Caz de hepatită severă la copii, raportat şi în România

A fost identificat un caz de hepatită acută la copii în România.

Cazul este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în dată de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi, precizează Ministerul Sănătății.

„Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficientă hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică. Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, arată sursa citată.

Organizația Mondială a Sănătății arăta că cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani au fost identificate în 11 țări.

Cel puțin un copil a murit și 17 au avut nevoie de transplant de ficat. Majoritatea cazurilor – 114 – au fost raportate în Regatul Unit. Au fost înregistrate 13 cazuri în Spania, 12 în Israel, 9 în Statele Unite și un număr mai mic de cazuri confirmate în Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia, potrivit OMS.

„Nu este clar dacă a existat o creștere a numărului de cazuri de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar care nu sunt detectate. Adenovirusul este o ipoteză posibilă, însă investigațiile sunt în curs de desfășurare pentru a se afla agentul care a cauzat boala”, a precizat OMS într-un comunicat citat de CNN.

Sindromul clinic „în rândul cazurilor identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice crescute”, se arată în comunicat.

Multe cazuri au raportat simptome gastro-intestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături, „care preced prezentarea cu hepatită acută severă”, precum și niveluri crescute ale enzimelor hepatice sau ale alaninei aminotransaminazei și icter.

Majoritatea cazurilor raportate nu au avut febră, a precizat OMS, iar virusurile comune care provoacă hepatita virală acută – cum ar fi virusurile hepatitice A, B, C, D și E – nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri.

Hepatita este o inflamație a ficatului, un organ vital care procesează nutrienții, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Atunci când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția sa poate fi afectată.

Cel mai adesea, hepatita este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus transmis de la o persoană la alta, care poate provoca o serie de boli ușoare până la boli mai grave. Dar acești viruși sunt doar rareori raportați ca fiind o cauză a hepatitei severe la persoanele sănătoase.

OMS a declarat că investigația privind cauza trebuie să se concentreze asupra unor factori precum „sensibilitatea crescută în rândul copiilor mici ca urmare a unui nivel mai scăzut de circulație a adenovirusului în timpul pandemiei COVID-19, apariția potențială a unui nou adenovirus, precum și co-infecția SARS-CoV-2″.

Majoritatea cazurilor – 114 – au fost raportate în Regatul Unit.

Au fost înregistrate 13 cazuri în Spania, 12 în Israel, 9 în Statele Unite și un număr mai mic de cazuri confirmate în Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia, potrivit OMS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. De la igienă pleacă totul!!..culmea că din occidentul civilizat!!..vai mama voastră!!

  2. „precizează Ministerul Sănătății.”
    probabil parshivii au uitat sa spuna ca e caz (!) de accident auto…..

  3. otravuri-otravuri si experimente mengele. in urma vaxxarii copiilor din uk li se asigura transplant de ficat. de ce NU se spune ADEVARUL? toti vaxxatii au organele facute praf. multi mor, altii sunt grav bolnavi. adevaratii experti si medici care striga de doi ani sa nu acceptati otrava m e n ge le au spus ca media de viata a otravitilor va fi intre 3-5 ani maxim. cand va treziti? cand spuneti ADEVARUL? ne folosesc drept cobai experimental intr-un lagar mondial NA Z IS T! NU MAI „VACCINATI” COPIII! „DOCTORII” HABAR N-AU CE CONTIN „VACCINURILE” ADMINISTRATE LA COPII. ESTE O AFACERE PE BANI MULTI DE LA LOVILUTIE INCOACE. STREINU-CERCIEEEEL CICASE „MEDIC” ESTE UN CRIMINAL PE BANI BIGPHARMA.

  4. Hop că au apărut ,, isteții” României cu criticatul! Voi care le știți pe toate vedeti-va de ale voastre pentru că puțiți a prostie.

  5. Asta e noua sperietoare? Ce, pana acum nu au mai existat astfel de cazuri rare de hepatita la copii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.