Ce companii românești ar putea fi afectate de scăderea exporturilor în Turcia

Turbulențele din ultima vreme din Turcia se vor reflecta asupra României în plan comercial, prin temperarea exporturilor, în condițiile în care Ankara este principalul nostru partener din afara UE, susține Iacu Guda, services director Coface Romania CMS.

„Tentativa de lovitură de stat din Turcia, precum și măsurile radicale care au precedat au alimentat foarte multă incertitudine în piața de capital. În mai puțin de o săptămână, lira turcească s-a depreciat cu aproape 6% față de dolarul american, indicele reprezentativ al pieței de capital din Turcia a pierdut 12%, iar investițiile de capital în Turcia ale non-rezidenților au scăzut cu 8 miliarde de dolari.

Turbulențele respective se vor reflecta asupra României doar pe plan comercial, prin temperarea exporturilor românești orientate către Turcia, în condițiile în care aceasta este principala țară de destinație a exporturilor locale dintre țările non-UE.

În ceea ce privește impactul asupra mediului de afaceri românesc, acesta este foarte limitat pe fondul amprentei reduse în economia națională a companiilor deținute de capitalul turcesc”, a spus Guda.

Conform datelor de la Eurostat, România exportă în Turcia fier și oțel, de aproape 500 milioane de euro, combustibili, în valoare de 470 de milioane de euro, vehicule, în jur de 330 milioane de euro, echipamente pentru industria nucleară, 140 de milioane de euro, lemn și produse din lemn, cu puțin peste 110 milioane de euro etc.

Principalul exportator este ArcelorMittal Galați, companie în care omul de afaceri britanico-indian Lakshmi Mittal deține cele mai multe acțiuni. Pentru combinatul din Galați, piața turcă reprezintă în jur de trei sferturi din exporturi.

În ceea ce privește combustibilii, în țara noastră sunt trei mari producători: OMV Petrom (controlată de OMV Austria), Rompetrol Rafinare (deținută de KazMunayGaz din Kazahstan) și Lukoil din Rusia. Toți aceștia trei fac export. Cât privește vânzările de vehicule, acestea pleacă de la cei doi producători autohtoni, Dacia-Renault și Ford.

Ministrul Economiei, Costin Borc, este optimist și spune că oferta României pentru piața turcă este generoasă și corespunde necesităților acesteia. Declarația a fost făcută cu prilejul unei întâlniri pe care a avut-o cu ministrul turc al Dezvoltării, Lütfi Elvan.

Conform unui comunicat sec al Ministerului Economiei, Borc a apreciat, cu acest prilej, importanța relațiilor româno-turce, rolul Turciei în comerțul exterior al României, ca prim partener extracomunitar și a subliniat necesitatea diversificării exportului românesc, precum și a intensificării investițiilor reciproce, indicatori relevanți în consolidarea parteneriatului economic”.

La data de 31 mai 2016, valoarea schimburilor comerciale româno-turce a însumat 1,81 miliarde de euro, în scădere cu 0,7%, față de situația primelor 5 luni ale anului 2015. Exportul a însumat 766 milioane de euro, în scădere cu 20,9%, iar importul a fost 1,04 miliarde de euro, cu 22,2% mai mare decât în primele 5 luni ale anului 2015. Soldul balanței comerciale a fost în favoarea Turciei cu 279,9 milioane de euro.

La 30 aprilie 2016 erau înregistrate în România 14.888 societăți comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 708,3 milioane de dolari, reprezentând 1,27% din totalul capitalului subscris de investitorii străini (în dolari SUA).

După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 16 în clasamentul pe țări de rezidență a investitorilor în societăți comerciale cu participare străină, în perioada 1991 — aprilie 2016, respectiv locul 3 în clasamentul pe țări de rezidență, după numărul de societăți înregistrate în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.