Cât a cheltuit statul cu salariile bugetarilor

Peste 58 de miliarde de lei au fost cheltuite în primele şase luni din 2022 cu salariile celor 1,2 milioane de bugetari, valoare în creştere cu 5% faţă de perioada similară din 2021, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe.

Raportate la PIB, cheltuielile cu salariile bugetarilor au reprezentat echivalentul a 4,2% din PIB în primul semestru al anului 2022, faţă de 4,7% în perioada similară din 2021 şi au fost la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.

„De multe ori ponderi ridicate ale cheltuielilor cu salarizarea în sectorul bugetar în PIB arată că nu s-a reformat sistemul instituţional, că e nevoie de oameni fizici acolo unde ar putea să se folosească softuri, că este încă multă birocraţie, deşi e-government ar trebui să avanseze. Problema nu este a procentelor din PIB sau a cifrelor absolute, ci a legăturii între pachetul motivaţional şi eficienţa muncii depuse. Or, din acest punct de vedere eu cred sincer că avem un sector bugetar încă inflamat, mare, şi sunt suprapuneri de persoane pe aceleaşi activităţi şi nu am ajuns la nivelul dorit de eficienţă şi de productivitate a muncii“, a explicat profesorul universitar Dumitru Miron de la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

În valoare absolută, cheltuielile cu salariile bugetarilor în S1/2022 sunt la cel mai ridicat nivel din istorie, însă în raport cu PIB-ul sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. La stat lucrează peste 1,27 milioane de angajaţi, iar bugetarii reprezintă un sfert din totalul angajaţilor din economie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

31 de Comentarii

  1. aici sunt imprumuturile pe care le facem in numele vostru, tovarashi si pretini!

  2. Acum sunt 3 partide la guvernare, din care 2 mari, care trebuie să-și pună favoriții în funcții. Unde nu pot să-i înlocuiască pe cei vechi, creează noi structuri cu aceleași atribuții. Cele mai multe angajări sunt în administrația centrala și deconcentrate. La administrațiile locale sunt în cele mai multe cazuri salarii mici, înghetate de vre-o 3 ani, în timp ce preturile zboară în sus..

  3. La cum merge Republica asta-i asistenta sociala sau ajutor de handicapati ! Sau e doar hotie !

  4. Titlul e incorect! Trebuia sa fie „Cât a cheltuit statul cu salariile bugetarilor de lux”! La fel si cu pensiile, cheltuielile uriase sunt pentru cei care traiesc si se vor in lux nemeritat dar cu legi dedicate la batranete! Doar luxosii si cei in functii decizionale sunt platiti regeste, pentru ei cheltuie statul majoritatea financiara a bugetului, pentru ei statul imprumuta gras, NU pentru mentinutii in saracie cu buna stiinta prin lege!

  5. @marin, in articol nu se spune nimic despre faptul ca sunt bugetari de lux si bugetari care abia isi duc traiul si muncesc poate mai mult decat multi privati care nu platesc asigurari sociale si impozite pe salariul ala luat in mana!!! Dar romanul pune repede botul si injura!!!

  6. Dar nu vedeti cati bani a cheltuit Rarutu cu nevasta-sa in Italia? Acolo sunt banii dumneavoastra!

  7. Asta inseamna peste 22 de miliarde de euro anual, numai reteta bugetarilor!
    Gretzili ve salute, la noi imprumut bun, faliment bun in 2008! Asse me Mono!

  8. @goguta
    Toate salalariile bugetarilor sunt plătite din impozite luate din mediul privat.
    Adică 12 privați muncesc cu 2500 lei/luna ca să țină 3 bugetari cu 6000 lei/luna. Cu sporuri de calculator, doctorate la spiruharet, obezitate și alte nesimțiri.

  9. „Or, din acest punct de vedere eu cred sincer că avem un sector bugetar încă inflamat, mare, şi sunt suprapuneri de persoane pe aceleaşi activităţi şi nu am ajuns la nivelul dorit de eficienţă şi de productivitate a muncii“
    Venind de la un profesor al prestigioasei fabrici de diplome ASE, care nu este instituitie bugetara, dar incaseaza la greu bani de la buget.

  10. Ar fi interesanta o defalcare cu cifre concrete :
    pt Bugetari
    -cat administratia de stat si locala – persoane si suma veniturilor totale
    -cat Politia
    -cat Armata
    -cat Invatamantul
    -cat Justitia
    -cat Sanatatea
    – La Servicii e mare secret deci , pauza

    pt Pensionari
    – nr si valoare pensii amarasteni cu contributie
    – nr si valoare pansii speciale

    si adaugati Dv ceea ce eu am uitat

  11. Jumatate din bani se duc in buzunarele mari ale trantorilor de lux din justitie, servicii etc desi numarul lor este modest cu al restului de bugetari.

  12. Domn’ profesor știeeee! Că d-aia absolvenții de ASE care au managerit pă la Stat au găsit imediat scurtătura spre faliment. Sau spre privatizare, da’ tot aia e.
    Norocul nostru e cu McDonald’s că preia surplusul dă manageri dă la ASE.

  13. Scrisoare catre Ursula von -der -Stan
    Adresata de niste supusi ai dumi-sale
    Din colonia aceea uitata Rromanistan
    Unde zapcii si lingaii pusi sefi la sarmale
    Fac legei contra tarii ,strambe formale:

    Afla duamna Ursula ca noi aici in Romanica
    Am aflat cat de buna sunteti
    Cu cei nouazeci de miliarde de cai verzi pe pereti
    Ii vom face zapciului zeci de medalii si o cipilica

    La noi totul e bine asteptam sa ne dati gandaci
    Vacilor le vom pune dopuri filtrante
    Inchidem tot ,nu ne ,,trebe”carbuni,vrem brotaci
    Care sa traiasca pe campuri fara soseli poluante

    Ce blestem duamna Ursula pe tara matale
    Fabricile va merg cu carbunii cei rai
    Pasarile si porcii nu va sunt arsi cu vatale
    La noi e bine ,,tot ce-i bun la gunoi”

    Sa ne dati voi carne teioasa si rosii formale
    Avem grija de gunoaiele voastre
    Doar stii duamna Ursula cat tinem noi la matale
    Ne-am da si viata cat ar fi ea de albastra

    Vai cat de buna ati fost cand ne-ati dat
    O suta douazeci de miloane de doze
    Copii nostri sa traiasca pe proprile lor speze
    Sa se caleasca sa fie antrenati

    Ce le,, trebe,,lor bani, Vi-iam dat dumneavoastra
    Caci sunteti protectoare noastra
    Copii nostri nu se drogheaza nu impusca cu arma
    Ne sunteti o binecuvantare ,traiasca ,,Big Farma”

    Aceasta-i scrisoare duamna Ursula
    Va multumim ca ne iubiti conducatorul
    Fara el ce s-ar face poporul
    La multi ani duamna Ursula ,ur…sula!

  14. Mda,. și mai ales, cine sunt bugetarii pentru care ne imprumutăm la dobânzi record, cam 9 %,.bani care intră exclusiv in lefurile, soldele și alte mișmașuri nerușinate cu dottorate falsificate, plus indemizația de revoluționar. Deci romania există doar de dragul acestor borfași,. Interesant nu ??

  15. @Mircius.
    Meștere refă calculelele, că nu dă bine. Impozitele de la 12 salarii de 2500 de lei fac 3000 de lei, iar 3 salarii de 6000 de lei, fac 18000 de lei. Dacă așa le calculezi și la patronu’ lu’ matale, o să-ți dea ăla salariul în lei, într-un plic pentru mărțișor.
    Să nu-mi spui că de la 3000 la 18000 sunt împrumuturi, că intri pă tarlaua lu’ pretenu’ lu’ matale domnu’Cîțu.
    Am zis io bine mai sus. Te așteaptă o carieră strălucită de preparator de hamburgheri.

  16. Statul poate exista fara natiune?Invers mai merge,dar presupune o doza de anarhie.Concubinajul dintre cele doua entitati trebuie sa se autoregleze.Altfel sublimeaza totul .Ceausescu a facut datorii pt industrializare.Datoriile actuale cine le plateste?

  17. Gasca hotilor nu se dezminte
    Ursula ,ghinea ,ciolosul,Alina
    Iohanus si vergiliu, hastagul fara minte
    Valceanu, Blaga .Carpa si benzina!

    A ajuns fundul sa conduca tara
    Si toate merg ca fundu-n decadere
    Se va goli borcanul cel cu mere
    Iar ei o vor cobora la udrea jos cu scara!

  18. Cineva pune punctul pe i Nimeni nu comenteaza ,se tem ,le e frica .Cenzura lucreaza ,lasitatea lucreaza !

  19. Desființarea sinecurilor, una dintre măsurile care nu intră în vederile guwernării.

  20. La ce vreți voi aici asta înseamnă să se desființeze ei!cu neamuri cu tot cred că sunt un sfert de țară!!!

  21. @Mircius aia 12 privati care iau 2500 lei lasa taxe la stat cam 800 si poate mai primesc in mana la gri inca 2500 deci castiga in total 4200! Un bugetar cu 6000 lasa la stat direct cam 2000 ca nu face evaziune si ramane cu 4000 !! Dar cand vreti doctori, scoala si pensii mai tarziu etc spuneti ca platiti taxe TOTI! In plus din aia 12 privati 6 sunt la firme ale caror patroni au contracte cu statul, autostrazi, borduri, pavaje, tevi etc. deci si pentru ei ne imprumutam!

  22. Albedazol – tratament impotriva parazitilor ! Sa nu comenteze unii ca @Otova sau @goguta, ca omul prin bugetari nu se refera imediat la doctori sau profesori, cu toate ca macar la unii ne-am putea gandi !

  23. @Ironic amice daca nu erai setat sa injuri din start bugetarii ai fi citit cu atentie primul meu comentariu!

  24. Iarăși acceasi vrajeala ni se prezintă ca sa nu se mai gândească lumea la inflatie preturi si cum este condusă țara.
    Poate reușește cineva sa ne prezinte si o statistică sa vedem cati salariați din sectorul bugetar au 4 clase ca sa vedem daca avem pretenția să îi plătim cu minim pe economie.
    Cat priveste statistică EUROSTAT care arată că România se află la coada clasamentului in ceea ce priveste numarul de bugetari la 1000 persoane active nici o vorba.
    Problema nu este de numar ca este cel mai mic din UE sau de raport salarii bugetari privați caci nu poti compara un om cu studii superioare cu cei fara studii ci de productivitate caci sistemul este plin de cei care freacă menta dar de asta mai subtire se aduce vorba deși este chestiunea cea mai arzătoare.
    Asa ca sa puneti chestiunea corect căci doar cu genul asta de articole nu mai păcăliți multi oameni, mergea pe timpul lui Basescu cand ii invita nebunul pe medici să plece din țară.

  25. @ironic ia spune tu cu procente documentate care este evaziunea pe salariile bugetarilor si care este pe salariile privatilor asa ca sa inteleg si eu!!!

  26. 3000 de șmecheri (magistrați, secretari de stat, directorași etc) halesc cat 300.000 oameni din sistemul de învățământ. Am uitat-o pe toamajor Ciuca! Huuo hoților doctori în șmen legal!Parcă jigodia de Olguța ne povestea că cel mai mare salariul este al președintelui meu! Ce jigodii sunt liberalii&psdistii! Votez aur!

  27. @goguta Tu zici ca tara arata asa de „bine” datorita privatilor ! Haiducii de privati au distrus tara, nu ??? ” asa ca sa intelegi si” tu…..ce poti!

  28. Pentru a face rost la buget de banii necesari intretinerii unui aparat birocratic lacom si ineficient, actualul guvern de coalitie PSD-PNL-UDMR a adoptat măsuri aberante prin care jecmăneste fără scrupule tot ce prinde începând cu mediul de afaceri si până la dublarea impozitului pe proprietate (inclusiv de garsonieră) prin tot felul de biruri si taxe noi. Cea mai idioata măsură este cresterea contribuției la Stat pentru munca part-time, cât pentru normă întreagă.
    Nimic insă despre reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin reforme structurale profunde precum:
    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
    – Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
    De asemenea, atragerea fondurilor europene in special pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este conditionata de îndeplinirea programului de reforme propuse de România si agreate împreuna cu oficialii Comisiei Europene, si anume:
    -Reforma pensiilor;
    -Reforme în politica fiscală;
    -Revizuirea cadrului legislativ pentru companiile cu capital de stat;
    -Revizuirea sistemului de salarizare în administrația publică;
    –Crearea și operaționalizarea Bancii Naționale de Dezvoltare;
    –Un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice;
    -Modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție;
    -Transport fără emisii de carbon;
    -Energie Regenerabilă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.