Care este marea provocare macroeconomică în opinia lui Dăianu

Marea provocare macroeconomică în anii ce vin este corecția deficitului bugetar, a dezechilibrului macroeconomic, scrie Daniel Dăianu, consilier al guvernatorului BNR și președintele Consiliului Fiscal, pe blogul OpiniiBNR.

Vă prezentăm în continuare opinia lui Daniel Dăianu:

„Rândurile ce urmează au fost scrise cu sentimentul apăsării din cauza mersului epidemiei. Că să parafrazăm o vorba populară, țară arde și unii fac analize macroeconomice. Dar viață nu merge fără economie și guvernele iau decizii pornind de la evaluări cantitative și alte premize. Cât de mult contează cifrele s-a văzut și la ultimul Consiliu European dedicat bugetului UE și Planului de redresare economică.

În lunile ce vin instituțiile europene trebuie să definitiveze Bugetul UE pentru exercițiul 2021-2027 și Planul de redresare; cele două vor cumula probabil 1850 miliarde euro, din care României i se vor alocă cca. 80 miliarde euro. Dacă scădem contribuția la bugetul UE ar fi vorba de cca. 60 miliarde euro, din care 16,7 miliarde ar fi împrumuturi ultraieftine –ce beneficiază de ratingul UE (al Germaniei că factor principal). Cei care fac referire la împrumuturi trebuie să observe costul de finanțare cerut de piețe României acum și orizontul de timp pentru rambursări. Grant-uri nete vor fi 42-43 miliarde euro, din care 16,8 miliarde din Planul de redresare. 70% din banii din acest plan ar trebui să fie utilizate în intervalul 2021-2023, cu posibilitatea că 10% să poate fi trași în avans, în 2020 (conform unor afirmații ale comisarului Paolo Gentiloni).

Cât se putea obține și în ce condiții este tema în dezbaterea internă, cum se întâmplă peste tot în UE. Ce contează este să vedem cum putem fructifică mai bine resursele europene, care excluzând contribuția la bugetul comun, înseamnă cumulate peste 30% din PIB-ul actual al României. De-a lungul exercițiului 2021-2027 și raportat la acest PIB ar fi mai bine de 4% anual că medie; dacă am avea, ipotetic, o creștere anuală medie a PIB-ului să zicem de 3,6%, banii europeni ar fi că medie 3,2% anual din PIB. Dacă absorbția de bani ar fi 80% din nivelul maxim, am avea un plus de resurse la buget de cca. 2,6% din PIB anual în medie. Pentru a vedea forță investițională în sectorul public (formarea brută a capitalului) ar trebui să adăugăm și investițiile din resurse proprii, care în ultimii ani au fost de 2,5-3% din PIB, dar care pot crește în anii următori într-un scenariu bun. La investițiile publice s-ar adaugă investiții private pentru economie în ansamblu. Ar trebui să ținem însă cont de faptul că unii bani europeni sunt subvenții agricole, ce nu se transformă automat în investiții. Aceste cifre sunt orientative, mai ales că operăm cu medii și absorbția nu este uniformă în timp.

Există un beneficiu al resurselor europene puțîn evocat în discuția publică și care merită atenție — mă refer la chestiunea macroeconomică.

România a început lupta contra Covid-19 cu un handicap macroeconomic major: deficit bugetar (pe standard european, ESA) de 4,3% din PIB în 2019, în timp ce deficitul structural (peste 4% din PIB în 2019) și cel primar (peste 3% din PIB în 2019) sunt între cele mai adânci din UE. În aprilie 2020, în pofida izbucnirii pandemiei și suspendării (temporare) a regulilor fiscale în UE, Comisia Europeană a început procedura de deficit excesiv (EDP). În 2009, în criză financiară, aproape toate statele din UE erau în procedura EDP, acum numai România. În timp ce creșterile mari de deficit bugetar ale altor state din UE sunt cauzate de efecte ale pandemiei, cca jumătate din deficitul probabil din acest an la noi este legat de deficitul bugetar structural. Creșteri de cheltuieli permanente ar mari această pondere. Este de notat că deficitul de cont curent arată o deteriorare a finanțării, cu pondere a fluxurilor pe datorie în creștere, în bună parte denominate în valută, cu riscurile ce decurg. Și la deficitul de cont curent (4,6% din PIB în 2019) avem starea cea mai nefavorabilă din regiune în ultimii ani.

Marea provocare macroeconomică în anii ce vin este corecția deficitului bugetar, a dezechilibrului macroeconomic.

Cu o creștere a punctului de pensie de 10%, cum se sugerează că varianta din partea MFP, deficitul bugetar ar fi probabil în jur de 8% în 2020 și nu ar scădea în mod semnificativ în 2021 chiar asumand o creștere a PIB-ului de peste 4%.

O întrebare cheie este dacă piețele vor acceptă deficite bugetare de peste 7%, chiar 6% câțiva ani în șir având în vedere mărimea deficitului structural. Din acest punct de vedere, trebuie făcută distincție între cheltuieli permanente și cheltuieli one-off (cauzate de nevoia de a atenua efectele epidemiei). Dacă revenirea economică va fi mai anevoioasă în 2021 decât se anticipează și ar fi nevoie de susținere a activității economice, este probabil că, într-un context judecat la scară europeană, să se disocieze o corecție pe componentă structurală a deficitului total de partea de cheltuieli nepermanente.

Această corecție presupune un program pe câțiva ani, care să ducă deficitul aproape de 3% din PIB. Se poate gândi care ar fi combinații între ajustări de cheltuieli și creștere de venituri fiscale/bugetare. Oricum, impactul va fi semnificativ, concomitent pe cerere și pe oferta. Și vedem de ce fondurile europene au un rol cheie pentru a ușura corecția. Nu numai că pot susține cererea agregată prin cheltuieli guvernamentale suplimentare de, să presupunem, 2-2,5% din PIB anual (net de contribuția la bugetul UE), dar și producția internă. Banii europeni ar ajută și finanțarea balanței de plăti.
Raționamentul trebuie să fie nuanțat totuși dat fiind că absorbție de bani europeni a existat și în anii trecuți. Este necesară și co-finanatare bugetară de 15%, chiar dacă reguli de accesare au fost relaxate în acest an și este posibil să opereze la fel și în anul ce vine.

Este vital deci că absorbția de fonduri europene să fie cât mai mare în anii când ar trebui să facem corecție macroeconomică. De subliniat că resursele din Planul de redresare ar trebui folosite cu precădere în intervalul 2021-2023. Experiență din anii trecuți reclamă circumspecție, dar trebuie să reușim cât mai bine în noul exercițiu financiar.

Chestiunea macroeconomică este tare complicată, deși datoria publică este încă rezonabilă –cca 35% din PIB în 2019 și probabil 43-44% în 2020. Polonia, de pildă, are anunțat un deficit de 7-8% din PIB în acest an, dar care este generat în principal de susținerea economiei (era anunțat echilibru bugetar înainte de pandemie). Ungaria are prognozat un deficit bugetar sub cel al Poloniei în 2020, sub influență principala a pandemiei. Ambele țări, că și Cehia, au balanțe externe mult mai echilibrate și economii mai robuste.

Eforturi de a reveni la deficite mai mici în UE nu vor întârzia, chiar dacă țări cu rating-uri bune pot valorifica un timp mai îndelungat condițiile monetare induse de politici neconvenționale, de scăderea ratei naturale a dobânzii în ultimele decenii. România nici nu poate utiliza programe QE cum fac state cu economii puternice, sau unde se emite moneda de rezervă.
La cum să se facă corecția macroeconomică în România trebuie să răspundem nu peste mult timp. De aceea, banii europeni contează în ecuația macro.

Cei care consideră că deprecierea cursului este soluția pentru corecția macroeconomică se cuvine să introducă în judecată câteva considerente. Astfel, o depreciere controlată poate ajută, în timp ce una brutală poate destabiliza economia –inclusiv printr-o fugă de leu. Aici sunt de avut în vedere anticipări inflaționiste, efecte de bilanț pentru gospodării și firme, grad de euroizare, etc. În Polonia și Ungaria, în Cehia, problema cursului (deprecierii) nu este obsesivă. Ideea este că, în România, corecția cererii agregate, a dezechilibrului extern, nu se poate face numai prin depreciere; este necesară o ajustare a deficitului bugetar, chiar dacă în mod gradual. De notat că ajustarea prin curs depinde de ponderea bunurilor și serviciilor exportabile și care pot substitui importul (tradables) în PIB, de elasticitatile exportului și importului la mișcarea cursului (în logică condiției Marshall-Lerner) –cumulate trebuie să fie sensibil peste 1. Inserția în lanțurile de producție europene și valoarea adăugată produsă acasă sunt de asemenea de avut în vedere.

Problematica structurală a utilizării banilor europeni nu este tema acestui text. Dar merită să fie menționate aspecte ce ajută echilibrul și dezvoltarea durabilă. Banii europeni, dacă susțîn reforme structurale și guvernanță mai bună a sectorului public, dezvoltarea de avantaje competitive, măresc PIB-ul potențial. Acesta este augmentat și de dezvoltarea infrastructurii de baza, a agriculturii (industriei agroalimentare), amenajarea teritoriului și protecția mediului. Sănătate publică și educație publică mult mai bine finanțate, cu infrastructură mai bună, ajută robustețea economiei, a societății.

Episoade epidemice ne mai pot vizita, schimbarea de climă poate fi devastatoare dacă nu luăm măsuri din timp, dacă nu avem un buget public robust, cu spațiu fiscal adecvat, care să ajute la amortizarea șocurilor. De aceea, problema creșterii veniturilor bugetare nu este o marotă, ci are origine în starea precară a bugetului public (în care cheltuieli cu salarii și asistență socială dețîn parte covârșitoare din veniturile fiscale) și provocări imense la orizont. Oricât am încerca să raționalizăm (reduce) cheltuieli bugetare și crește eficientă utilizării, este necesară mărirea veniturilor bugetare. Sunt țări în vecinătatea noastră (Bulgaria, Polonia, Georgia) unde s-a reușit creșterea veniturilor fiscale prin programe serioase și voință politică; teza că un nivel jos al acestor venituri este un dat structural este incorectă.

Este de menționat că în numeroase țări (în Europa) se discuta despre sistemele de impozitare pentru a conferi politicilor fiscale un rol mai mare în stabilizarea macroeconomică; este vorba de stabilizatori automati, reguli fiscale (care să fie mai puțîn prociclice), combaterea evaziunii fiscale și a arbitrajului de jurisdicție fiscală. Analize în acest sens fac instituții internaționale (FMI, OCDE, etc) și Comisia Europeană. În UE este țintită creșterea veniturilor proprii ale bugetului UE prin taxe comune. Este timpul să deschidem ochii și să vedem realitatea așa cum este.

Sistemele economice reale, fie și cele mai avansate tehnologic, au devenit mai fragile din varii motive în anii din urmă –îndatorare publică și privată mai mare, distribuire mai asimetrică a veniturilor, înclinație crescută spre investiții pe termen scurt (speculative), riscuri sanitare și legate de schimbarea de climă, alte pericole neconvenționale (informatice), etc. Sistemele financiare sunt mai fragile în pofida unei capitalizari mai bune a băncilor deoarece riscuri sistemice au crescut (din cauza interconectării și expunerii pe entități supraindatorate), au proliferat și în entități nebancare.

Fragilitatea economiilor/societăților, într-un fel un paradox al vremurilor noastre (deoarece ai presupune că progresul tehnologic conduce la mai multă reziliența), obligă să regândim aspecte privind guvernanță publică și privată, conduită individuală și de grup, relația cu natură, starea bugetelor publice și private. Cu atât mai mult este de făcut în România unde avem de realizat o corecție macroeconomică de amploare și de rezolvat probleme structurale fundamentale.
În loc să ne lamentăm că nu avem expertiză, că instituțiile sunt slabe, să încercăm să facem mai bine și mai responsabil în utilizarea de bani europeni și politicile publice, conduită fiecăruia (apropos de modul în care se respectă reguli de protecție individuală și socială în lupta contra epidemiei).

PS. Afirmația recentă în ZF (27 iulie) și atribuită unei analize a CFA, că banii europeni ar putea mari creșterea potențială cu 5% din PIB este inexplicabilă, fiindcă ar însemna o creștere potențială de 8-9% anual (de la creșterea de acum, de 3-4%). Poate s-a avut în vedere o mărire a creșterii potențiale de la 3-4% la 5%.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

  1. E asa destept omul asta incat transpiri citindu-l!
    Cred ca locul lui e in alta parte,BNR nu il merita,are destui trompetisti..

  2. Ciocoii vechi și noi sau ce naște din pisică șoareci mănâncă…

  3. sigur nu e din cauza covidului????, lipsa de oxigenare ….un filozof a zis sa cautam plusul nu minusul, si cred ca de fapt noi suntem singurii pe plus si trebuie sa ne beleasca statistic, ……cred ca au stat cu capul in jos cand au facut analiza…oricand pot dovedi ca suntem singurii detinatori si producatori de plusvaloare la nivel national.

  4. Saracu’ Daianu… nici el nu stie ce spune, dar de spus, spune…

  5. Stiti care-i asemanarea dintre Zoltan Papp din Odorhei si prof dr doc -akademician Daniel Daianu de la BNR ?

    Raspuns corect = amindoi gindesc una si vorbesc alta .

    Zoltan gandeste in lb maghiara si se exprima defectuos in lb romana
    Akademicianul Daianu gadeste cum sa-i faca scapati pe sekuristii care au ruinat Romania in ultimii 30 ani si ne toarna gogosi crude si reci , neconvingatoare ….

  6. daca ai un calmai slab . nu-l tai de la mancare si nu il incarci mai mult… deci vad o nuata cunoscuta din anii 40

  7. Domnu’ Daianu, domnu’ economistu’ de la consiliul fantoma (si multi, multi altii, da, domnu’ Isarescu ?)! Nu vrei/vreti matale sa mai renunti la cateva miisoare de euroi pe luna si dupa aceea sa dai lectii de redresare. Altminteri, suna cam ipocrit ce zici mata acolo. Si chiar daca cobori la 2-3.000 euro leafa, sa sti ca nu mori de foame cu banii astia in Ro. Fara panica.

  8. Cresterile de venituri fiscale se pot realiza doar, repet doar prin impozitarea ca lumea a multinationalelor si bancilor ! Altfel …vorbe ! Ca atare nu este nici o sansa intrucat guvernul Iohanis vrea sa usureze „povara” (sic) fiscala a multinationalelor si bancilor.

  9. Nicu Olahus ,cat ma sa fie impozitate societatile private? Cat? Nu e de ajuns ca lefurile la privat sunt mai mici decat la stat? Ca ei muncesc de se spetesc pe cand cei de la stat au tichete de vacanta si de sanatate pe gratis? Nu dobitocule,de la stat trebuie taiat in carne vie .Multi functionari taie frunza si multe functii inventate.Facuta o reforma a statului cu tehnologii noi sa vezi ce venituri la buget avem. Doar socialistii iau de la privati pentru a tine leprele in functii nefacand nimic. Neaducand plus valoare.Nicule se vede ca esti un bugetar lenes,nici macar nu gandesti ce inseamna a economisi.Nu inseamna a taxa iar si iar,ci a optimiza,a eficientiza munca.Asa ca,da-ti demisia,te angajez eu la prasit cu 150 lei zi.Vii?

  10. Ce fata de ganditor are! Ma intreb, pozeaza sau chiar mai si gandeste?

  11. omul asta cu fata aia preocupata gandeste si se expprima sub nivelul lui Gica Hagi cu celebra „sa fie bine ca sa nu fie rau”. face parte din categoria celor „umflati” de servicii gen Aurescu, Geoana si cu voia dumneavoastra ultimul om (de pe lista) Klaun Ciumatus: cea mai mare nulitate 0/4

  12. @Danel
    Da mai baiete, Daianu e un neica nimeni in fata titanilor gandirii universale de la PSD: Andrusca, Dancila, discotecarul banker rus Teodorovici, Nicolicea, Buzatu, Ciolaku, Firea, Mitraliera si multi altii care pot cu totii candida la Premiul Nobel pentru… Nu stim inca pentru ce, dar gasim noi cu siguranta un motiv. Pai vorba lui Vanghelie care sustinea ca trebuie sa se dea diplome de absolvire facultate si lor astora mai prosti sau fara carte, ca altfel ar fi discriminare, s-ar incalca drepturile omului! Asa si cu Nobelul, trebuie sa ia si tampitii din PSD premiul Nobel ca sa nu fie discriminare in lume.

  13. Cele mai mari provocari, a caror rezolvare ar anihila probleme actuale ale Romaniei, sunt : dublarea incasarilor la buget (executarea drastica, rapida a marilor datornici, urmarirea acestora in toate ungnerele in care isi ascund banii, reducerea masiva a evaziunii fiscale, recuperarea banilor furati de catre cei condamnati (recuperarea de catre justitie, in sprijinul ANAF si cu ajutorul politiei si al serviviilor secrete), pedepsirea extrem de drastica a hotilor (a celor ce fura din bugetul national). Ar mai fi si altele : parlament din max. 300 parlamentari, anularea tuturor pensiilor speciale, desfiintarea consiliilor judetene, reducerea la max. 1000 a numarului comunelor, anularea ajutorului social pentru cei capabili de munca si care nu vor sa munceasca, anularea avantajelor speciale pe care le au parlamentarii, inclusiv acordarea de masini si soferi, de birouri (functii platite) pentru consilierii acestora, introducerea unui regim sever de austeritate, excluderea din functii publice a celor ce fac angajari „pe pile” (rude, amante, prieteni, etc.)

  14. Daianu asta cand se uita in oglinda, mai ca pocneste glanda in el de mandrie.In realitate e unul caruia ii place sa se auda vorbind spunand nimic.

  15. Pe Dayan nu il deranjeaza ca in Securistan inca nu exista o lege civila de confiscare a averilor nejustificate, precum in Irlanda (1996) sau Regatul Unit (2002). De ce?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.