CE: în lista investițiilor verzi trebuie să intre și gazele naturale

Reglementările UE de clasificare a investiţiilor verzi ar trebui să integreze gazele naturale, a anunţat luni Comisia Europeană, citată de Agerpres. Informația vine  în condiţiile în care Bruxelles-ul evaluează o decizie politică dificilă privind modul în care este luat în considerare combustibilul fosil, mai transmite sursa citată.
Executivul comunitar a publicat luna trecută, cu privire la „taxonomia verde”, o listă de activităţi economice însoţită de reguli specifice pe care acestea trebuie să le îndeplinească pentru a primi eticheta de „investiţii verzi” în UE.

Deşi s-a ajuns la un acord privind reglementările pentru anumite sectoare, inclusiv transportul şi industria, a fost amânată decizia care stabileşte dacă gazele naturale, un combustibil fosil, pot fi incluse pe lista investiţiilor respectuoase cu mediul. Statele membre au opinii divergente când vine vorba de centralele pe gaze naturale, unele ţări apreciind că acestea sunt cruciale pentru a putea renunţa la termocentralele pe cărbune, care sunt mai poluante, în timp ce alte state membre se tem că includerea centralelor pe gaze pe lista investiţiilor „verzi” ar deveni un instrument de „greenwashing” şi ar deturna investiţiile care ar putea merge spre proiecte mai verzi.

Statele membre UE din centrul şi din estul Europei vor reglementări care să promoveze investiţiile în gaze, pentru a le ajuta să renunţe la cărbunele care este mult mai poluant, în timp ce ţările din nordul Europei spun că nu este credibilă etichetarea centralelor care funcţionează pe gaze naturale drept „investiţii verzi”.

Bruxellesul este presat să utilizeze regulile privind finanţarea ecologică pentru a garanta că banii din fondul său de revenire în valoare de 750 de miliarde de euro merg spre proiecte verzi. Banii ar putea fi alocaţi începând din 2021, ceea ce înseamnă că orice întârzieri în aplicarea regulilor ar putea dejuca acest plan.

Şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state membre vor avea un summit în perioada 24-25 mai pentru a discuta cum anume intenţionează să îndeplinească noul obiectiv privind reducerea netă cu cel puţin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. infometarea, infrigurarea si saracirea prin slugile naz sz ishtilor „verzi”. minciuna, ipocrizia, inselaciunea, talharia si crima organizata impachetate in G E N O C I D este noua oranduire globala satanica la care sse inchina „alesii” sts. dormiti lishtinitzi, „guviernu’ mieu” are grija sa fiti ucisi „sanitar”!

  2. aoleu !!!
    va trebui da ne monitorizeze si flutulentele ??? deh … gaze naturale .
    Deci … trebuie sa crestem (in mod patriotic) numarul de ba[..]ni !
    Si implicit, va creste pretul FASOLEI !

  3. aoleu !!!
    va trebui da ne monitorizeze si flutulentele ??? deh … gaze naturale .
    Deci … trebuie sa crestem (in mod patriotic) numarul de ba[..]ni !
    Si implicit, va creste pretul fasolei VERZI!
    Asta DA ecologie !!!

  4. Fără termocentrale, pe gaz, cărbune sau petrol, nu se poate face nici un sistem energetic. Doar acestea fac curent constant fie că plouă sau e secetă, fie că-i soare sau e-norat, fie că bate vîntul sau nu.
    Știau de la început că cele pe gaz vor rămâne. De aceea conductele de la ruși pe fundul Balticii, de aceea se bagă-n fiecare sat conducte de gaz.
    Iar o spun, hidrocarburile, așadar și gazul, nu sînt „combustibili fosili”, nu sînt din putrefacția plantelor și animalelor. Hidrocarburile vin din adîncul pămîntului, sînt anorganice, fără sfîrșit. Se pot scoate de oriunde mai ușor sau mai greu dar au ales Rusia pt a învîrti prețul la gaz după cum vor dînd vina pe nestatornica Rusie și certurile inventate cu aceasta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.