Cât va costa România ziua de 1 august 2016

Începând de azi, 1 august, o parte din persoanele care lucrează în sectorul bugetar vor primi creșteri salariale urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din luna decembrie 2017. Azi cresc salariile pentru 163.000 de persoane din sistemul sanitar, 280.000 din Educație și 33.000 din Apărare iar la finalul perioadei de implementare a noii grile, toți bugetarii vor beneficia de creșteri salariale.

Efortul bugetar va fi de 870 de milioane de lei pentru 2016 și 2,6 miliarde de lei pentru 2017. Pentru a susține aceste măriri, pe lângă alte nevoi investiționale, sociale sau economice, Guvernul Cioloș a fost nevoit să opereze prima rectificare bugetară. S-au tăiat fonduri de la cinci ministere: 383 milioane de lei de la Transporturi, 194 milioane de lei de la Cultură, 168,4 milioane de lei de la Agricultură, 130,8 milioane de lei de la Dezvoltare și 47,9 milioane de lei de la Finanțe.

Aproape 925 milioane de lei. Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice elimină inechităţile din sistemul salarizării bugetarilor. Oficialul Guvernului susține că s-a observat faptul că mii de cadre părăsesc ţara din cauza veniturilor scăzute, motiv pentru care, susține acesta, Executivul a egalizat salariile persoanelor încadrate pe aceeaşi funcţie şi a acordat un bonus de merit pentru cei care au o activitate deosebită. Actul normativ prevede stabilirea unei creşteri suplimentare de aproximativ 10% faţă de restul funcţiilor a salariilor debutanţilor, în vederea creşterii atractivităţii carierei în sistemul public de sănătate.

Salariul de încadrare al unui medic din unităţi clinice va fi între 2.364 de lei şi 2.944 de lei, în funcţie de vechime, iar al unui asistent medical între 1960 lei şi 2441 lei, în raport de vechimea în muncă. Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanţă sau primiri urgenţe va fi între 4.371 lei şi 5443 lei. Cuantumul salariilor diferă în funcţie de specializare, grad şi vechime şi este completat cu diferite sporuri. Un medic primar gradaţia 5 va avea o creştere de 914 lei, un medic specialist gradaţia 5 va avea o creştere de 557 lei, în timp ce medicul rezident anul VI-VII va avea o creştere salarială de 746 lei. Doctorul rezident anul III va avea salariul mai mare cu 294 lei, iar medicul rezident anul I, cu 312 lei, potrivit Ministerului Sănătăţii. Angajații din sănătate ar urma să primească și bonusuri bazate pe criterii de performanță de la 1 ianuarie 2017. Cadrele didactice vor primi bonusuri din ianuarie 2018. Bonusurile vor fi acordate de ordonatorii de credite anual, semestrial și trimestrial în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții. Condițiile de reformă și criteriile de performanţă se vor elabora de către Ministerul Sănătății şi Ministerul Educației și vor fi aprobate de Guvern. „De la 1 august intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităţilor în ceea ce priveşte încadrarea de vechime şi salarii. La Educaţie, am definit grila integral în mod similar cu cea de la sănătate, iar 50% din aceste creşteri intră de la 1 august 2016, şi restul intră în decembrie 2017. Creşterile se referă la corecţiile salariale pentru ce aflaţi la baza de jos a piramidei. De la 1 ianuarie 2018 e luat în calcul şi bonusul de performanţă”, a spus Dragoş Pîslaru.

O infirmieră va avea un salariu de bază între 1.365 lei și 1.718 lei, iar un brancardier va avea între 1.360 lei și 1.693 lei. „Pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar au fost stabilite salarii de bază pe funcţii, grade, trepte profesionale şi gradaţii diferenţiate pe unităţi clinice, unităţi neclinice, servicii de ambulanţă şi structuri de primiri urgenţe, anatomie patologică şi medicină legală”, scopul măsurii fiind stimularea ocupării posturilor în spitalele unde se constată deficit de personal, fiind vorba despre „secţiile sau compartimentele cu paturi de ATI/TI şi de transport neonatal. Personalul din aceste unităţi va fi inclus în capitolul serviciilor de ambulanţă şi compartimentelor de primiri urgenţe şi vor primi salarii de bază mai mari”, a declarat recent Ministerul Sănătăţii. În Educație se acordă o creștere suplimentară de 10% față de restul salariilor debutanților, în vederea creșterii atractivităţii carierei în sistemul de învăţământ.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, vechime între 1-6 ani, are începând de azi un salariu de bază între 1.896 şi 2.361 lei, iar un profesor debutant între 1.700 şi 2.117 lei. Pentru un profesor universitar cu vechime în învăţământ între 6-10 ani, salariul de bază va fi între 2.991-3.465 lei şi va creşte gradual, în funcţie de vechime, ajungând, în cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei. Dascălii vor vedea primele creşteri salariale de la 1 august, urmând ca a doua tranşă să vină tocmai în ianuarie 2017! Dacă salariul brut determinat este mai mare decât cel aferent lunii iulie 2016, se va acorda 50% din creşterea rezultată începând cu luna august 2016 şi 100% începând cu luna decembrie 2017. În total, de prevderi vor beneficia aproximativ 280.000 de cadre didactice şi personal auxiliar din învăţământ. La Apărare, vor crește veniturile la aproximativ 33.000 de persoane. „La Ministerul Apărării Naţionale potenţialii beneficiari, în număr de aproximativ 33.000, vor primi, începând cu luna august 2016, 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit în plată la nivelul anului 2009, iar diferenţa de 50% începând cu luna august 2017. După identificarea sumelor necesare, vom continua demersurile necesare pentru eliminarea şi a celorlalte disfuncţionalităţi atât în interiorul fiecărei instituţii, cât şi în cadrul familiei ocupaţionale”, a scris ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, pe contul său de Facebook.

În cazul personalului din aparatul propriu al ministerelor, eliminarea diferenţelor de salarizare se face prin acordarea a 70% din nivelul de salarizare al Secretariatului General al Guvernului. În situaţia în care salariile de bază calculate la nivelul a 70% din nivelul de salarizare de la Secretariatul General al Guvernului sunt mai mici, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4601 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.