Cazul Hexi Pharma şi firmele de casă ale SRI

Interpelare a senatorului independent Valer Marian adresată miniştrilor Sănătăţii şi Justiţiei privind verificarea achiziţiilor efectuate de unităţi spitaliceşti din România de la firmele Medicare Technics şi Eurad Invest.

1. În data de 31.05.2016 cotidianul Evenimentul Zilei a publicat un articol intitulat „Generali SRI şi legăturile lor întâmplătoare cu dezinfectanţii şi investiţiile din sănătate. Dosarul Hexi Pharma”, în care se face referire, în contextul scandalului Hexi Pharma, la achiziţionarea de echipamente pentru Spitalul SRI de la Baloteşti de la firma Medicare Technics SRL, la care era director general George Tudor Coldea din Cluj Napoca, vărul primar al generalului Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI din 2005 până în prezent. Reproduc în continuare textul articolului susmenţionat:

„Accidentul de maşină în care şi-a pierdut viaţa Dan Condrea a avut loc în apropierea localităţii Tamaşi, unde au case trei generali SRI. Informaţia a fost dezvăluită de un fost coleg al lor, Daniel Savu, actual membru al Comisiei de control a SRI, care s-a referit doar la doi dintre ei. El a refuzat să le dea numele, probabil din colegialitate.

Reporterii EVZ au aflat, însă, de la localnicii din zonă că este vorba de gen. Sorin Gabriel Cozma, şef Direcţie Antitero din SRI, gen. Ghiţă şi gen. Stan Viorel, în prezent locţiitor al şefului Direcţiei E, divizia de protecţie internă din SRI.

Interesant este faptul că gen. Sorin Gabriel Cozma este cel care, în ianuarie 2006, aordonat o anchetă a SRI îndreptată împotriva jurnalistului Răzvan Belciuganu. Acesta din urmă era la acea dată şeful Secţiei „Investigaţii” la Jurnalul Naţional şi publicase un amplu articol despre construirea Spitalului SRI de la Baloteşti. Este vorba de acelaşi spital care s-a aprovizionat cu substanţe dezinfectante de la Hexi Pharma, firma patronată de Dan Condrea.

În ancheta sa, Răzvan Belciuganu dezvăluia că, pentru dotarea spitalului, statul a garantat un credit extern de 15 milioane de euro. O parte din aceşti bani au fost folosiţi pentru achiziţionarea de echipamente medicale de la firma MEDICARE TEHNICS SRL. Achiziţia s-a făcut din „sursă unică”, semn că această societate comercială era agreată de SRI. Potrivit declaraţiilor făcute Flux24.ro de fostul ofiţer SRI, Adrian Radu, „în MEDICARE TEHNICS SRL îl găsim la data de 5 martie 2008, ca reprezentant, în calitate de director general, pe Coldea George Tudor, din Cluj Napoca. Presa a scris că George Coldea este verişorul primar al adjunctului directorului SRI, generalul Florian Coldea”.

Investigaţia presei la spitalul SRI

În data de 14 ianuarie 2006, jurnalistul Răzvan Belciuganu a publicat în „Jurnalul Naţional” o anchetă intitulată „Armata SUA astupă gaura neagră a SRI” despre construirea în Baloteşti a Spitalului SRI „Prof. dr. Agrippa Ionescu”. Construcţia începuse în 1996 şi în zece ani fuseseră cheltuite aproximativ 45 de milioane de dolari.

„În plină eră Măgureanu şi sub ochiul vigilent al generalului Gioni Popescu, însărcinatul cu logistica Serviciului, cărămizile au început să refacă zidurile scorojite altădată chiar de ftizie. Reconstruirea edificiului a împăcat din prima clipă interesele de partid şi de stat ale PSD (…) Schimbarea politică din anul 2000 şi poziţia căpătată de generalul Gioni Popescu, de director adjunct al SRI în 2001, schimbă soarta cărămizilor şi prizelor lăsate cam de izbelişte. Cu o nouă strategie pusă la punct se întâmplă minunea. Guvernul PSD virează pentru sănătatea SRI sute de miliarde de lei”, scria Răzvan Belciuganu.

Despre dotarea Spitalului SRI din Baloteşti, jurnalistul dezvăluia: „Necesarul de dotare al Spitalului Baloteşti a fost făcută pe alţi bani grei. Statul a garantat pentru acest lucru un credit extern de 15 milioane de euro. Aceştia s-au dus în 2003 pe aparatura livrată de MEDICARE, iar, în 2004, de S&T. Pentru contractul 301/2003 în valoare de 4, 26 milioane euro şi 345/2004 în valoare de 3,79 milioane de euro s-au organizat licitaţii. Pentru contractele 417/2003 în valoare de 1, 58 de milioane de euro şi 398/2004 în valoare de 5, 03 milioane de euro procedura de atribuire a acestora către Medicare şi S&T a fost < sursa unică >”.

Investigaţia SRI

După apariţia acestei anchete în „Jurnalul Naţional”, SRI a luat foc. Generalul Sorin Gabriel Cozma, pe atunci colonel, a ordonat o investigaţie amănunţită în legătură cu apariţia articolului. În urma cercetării a fost întocmit un raport de către col. Gheorghe Jderu, pe atunci locţiitor al şefului Direcţiei „C” a SRI.
Raportul a fost publiat de cotidianul.ro, în august 2012, fapt care a declanşat un amplu scandal, în urma căruia jurnalistul Valentin Zaschievici, şeful lui Răzvan Belciuganu, a fost concediat de „Jurnalul Naţional”, deoarece din raportul SRI reişea că ar fi sursa SRI, contactată de col. Gheorghe Jderu pentru a lămuri povestea publicării anchetei despre spitalul de la Baloteşti. În acel moment, Belciuganu nu mai lucra la „Jurnalul Naţional”.

SRI a luat dezinfectanţi de la Hexi Pharma

SRI a achiziţionat dezinfectanţi de la Hexi Pharma în proporţie de 10% din valoarea totală a achiziţiilor în domeniu, în perioada 2011-2016, însă în prezent nu mai există nicio relaţie contractuală între serviciu şi compania respectivă, informează Comisia parlamentară de control a activităţii SRI. „În prezent, SRI, prin autorităţile contractante (Direcţia Medicală şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. În intervalul 2011 – februarie 2016, unităţile sanitare menţionate au efectuat achiziţii directe, concurenţial, prin catalogul electronic din SEAP de la această societate comercială (în cuantum de aproximativ 10% din valoarea totală a dezinfectanţilor achiziţionaţi) cu respectarea legislaţiei în vigoare în domeniul achiziţiilor publice şi a reglementărilor specifice unităţilor sanitare. Relaţiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanţe pe care instituţia le-a identificat”, a precizat Comisia parlamentară de control asupra activităţii SRI, printr-un comunicat de presă remis mediafax.ro”.

2. Într-un articol publicat de săptămânalul Gazeta de Cluj din data de 28.05.2016, intitulat „Vărul generalului SRI Florian Coldea este asociat cu soţia fostului ministru Codruţ Sereş şi face afaceri cu sănătatea”, se fac următoarele menţiuni:

„Potrivit unor informaţii, clujeanul George Coldea, vărul generalului SRI Florian Coldea, este implicat într-o serie de afaceri din domeniul medical. George Coldea a avut legături de afaceri cu firmele Eurad Invest, aflată acuma în insolvenţă, şi cu Medicare Technics, ambele firme fiind beneficiarele unor contracte substanţiale cu instituţiile publice din domeniul medical. George Coldea este asociat şi cu Lorina, soţia fostului ministru Codruţ Sereş. Fostul demnitar a fost condamnat anul acesta la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica”.

3. Cu trei ani în urmă, într-o declaraţie politică intitulată „Generalul Coldea, câinele de pradă al democraţiei”, pe care am prezentat-o în şedinta Senatului din 28.05.2013, am sesizat, printre altele, faptul că la adresa generalului Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI, George Maior în perioada respectivă, s-au lansat acuzaţii privind favorizarea vărului său primar George Tudor Coldea, preşedinte-director al firmei Medicare Technics, în afaceri cu aparatură medicală cu unităţi spitaliceşti din România. În acest sens, am arătat că, în cursul anului 2010, şeful de atunci al Direcţiei Judeţene Satu Mare a SRI, colonelul Ștefan Coşarcă, a intervenit pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare să-l primească pe directorul George Tudor Coldea şi să-l sprijine prin achiziţionarea de aparatură medicală de la firma pe care o conducea pentru spitalele preluate în judeţ. Cu ocazia discuţiilor purtate în cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mate, directorul George Tudor Coldea i-a lăsat acestuia o carte de vizită, pe care era inscripţionată firma Medicare Technics, numele, prenumele, funcţia sa şi telefonul său, carte de vizită în posesia căreia am intrat ulterior. Deşi rezulta un trafic evident de influenţă realizat printr-o instituţie importantă a statului, SRI, nu s-au sesizat nici Direcţia Naţională Anticorupţie nici Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Foarte probabil că astfel de intervenţii au avut loc şi în alte judeţe, îndeosebi la Cluj Napoca, oraşul de domiciliu al vărului generalului Coldea.


Pentru motivele expuse, vă solicit, domnule ministru al Sănătaţii, să dispuneţi Corpului dvs. de control să efectueze verificări cu privire la contractele de achiziţie încheiate de firmele Eurad Invest şi Medicare Technics, reprezentate de George Tudor Coldea, cu unităţi spitaliceşti din România, urmând să-mi comunicaţi numărul şi valoarea acestora, precum şi modalitatea de achiziţie publică prin care au fost încheiate (încredinţare directă sau licitaţie publică) şi să vă pronunţaţi asupra legalităţii şi oportunităţii acestor contracte.

Pentru aceleaşi motive, vă solicit, doamnă ministru al Justiţiei, să sesizaţi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a efectua cercetări cu privire la modul de obţinere şi de executare a contractelor încheiate de firmele Eurad Invest şi Medicare Technics cu unităţi spitaliceşti din România.

Solicit răspuns scris şi verbal

Senator

Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.