Câți mineri au fost dați afară de la Compania Națională a Uraniului

Guvernul a alocat în ultima ședință fondurile necesare pentru plata unor salarii compensatorii pentru 332 de salariați dispobilizați de la Compania Națională a Uraniului, se arată într-o informare a Cabinetului Cioloș.

„Situația economico-financiară a Compania Națională a Uraniului SA (CNU) a determinat aplicarea unor măsuri de reorganizare și redresare financiară, printre care reducerea cheltuielilor cu personalul, ceea ce implică și măsuri de concediere colectivă.

În acest sens, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor CNU a aprobat Panul de disponibilizare, în data de 4 noiembrie a.c., în cadrul unui plan de măsuri mai amplu.

În acest context, Guvernul a aprobat în ședința de astăzi alocarea sumei de 101.426 lei pentru aplicarea, în cursul acestui an, a unor măsuri de protecție socială destinate unui număr de 332 de salariați disponibilizați de la Compania Națională a Uraniului.

Fondurile se alocă din bugetul asigurărilor de șomaj pe anul 2016, pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia persoanele disponibilizate de la Compania Națională a Uraniului. Acest venit lunar de completare se adaugă indemnizației de șomaj și se acordă în baza OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-­2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare”, se arată în comunicatul Guvernului.

Potrivit OUG nr. 36/2013, venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s­-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj. Salariul mediu pe economie în ianuarie 2016 a fost de 1.943 lei net (2.688 lei brut), în creștere cu 11,7% față de luna ianuarie 2015.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.

Cotidianul.ro a prezentat RECENT situația aproape imposibilă în care se află singurul producător de uraniu din țară, companie deținută de statul român prin Ministerul Energiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.