Ce-i scria Ciorbea în 1998 celui pe care acum îl vrea aliat, Traian Băsescu

DCnews publică o scrisoare adresată în 1998 de Victor Ciorbea lui Traian Băsescu, cel care a provocat demiterea sa din fruntea guvernului CDR-PD-UDMR. Multe dintre lucrurile pe care i le spunea acum 13 ani Ciorbea lui Traian Băsescu sunt valabile şi astăzi, iar din această perspectivă este greu de înţeles gestul ţărănistului de a căuta acum protecţie sub umbrela preşedintelui. Mai mult, înainte de alegerile din 2009, Ciorbea era ferm: susţinea că a fost înlăturat de echipa Băsescu pentru că declarase la Bruxelles că dekaghebizarea serviciilor secrete din România. Ciorbea spunea la Antena 3 în noiembrie 2009 că a fost debarcat utilizându-se stilul serviciilor secrete ruse şi l-a făcut pe Băsescu ca fiind adeptul metodelor KGB-ului. (L.G.)

Scrisoarea lui Ciorbea

26 februarie 1998:

„Domnilor Traian Băsescu, Sorin Frunzăverde, Victor Babiuc, Bogdan Niculescu Duvăz, Bogdan Teodoriu,

Între operaţiunile de salvare a imaginii individuale şi de grup trebuia să intre şi aceea clasic numită – alţii sunt întotdeauna de vină. Pentru a impune această idee, aţi consumat o cantitate de energie şi imaginaţie surprinzătoare prin comparaţie cu cea investită în actul de guvernare, înfiinţând chiar şi Grupul de monitorizare a Guvernului, calificat de unii dintre dvs ca un Guvern de alternativă….

Mi-aţi adresat un şir nesfârşit de acuze şi injurii, dar mi-am impus să nu vă răspund, cu gândul la guvernarea ţării, la bugetul de care aceasta are nevoie….

V-aţi speriat atât de tare de scăderea de popularitate pe care aţi înregistrat-o, încât să merite să puneţi în primejdie realizarea Programului de guvernare?….

Nu se poate să fi uitat ieşirile teatrale şi spectaculoasele trântiri de uşi folosite pe post de argumente şi ca dovezi de experienţă în guvernare. Nu puteţi să uitaţi deja retragerile strategice în cabinetul colegului dvs, dl Duvăz, devenit birou de grup ministerial, ameninţările cu retragerea din guvern… şi aşa mai departe. Dacă le-aţi uitat, la sediul Guvernului vă stau la dispoziţie stenogramele de şedinţă….

Afirmaţi că sunt incapabil să fiu prim ministru pentru că mă cramponez de funcţie, ca şi cum, nou veniţi în politică, nu aţi şti că această funcţie nu mi-am luat-o, şi deci nu pot să mi-o dau după bunul plac. …..

Şi pe urmă, de vreme ce mă consideraţi un om slab, lipsit de voinţă, chiar neputincios, marcat de personalitatea dvs, cum şi de ce aţi dorit să scăpaţi de mine, care ar fi trebuit, potrivit caracterizării dvs să fiu cel mai comod prim ministru în mâna unor caractere atît de puternice …

Mai mult, a trebuit să vă mobilizaţi toate forţele întregului partid pentru a vă putea lupta împotriva mea zi şi noapte, timp de luni de zile, calomniindu-vă toţi aliaţii şi uzând, cel mai adesea, de metode jalnice şi josnice, profitând de buna mea credinţă şi de tăcerea mea, care a fost dictată de speranţa că această coaliţie mai poate fi salvată.

Mi-aţi reproşat adesea lipsa de fermitate, lipsa de bărbăţie, aţi făcut apolologia pumnului în masă ca metodă de guvernare, de colaborare şi de coordonare a unei echipe. .. Iar dacă mi-ar fi stat la îndemână modalităţile de a vă convinge să colaboraţi cu restul guvernului, ele nu-mi stăteau şi în caracter. Mai mult, în momentul în care am impus disciplina guvernamentală, aţi fugit de la guvernare.

După ce în dl Băsescu a lansat în guvern sloganul – nici un ban în plus pentru personalul medical, că se descurcă – dl Băsescu s-a descoperit apoi mai mult decît solidar cu greva Sanitas.

Am îndurat toate şicanele dvs , toate ironiile şi atacurile, pentru că mandatul meu nu era să mă angajez într-o luptă ridicolă cu tema cine este mai tare, ci să ţin Guvernul în stare de funcţionare, capabil să guverneze şi să îndeplinească Programul aprobat de Parlament”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.