacționat printr-un mesaj pe Facebook, în care spune că înţelege că eliberarea sa din funcţie este o chestiune de „simetrie” politică în scandalul azilelor groazei.

„Responsabilii se cunosc, nu se inventează.

Și tocmai din acest motiv, pentru că adevărul nu poate avea decât o culoare, acesta este următorul:

faptul că ancheta penală la care asistăm cu toți astăzi există, este rezultatul sesizării Corpului de Control al Prim Ministrului din data de 8 martie 2023, ca urmare a mai multor informări și sesizări primite la Guvern în lunile februarie și martie 2023.

Nimic din lumea asta, nici măcar politica nu poate schimba adevărul, ci doar percepția, ceea ce este o responsabilitate individuală de a discerne.

Munca mea în domeniul dizabilității de peste 15 ani, care a inclus și sute de ore de monitorizare și rapoarte despre aceste centre ale groazei, plângeri penale și demersuri administrative sunt de suficientă notorietate pentru ca asocierea mea cu obstrucționarea unui demers în acest caz să fie hilară.

Drumul meu merge #înainte cu adânca convingere că mai mulți oameni integri, profesioniști și fără interese personale vremelnice în sistem, pot schimba la față țara noastră. Dar trebuie să fim mai mulți”, a scris Turza pe Facebook.

Numele doamnei a devenit mai cumoscut opiniei publice abia după ce a făcut o analiză tăioasă pe FB în legătură cu sistemul bugetar.

Iată ce scria doamna Turzu:

Cel mai mult pe lumea asta mă deranjează #ipocrizia.
Să tăiem “salariile nesimțite” ale bugetarilor!
Ciclic apare în spațiul public această temă și diferiți domni și doamne arată cu degetul încruntat la televizor, iar pe rețelele sociale se revarsă valuri de hate.
Nu, salariile marii mase a bugetarilor NU sunt mari. Aici nu iau în calcul excepțiile nesimțite și excreșcențele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcții similare din alte state europene, în condițiile în care costurile de trai sunt sensibil egale.
Problema este alta. Nu cuantumul salariilor, ci căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști.
Cu oameni care de abia articulează limba română și o torturează în scris, incapabili să genereze o idee sau inițiativă și cu o precară ideație vâscoasă, cu oameni care plimbă hârtii inutil și la ora 16.00 rup ușile instituției, lăsându-i pe cei puțini să ducă pe umeri până târziu în noapte mecanismele greoaie ale unor instituții grele, care de abia respiră. Din lipsă de oameni profesioniști.
De această categorie amorfă nu poți scăpa dacă ești conducător de instituție, căci ce să vezi, NU te lasă Codul Administrativ. O dată intrată în sistem o astfel de amoeba, mai degrabă te sinucizi decât să o poți concedia. De ce?
Pentru că decenii la rând oameni cu drag de țara asta au ticluit o lege a administrației publice în care odată devenit angajat la stat ești #inamovibil. Funcționar sau personal contractual, egal valabil.
Iar în tot acest timp, tu, lider sau conducător de instituție trebuie sau vrei să livrezi rezultate. Nu ai timp sau nervi de procese sau comisii aberante pentru că tu ai un mandat.
Și ce faci? Te suprasoliciți tu și mâna de profesioniști pe care se sprijină institiția, domeniul și, la nivel general, țara asta.
Reformă pe bune înseamnă să schimbi din temelii Codul Administrativ. Nu să tai otova salarii. Să faci evaluări individualizate reale și ca manager să ai #pârghii efective de recompensă și sancțiune.
Unde e ipocrizia?
Acolo unde mulți dintre cei care țipă cel mai tare, mâine ar intra și ei în sistemul public, dacă ar găsi o cale. Am văzut și trăit asta pe pielea mea.
Acolo unde tineri de 20+ ani, cu o educație pe fast forward și eventual online, care cred că “li se cuvine”, le știu pe toate, mai puțin limba română adevărată, nu cea de tick-tock, pândesc cu jind funcții publice sau se agață de “mama/tata” să le găsească sau să-i păstreze pe un post călduț și pe viață. Cunosc personal și în proximitate astfel de tineri.
Serviciul public, am spus-o întotdeauna, este o #vocație. Nu doar un job sigur sau călduț.
Serviciul public înseamnă să nu dormi noaptea de grija oamenilor pentru care trebuie să găsești soluții și mai puțin din cauza neliniștii legate de locația următorului concediu pe care îl vei face.
Tot ceea ce vedem și trăim acum este rezultatul degringoladei de #valori și #educație a socieții noastre.
Nu vom avea o altă clasă politică până ce noi ca societate nu vom evolua.
Până ce parcările cu plată nu vor mai fi goale, în timp ce se înghesuie la liber pe trotuare mașini,
Până ce nu ne vom dezbăra de “merge și așa”,
Până nu vom învăța să respectăm școala în sine, nu cartoanele galbene obținute la final de ciclu,
Până nu vom învăța etica muncii,
Până nu vom învăța lecția seriozității și a respectului la nivel individual,
Până nu vom renunța la nenorocitele de “combinații”,
Așa vom merge în continuare. Încă o generație.
—-
Și ca să închei, las și eu o întrebare retorică dureroasă pentru mediul academic:
Cum este posibil ca în anul 1998, Facultatea de Științe Politice a Univeristății București să aibă
– #admitere constând în:
– proba eliminatorie de cultura generală in limba engleză – oral
– filosofie politica – examen sinteza scris
– istorie modernă – examen sinteza scris
– aproximativ 20 de candidați pe loc
– profesori universitari din SUA și alte state la catedră
– #Licență:
– 2 probe complexe scrise de filosofie politică și istorie și drept
– lucrare de licență verificată minuțios in Comisie de nume sonore de profesori
Iar în 2021/2022
– admitere pe baza de dosar
– susținere lucrare licență online. Atât.
Iar absolvenții, cei pe care i-am întâlnit eu, cel puțin, aspiranți la internship-uri sau funcții publice, nu au auzit de Habermas sau Tocqueville? Sau doar au auzit.
Și totuși, de drept, diploma mea este egală cu a lor. Diferența este doar că eu la 21 de ani nici nu îndrăzneam să visez la un job în sistemul public central. Pentru că simțeam că mai am mult de învățat.
Așa cum simt și la 20 de ani diatanță. Că am nevoie să învăț în fiecare zi.
Cum a fost posibil?
Când vom putea răspunde onest și asumat la această întrebare, nu vom mai urla irațional pe Facebook, ci ne vom apuca de treabă.
Serios.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Author

32 de Comentarii

  1. „Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcții similare din alte state europene”
    Pai ptr asta merita sa fie data afara, de si sigur nu ptr asta a fost. Ciolacu e si mai comunist de atata.
    Cum sa compari salariul bugetarului roman cu cel din alte state similare fara sa compari SI SALARIILOR FRAIERILOR CARE PRODUC BANII/PLUSVALORAEA din care se infrupta bugetarii?
    Se dau salariile bugetarilor romani din impozitele si contributiile platite de angajatii din privat din Germania, Olanda, Austria… etc? N-ati vrea voi sa impozitati fraierul romanesc din privat cu 50% ca sa aveti VOI salarii ca „alte state europene”? Stiti ca si VOUA ptr 2023 la o inflatie de 16,4% (2022) s-a majorat salariul minim cu 17,5% pe cand pensia abia cu 12,5%. Iar majorarea asta s-a transmis la TOTI ptr ca toti au ca referinta salariul minim. Va simtiti confortabiul stiind ca s-a luat de la pensionari SI pentru voi?
    Cum e salariul unui lacatus in romania comparativ cu „alte state europene”? Dar al unui vanzator… etc?
    De ce nu pleaca cainele bugetar de la macelaria statului in sectorul privat? De ce isi baga toti politicantii neamurile la stat si nu l-a privat?

  2. Bună ziua!
    „Maria Mădălina Turza a fost eliberată din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului după o decizie a premierului Marcel Ciolacu”.
    E absolut normal! Nu am nevoie de competenti, de oameni care pot spune NU cand e necesar de spus NU.
    AM nevoie de ai mei,mici la minte dar foarte ascultători și care stiu a spune doar DA,am inteles. Să trăiți să ne conduceți!
    Maria Mădălina Turza a spus adevărul dureros despre capusarea instituțiilor publice cu incompetenti
    Perfect adevărat! Felicitări domnia
    Maria Mădălina Turza !

  3. O singura intrebare: de ce a demis-o? Ca spune adevarul gol-golut?
    Bai moderatorii lu’ peste-prajit, un comentariu pe zi sau la doua zile e „prea repede” pentru voi?

  4. Opinie foarte corecta. Nu înțeleg atitudinea prim ministrului. Dacă ești intr-o funcție nu ai dreptul la opinie? Băsescu care e purtător de cuvânt, de ce are? Felicitări, stimata doamna.

  5. felicitari felicitari…dar doamna este demisa si poporul il linge in fund pe Ciolacu homalaul…
    ca de asta l a pus in frunte poporul ca sa inlature pe cei care deranjeaza sistemul…
    asta nu e militar…e o momaie de gelatina…rusine balegarului premier

  6. E suficient sa te uiti la privirea ei si sa-ti dai seama ca spune adevarul, avea Pheonix o piesa. Cine asculta ce spune consilierul pe care l-ai angajat ?

  7. Normal ca a fost concediata! Pai, ce sa caute o doamna cu asemenea opinii si conceptii printre papugii, lingatori de dindaraturi straine, cu vocatia haznalei/

  8. A fugarit-o nu ca a clampanit, din cauza ca sunt exagerat de multi luxosi angajati de politicieni! Nu intrati pe fenta ei, din cauza acestor angajari au crescut enorm cheltuielile bugetare si nu vor decat sa arunce la cetateni taierile de venituri prin cresteri de preturi si devaorizarea nivelului de trai! Plange mafalda dupa confort sisi stabilitate batand pe ascuns in creierul cetatenilor majoritari.

  9. Cred ca Doamna va face cariera in Viitoruu’ APROPIAT.
    Bravo !
    Si frumoasa, si desteapta …

    Sper sa nu ma insel si Miscarea sa dovedeasca faptul ca SEMNIFICATIVII mai au si printre Dansii persoane cu cap …

    Ia PARRERE scrie in dodii, sa cada bine pricum …

  10. Doamna merita felicitata pentru atitudine,dar a uitat ca noi avem un guvern de ‘tortionari”care tortureaza batranii si copii,oameni de doi bani dpdv caractere,uitati cum se lipeste Firea ca ‘marca de scrisoare”de functia de sinistra la ministerul de taiat frunze la caini

  11. Bugetarii nu accepta intre ei persoane cu scoala adevarata, i-ar compromite. Trebuie din aia cu diplome de la taraba, interlopi, panarame, beizadele tâmpe.

  12. Recomand doamnei sa faca un partid. As vota o asemenea persoana.

  13. De ce nu înțelegi gestul lui Ciolakhu? El e din aia care a fost admis pe baza de dosar pe la facultate, dacă aia chiar e facultate. Nu mai discutam cum și când ar fi luat și licență, în cati ani, samd, ca ne enervam pe pitecantrop! Cum sa suporte el asemenea apropouri de la una care, culmea, îi e subalterni?

  14. Felicitări, doamnă!Ciolacu, marș acasă!Demisionează dacă te deranjează adevărul!Știu ce înseamnă să fii dat la o parte fiindcă ești sincer!Au „succes” toți politrucii și pupincuriștii, de aia am ajuns în mizeria actuală!Dacă îți spui părerea ești „dușman al poporului”!

  15. prostii si pupinstii, au loc pe fonctiile de conducere. Doamna, tara Romameasca nu ne mai vrea! Aici, manele, mici si halbe!

  16. Nu inteleg unde a gresit doamna de a fost concediata de perfidul Ciolacu si PSD-ul progresit, dornici sa angajeze doar curve si paraziti in sistem. O felicit pe doamna Maria Mădălina Turza si ma bucur ca a scapat de corvoada de a se lupta din interior cu sitemul putred instaurat de politica sorosista de dupa 1990; culoarea politica afisata nu conteaza, fie ca este PSD, PNL, USR sau UDMR este tot acelasi teatru soros dar jucand roluri diferite. Teatrul soaros trebuie demolat din temelii si toti actorii politici alungati din tara sau inculpati sub acuzatia rezonabila de tradare a intereselor nationale. Pierderea experientei politice a furturilor si jafului banului public pe care o are actuala clasa politica este paguba in ciuperci, noua ne trebuiesc politicieni patrioti chiar si fara experienta dar cu bune intentii, care sa invete din mers cum se conduce in mod real o tara si sa fie rasplatiti oficial pentru toate bunele rezultate obtinute. Trebuieste data o lege a lustratiei pentru toti politicienii si partidele care au guvernat pana acum dupa 1990, pentru ca sunt partide putred de corupte si supuse intereselor dusmanilor tarii care isi zic aliati sau parteneri strategici. Sub nici o forma eu si grupul meu de prieteni care impreuna cu familiile lor ating cifra de 100 de persoane nu vom vota PSD, PNL,USR sau orice alt partid care a fost la guvernare dupa 1990. Ne trebuie un suflu proaspat si patriotic in politica incepand cu 2024, fara soros, globalizare sau ordine primite de la UE sau ambasade. Asta dorim noi romanii! Afara cu partidele tradatoare de tara!

  17. Nu inteleg unde a gresit doamna de a fost concediata de perfidul Ciolacu si PSD-ul progresit, dornici sa angajeze doar curve si paraziti in sistem. O felicit pe doamna Maria Mădălina Turza si ma bucur ca a scapat de corvoada de a se lupta din interior cu sistemul putred instaurat de politica sorosista de dupa 1990; culoarea politica afisata nu conteaza, fie ca este PSD, PNL, USR sau UDMR este tot acelasi Teatru Soros dar jucand roluri diferite. Teatrul Soros trebuie demolat din temelii si toti actorii politici alungati din tara sau inculpati sub acuzatia rezonabila de tradare a intereselor nationale. Pierderea experientei politice a furturilor si jafului banului public pe care o are actuala clasa politica este paguba in ciuperci, noua ne trebuiesc politicieni patrioti chiar si fara experienta dar inteligenti si cu bune intentii, care sa invete din mers cum se conduce in mod real o tara si sa fie rasplatiti oficial pentru toate bunele rezultate obtinute. Trebuieste data o lege a lustratiei pentru toti politicienii si partidele care au guvernat pana acum dupa 1990, pentru ca sunt partide putred de corupte si supuse intereselor dusmanilor tarii care isi zic aliati sau parteneri strategici. Sub nici o forma eu si grupul meu de prieteni care impreuna cu familiile lor ating cifra de 100 de persoane nu vom vota PSD, PNL,USR sau orice alt partid care a fost la guvernare dupa 1990. Ne trebuie un suflu proaspat si patriotic in politica incepand cu 2024, fara soros, globalizare sau ordine primite de la UE sau ambasade. Asta dorim noi romanii! Afara cu partidele tradatoare de tara!

  18. In principiul cucoana are dreptate. Ce mă deranjează? Că folosește cuvinte cu hastag înainte! La revedere usristo!

  19. Aveți viziuni greșite.Ciolacu a fost corect.Și doamna la fel.Nu facultatea teoria e importantă,ci practica.Din păcate doamna nu are pregătire economicâ iar evaluările dânsei sunt destul de eronate.nu poți compara 2 state vecine pentru câ valorile sunt foarte diferite.de la stat la stat…

  20. Părerea mea care am lucrat cu finanțele publice pe gratis și am salvat moneda românească de nenumărate ori de la devalorizare : nu contează cât câștigi ,chiar dacă raportul salariilor maxim și minim sunt 25:1 ci felul cum investești banii câștigați : dacă îți multiplici banii 1 la 1000 furtul lor devine nesemnificativ
    Omul în junglă nu câștigă bani și uneori trăiește mai bine și mai sănatos decât orășenii plini de bani…

  21. De exemplu : degeaba Norvegia,Germania Elveția,Austria,Luxem..USA și Israel sunt state dezvoltate când acolo ți se fură organele la colțul străzii,adică viața ta nu are nici o valoare..

  22. Cucoana asta a ajuns la guvern după ce a condus o fundație pentru copiii cu deficiențe și care se agita să subordoneze școlile speciale unor ONG-URI. Adică niște fătuci să conducă niște specialiști. Bine că a dat-o afară.

  23. Pai tocmai ne explica ca e aproape imposibil sa dai afara functionari de stat, din cauza Codului Administrativ prost conceput. Si cand colo uite ce usor a dat-o pe ea afara! Deci ce sa mai credem? In orice caz aia cu nedormitul noaptea de grija cetateanului suna a propaganda…multe lucruri ademenitoare ce par corecte se scriu pe net, in realitate…. Trebuie procedat ca in istoria cu Ulise care si-a turnat ceara in urechi sa treaca prin vrajeala cantecului de sirena.

  24. Dnule RC, a dat-o afara pentru ca era secretar de atat pt persoane cu dizabilitati si ea in loc sa se ocupe cu asta sorosea pe fb…schimbati titlul articolului. O fi Ciolacu mai needucat dar s-a prins ca e usrista. Usristii sunt niste propagandisti, activisti, agitatori agresivi cu tema primita in plic de la stapan, NU FAC NIMIC CONCRET, nu sunt in stare decat de propaganda. Madam daca e asa capabila sa-si duca „vocatia” la privat sa-si dovedeasca ” calitatile” pe care le lauda atat.

  25. @Elena Popa
    Cucoana, esti complet lipsita de judecata, faci aprecieri dupa ureche ca orice cumatra de mahala care esti. Maria Mădălina Turza lupta sincer si dedicat pentru toti copii cu dizabilitati, pentru ca si fiica ei sufera de sindromul Down, ceea ce o face empatica si la suferintele altor copii si familii. Dar ce sa priceapa niste cumetre lacome si doritoare de barfe facute dupa ureche ca tine? Sa-ti fie rusine mahalagioaico pentru comentariul tau plin de ura si rautate.

  26. @Elena Popa
    Cucoana, esti complet lipsita de judecata, faci aprecieri dupa ureche ca orice cumatra de mahala care esti. Maria Mădălina Turza lupta sincer si dedicat pentru toti copii cu dizabilitati, pentru ca si fiica ei sufera de sindromul Down, ceea ce o face empatica si la suferintele altor copii si familii. Dar ce sa priceapa niste cumetre lacome si doritoare de barfe facute dupa ureche ca tine? Sa-ti fie rusine mahalagioaico pentru comentariul tau plin de ura si rautate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.