Ce i se pregăteşte Guvernului

Social-democrații Robert Cazanciuc și Titus Corlățean au inițiat un proiect de de hotărâre pentru aprobarea decretului prelungirii stării de urgenţă anunţat de Klaus Iohannis și vor ca Executivul să prezinte săptămânal un raport cu privire la măsurile luate pentru limitarea răspândirii noului virus.

Parlamentarii vor să ceară Guvernului să dea explicaţii şi să raporteze periodic cu privire la măsurile luate în pandemia de coronavirus.

Un astfel de proiect elaborat de senatorii PSD Robert Cazanciuc şi Titus Corlăţean a fost aprobat în Comisia juridică si urmează supus, joi, votului, în plenul reunit al Parlamentului.

Unul dintre iniţiatori, mai exact, chiar preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a explicat pentru MEDIAAFX, de ce a făcut un astfel de proiect de lege.

„Parlamentul are acest rol, de ajutorare şi, de asemenea, de protejare a drepturilor fundamentale. Asta încearcă să facă Parlamentul, să găsească formule legislative de protejare a drepturilor fundamentale, conştienţi că în această perioadă trebuie luate măsuri, anumite restricţii, dar în niciun caz în detrimentul transparenţei şi în niciun caz prin limitarea excesivă a unor drepturi fundamentale”, a spus Robert Cazanciuc.

Social-democratul este dezamăgit de faptul că Executivul a luat decizii fără să se consulte cu Parlamentul, aşa cum fac cele mai multe ţări din UE.

„Cred că e periculos să spui monopolul soluţiilor bune pentru România în această perioadă le deţine doar Guvernul. Aici este o problemă, ca cineva să îşi poată imagina că poate să conducă România fără să se consulte cu nimeni, cu decizii pe care le aflăm la 12 noaptea, pentru cine se uită la 12 noaptea. Pare un joc mai degrabă în care noi la Guvern spunem ce e de făcut şi toată lumea trebuie să execute. Nici vorbă, nu suntem într-o situaţie de război, suntem într-o situaţie de urgenţă. De aceea cred că Guvernul era obligat, obligat, ca toate măsurile care privesc buna gestionare a situaţiei de criză trebuiau discutate. Se întâmplă în Europa în fiecare stat. Mare parte din ţări din UE fac acest lucru permanent când e vorba de măsuri care nu s-au mai întâmplat până acum în Romania”, a mai spus preşedinte interimar al Senatului.

Totodată, acest proiect de hotărâre prevede ca după finalizarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi să dispună un control al modului de gestionare a resurselor publice.

Proiectul de hotărăre pentru încuviinţarea măsurii adoptate de Preşedintele României privind prelungirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României prevede:
• Art. 1.Se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020.
• Art. 2. (1) Pe durata stării de urgenţă, restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi se dispune numai prin acte normative cu putere de lege.
• (2) Restrângerea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie determinată exclusiv de prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României.
• (3) Durata restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi nu poate depăşi durata stării de urgenţă.
• Art. 3. (1) Modificarea, completarea sau abrogarea, după caz, a unor dispoziţii prevăzute în acte normative cu putere de lege, motivate de prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 se dispune numai prin acte normative cu putere de lege.
• Art. 4.Pe durata stării de urgenţă, Guvernul va acţiona pentru deplina respectare şi aplicare a Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ratificată prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicat în Monitorul Oficial nr. 135 din 31 mai 1994.
• Art. 5 (1) Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat.
• (2) În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgenţă pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale şi măsurile cu caracter economic şi social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor şi efectele produse, precum şi conformitatea acestora cu exigenţele dispoziţiilor art. 53 şi art. 93 din Constituţia României, ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
• (3) În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de art. 140 alin. 9 3 din Constituţia României.

Parlamentul se întâlneşte online,joi, de la ora 12.00, în şedinţă comună pentru a dezbate şi aproba decretul de prelungire a stării de urgenţă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Luati puterea de la prosti si faceti guvern de tehnocrati…adica medici…armata..politie…economisti….FACETI DIN NOU FABRICI SI UZINE DE STAT cam 30 ^ din toate domeniile ca au si particularii 70 % loc sa se dezvolte. FACETI ROMANIA NOASTRA A ROMANILOR..nu guvernul meu germano globalist .

  2. frecţie cu soluţie de clor parfumat la proteză; carcalacii ăştia de la pesedea au impresia că pulimea o să-i încurajeze pe ei, văzând ce luptă sângeroasă ( la nivel de sanchi ) se duce între cele două ciume…

  3. Deci fiti atenti aicea ce comicarie : Klaus Wuhannis se trezeste intr-o buna dimineata in dormitorul sau de la Versailles si „EL hotaraste …”, dupa cum a visat in noaptea precedenta, sa mai prelungeasca cu 30 de zile starea „de razboi” contra virusului. PSD-ul, ca un elev disciplinat, slobozeste un „proiect de hotarire” (!!) ca cica sa aprobe aceasta decizie monarhica ! Dar care proiect de hotarire, la rindul sau, trebuie votat si aprobat !! Si toate astea intr-un parlament in care pinzele de paianjen s-au intins mai ceva ca in „Marile sperante”, iar singuri ametiti care mai sint pe acolo au fost dati afara de neveste, probabil trimisi in piata sa mai ia doua kile de cartofi pentru Paste si care s-au gindit ca ar fi distractiv sa vada care mai e treaba prin parlament !

  4. PSD, după ce terminați de lustruit pantofii Guvernului, vedeți că sunt și la Cotroceni câteva vase de spălat.

  5. Această ordonanță trebuie să fie exact ca prima, fără anexe sau adâugiri, în caz contrar, vorbim despre … un mare f î s !

  6. Ceva hartie igienica ca trebuie sa-l șteargă si pe Vela , care s-a scapat pe el de frica de.isiei.

  7. . De acord cu auditul dar pentru 30 de ani de guvernare comunista cate audituri ar trebui. Dorinta romanilor ar fi ca dupa pandemie Romania sa apara curata fara comunistii din patrulaterul rosu. Dar ce sa vezi, ascultandu – l pe Tariceanu- plezniceanu la RFI .ro in interviul acordat au rezultat aceleasi retete in perioada de dupa pandemie. Si nu e singura potrivire. Mai este si plierea la scenariul cu BOR- ul , a PSD privind demisia lui Velea din guvern. Sigur ca aceasta fumigena distrage atentia romanilor de la lipsa manusilor, mastilor, eutiroxului, alcoolului, testelor ,,etc. Si bineinteles controlul preturilor la aceste produse. O masca de la 1,15 lei la import pe care in farmacii o gasim la 7,50 lei. 6 lei la milioane de masti ….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.