Câte milioane a confiscat Antifrauda în prima săptămână de „Cristal”

În prima săptămână de la declanșarea aşa-numitei Operațiuni ”Cristal”, Direcția Antifraudă Fiscală a desfășurat acțiuni de verificare și monitorizare în 21 de centre engros din toată țara şi a dat amenzi şi a confiscat de circa două milioane de euro, se arată într-un comunicat ANAF.

Conform informaţiilor, au fost verificaţi 1.237 contribuabili. S-au dat amenzi în valoare de 7 milioane de lei şi s-au confiscat bunuri şi sume în numerar de 2 milioane de lei. S-au decis 13 suspendări activitate pentru nedotare cu case de marcat (în cazul celor care ofereau servicii de catering/restaurant în interiorul centrelor engros) şi 123 de interziceri de activitate (a uneia dintre activitățile de comerț engros și endetail, în cazul celor care le desfășurau simultan, în mod nelegal).

Totodată, au fost chemaţi la sediul Antifraudei 170 de contribuabili pentru continuarea verificărilor amănunţite. S-au confiscat 78.800 kg. de legume-fructe şi 58.995 litri de băuturi alcoolice.

La controale au participat 340 de inspectori antifraudă, 144 de mijloace auto şi au fost verificate 583 de mijloace transport. Antifrauda spune că în cadrul Operaţiunii Cristal controalele și monitorizările se desfășoară zilnic la toate cele 60 de centre engros, astfel încât în ziua în care un complex comercial nu este pe lista de verificări operative, inspectorii antifraudă vor desfășura activități de monitorizare a respectivului complex.

De asemenea, conducerea Antifraudei atenţionează cumparătorii de mărfuri (clienții centrelor engros) să solicite și să se asigure că primesc și dețin , pentru mărfurile cumpărate, toate actele prevăzute de lege, facturi, chitanțe, avize, doc. transport, bonuri fiscale după caz, pentru că acțiunile noastre de control și monitorizare se extind pe întreg traseul bunurilor ce pleacă din centrele engros, până la consumatorul final, inspectorii verificând toate verigile lanțurilor de comercializare.

Inspectorii antifraudă operează analize de risc cu privire la comercianți, dar și legate de clienții acestora, în funcție de informațiile rezultate din monitorizarea achizițiilor intracomunitare și a importurilor de bunuri.

În cadrul operațiunii sunt vizate 60 de engros-uri din orașele, iar în prima săptămânii inspectorii antifraudă au demarat simultan controalele în primele complexuri engros, respectiv în: 1. West Market (Oradea) 2. Agrotransilvania Dezmir (Cluj) 3. Romalion (Bacău) 4. Pasărea Phoenix (Iași) 5. Galgros (Galați) 6. Tug (Brăila) 7. Euro 2 (Timișoara) 8. Piața de Gros (Timișoara) 9. Marlorex ( Craiova ) 10. Frigorifer ( Craiova ) 11. Gama Center (Ploiești) 12. Pavcom (Târgoviște) 13. Expomarket Doraly (Afumați Ilfov) 14. Smart Expo Flora (București) 15. Brintex (Brașov) La acestea s-au mai adăugat, conform comunicatului: – Grand Siraj (Iași) – Sucpi (Craiova) – Redexpo (Ploiești) – Complex Comercial Transilvania (Tg Mureș) – Piața agroalimentară Stupini (Brașov) – Târgul Municipal (Craiova).

Această operațiune se va desfășura concomitent cu acțiunea de supraveghere continuă a importurilor de bunuri având ca destinație aceste depozite angro, susţin cei de la Antifraudă.

Totodată, achizițiile intracomunitare vor fi monitorizate cu o structură nouă, specializată, a Direcției Antifraudă (structura Trafic Control) căreia îi vor fi alocate 200 de posturi în plus din cele 1.000 de posturi alocate suplimentar de guvern pentru ANAF.

Pe parcursul controalelor operative, inspectorii antifraudă vor beneficia de suportul Brigăzii de intervenție rapidă din cadrul Jandarmeriei Române.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.