Ce înseamnă pentru PSD Guvern de uniune națională

România are nevoie de un Guvern de uniune națională, spune liderul deputaților PSD, Alfred Simonis. El precizează că dacă Executivul PNL va fi demis prin moțiune de cenzură, ar putea fi pus în loc un Cabinet format din specialiști care nu vor candida la următoarele alegeri.

Prezent la RFI și întrebat de ce ar vrea PSD să depună o moțiune de cenzură și să preia guvernarea în plină criză sanitară, Alfred Simonis a răspuns: „Un om politic sau o clasă politică responsabilă nu preia guvernarea țării atunci când îi convine electoral. Cred că datoria oricărui om politic este să ia decizii și să se implice, cu riscul de a pierde viitoarele alegeri”.

La remarca jurnalistului că președintele Klaus Iohannis a declarat că nu va mai da guvernarea pe mâna PSD, liderul deputaților social-democrați a replicat: „Noi nu suntem o țară bananieră, în care președintele poate să spună cui dă guvernarea și cui nu o dă. Până la urmă, cetățenii României sunt cei care trebuie să hotărască cine trebuie să fie sau nu la guvernare”.

Atenționat că președintele este cel care desemnează premierul, Alfred Simonis a precizat: ”Desemnează premierul pe baza unei Constituții, care spune foarte clar că trebuie să desemnezi premier de la o majoritate parlamentară. Foarte clar nu spune, dar se subînțelege, e adevărat, din Constituție asta. Altfel, întotdeauna, un președinte poate să desemneze un premier de unde vrea el și nu are nevoie de Parlament, ceea ce este o aberație. Însă țin să spun că noi am anunțat că vom depune o moțiune de cenzură în situația în care starea medicală a națiunii va permite acest lucru și starea de alertă va fi încheiată, am spus deja acest lucru. În măsura în care situația va permite o astfel de moțiune și adoptarea ei, aceasta se va depune, pentru că eu cred că România are nevoie urgentă de un alt Guvern, acesta fiind unul epuizat și moral și din toate punctele de vedere”.

Liderul deputaților PSD a vorbit, la RFI, și despre un Guvern de uniune națională: „În urmă cu câteva luni, atunci când a mai picat o dată la vot Guvernul Orban, PSD a făcut o propunere care cred eu încă este de actualitate și anume un Guvern de uniune națională, cu ministere asumate din partea fiecărui partid, fiecărei forțe politice a Parlamentului, astfel încât să nu mai existe această tentație a câștigului electoral și a deciziilor luate în an electoral, în scop electoral. Uitați-vă la situația în care suntem la șase luni de când era o simplă răceală, citez din președinte, acea declarație fiind într-un context electoral, pe vremea aceea PNL și președintele doreau să facă alegeri anticipate, indiferent de consecințe. La fel suntem și acum, luăm în derâdere anumite chestiuni și există riscul să fim într-o situație din ce în ce mai rea”.

Alfred Simonis nu exclude varianta unui Guvern de specialiști: „Eu când vorbesc de Guvern de uniune națională, nu mă refer neapărat la o guvernare cu PNL, PSD-PNL sau alte partide. Eu mă refer la un Guvern susținut de forțele politice. Poate fi unul de specialiști, poate fi un Guvern de specialiști, pe care să-l susținem în Parlament cu toții. Nu trebuie neapărat să fie Orban și cu mine membri ai Guvernului sau eu știu, Orban și Ciolacu. Eu spun că în această situație în care există această tentație de a lua decizii din rațiuni electorale, aflându-ne cu câteva luni înainte de alegeri, să stabilim un Guvern de specialiști, care nu va candida la următoarele alegeri, pe care să-l susținem cu toții și să ia deciziile corecte în această situație de pandemie”.​

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. veorica sefa de guvern? Sau aveti o alta „personalitate”?
    Ati ramas numai cu savantii de renume mondial, mai Simonica!

  2. Uniune Nationala- PSD-Monta-Trady-UDMR.
    Cine se murdareste bai Alfredino sa intre la guvernare cu voi?
    Scenariul din 2015 nu mai tine.
    Cica tehnocrati. Ce om normal se incurca cu voi bai rapandulelor? Poate tehnocratii Andrusca,Daea,Olguta,Horlando.

  3. Si Alfred dar si Robert? Baiatul asta este roman? Astea sunt nume placute manelistilor in cazul ca sustine ca este roman. Se poarta in zona sa. Desi nu mai locuiesc in tara, ma streseaza toti ‘romanii’ astia care ajung lideri politici. Cine ii tot baga in fata?

  4. Daca vrabia malai viseaza, e musai ca psd & Co sa viseze…Guvern de uniune nationala in conditiile unei Molime catastrofale si a unei majoritati parlamentare care calca totul in picioare, e o Zana Morgana. O aberatie cat Everestul! Un mar otravit, vandut de psd & Co. Calea expresa spre Anarhie si Nemernicie! Romania a avut asemenea ”uniuni”. Si? Cine cu cine sa semneze o declaratie comuna de guvernare? Prin urmare, psd&Co umbla cu siretlicuri, matrapazlacuri. Cine cantareste bine faptele acestor politicieni patati, va recunoaste in ei si lupul cel perfid, si vulpoiul cel siret, si sarpele cel veninos, si uraciunea din suflet. Te ia cu frig numai uitandu-te la ei.

  5. @sii & tetea. Nu vrem guvern de nicio uniune, vrem in continuare tripleta de mascarici Sparanghel Vodă, Sica bețivul si Citu habarnistul, asistată de kgbista tunata Turcan.

  6. Suntem pe cale să devenim Republică bananieră.
    După ultimele alegeri am văzut cu stupoare că voița nestăvilită, tumultuoasă, a electoratului de a o avea pe Sevil Shhaideh înscăunată premier la Palatul Victoria nu s-a împlinit. In schimb și-au dat clanța-n mână, în timp record (3 ani) mai întâi Sorin Grindeanu, la acea vreme copil de mingi pe terenurile de la Teleorman, apoi masivul și încruntatul Mihai Tudose, care n-a mai avut timp pentru premierul Japoniei, apoi scurt timp Mihai Fifor, după care a ajuns nevinovata Viorica Dăncilă, atât de imparțială încât ne-a ajutat să ne anulăm singuri mandatul în Consiliul de Securitate al ONU.
    Las că nici din cealaltă parte nu vine nicio speranță: antrenorul cu vestă roșie al protestelor manipulate sau actualul premier, poticniți în vorbe și-n gând, nu-s capabili să-și lumineze propria cale, darămite pe a noastră.
    Fiecare din aceștia sunt azi atât de plini de ei de te miri cum mai încap în propria piele. Și așteaptă să ne fericească din nou.
    De fapt fiecare a fost o treaptă distinctă care a coborât încrederea populației în autoritatea publică. Fiecare propulsând o întreagă pleiada de veleitari neterminaţi, care au luat cu asalt administrația publică. Cea locală a fost demult transformată într-un Wonderlande pentru un șir nesfârșit de Alice…
    Asta e cea mai gravă suferinţă actuală: a fost torpilată, cu bună știință sau cu neștiință, bruma de încredere pe care populația o mai avea în autoritatea publică.
    Cumva om merge mai departe. Însă tare poticnit. Dea Domnul să nu ni se aplice și nouă dictonul recent lansat de Donald Trump: „It will be worse before it gets better”…

  7. NU NE M AI TREBUIE,SCHIMBAT ,ACEST GUVERMER DE ,,,CACA,,O.NUU,ÃSTA ÎI BUN.DAR PENTRU VOI@SII&TETEA.DAR NU PENTRU TOTI ROMÂNII.

  8. „… presedintele … desemnează premierul pe baza unei Constituții, care spune foarte clar că trebuie să desemnezi premier de la o majoritate parlamentară” !! Idiotul asta se pare ca uita ca situatia actuala e tocmai datorita faptului ca lui Iohannis chiar ca i s-a balanganit de aceasta prevedere constitutionala ! (si, apropo de „Alfred Simonis” … auziti, da’ chiar toate popoarele migratoare si-au lasat in natura deseurile, cind au trecut pe aceste meleaguri ? asta de unde mai e, „de pamint de flori” ?)

  9. @Noapte buna copii ! : Daca inca nu sforai cu rasini la tuhas , iti amintesc ca dupa caderea guvernului Orban I in urma motiunii de cenzura initiata de PSD , la consultarile care au urmat la Presedintie pentru formarea unui nou guvern , PSD a venit candid si a spus ca ei nu au propunere de prim ministru ! Si atunci cum ,, i s-a balanganit ” lui Iohannis de prevederile Constitutiei care spune ca trebuie desemnat premier de la o majoritate parlamentara ? PSD avea majoritate parlamentara , dar cum sa numesti un prim ministru PSD daca partidul zice ca nu au propunere de PM ? ( Cunosc replica : ,, Chiar daca veneau , Iohannis nu accepta ! ” . Hai marsh ! Sa vina si sa vedem ce se intampla ! ) Poate le face mutu’ bucuria si le pune in brate guvernarea ! Pariu ca daca se va ajunge la discutii pentru formrea unui guvern de tehnocrati sau de uniune nationala , PSD nu va solicita sefia guvernului ? Ca n-o fi prost ! Chiar daca guvernul Orban II va cadea in urma unei motiuni de cenzura , PSD nu va propune un PM si nu va forma guvern ! S-o ia in bot altii ! Noi stam pe margine la caterinca si ne radem !

  10. daca voi inca credeti ca vor mai fi „alegeri” in Romania…. chiar credeti ? o sa o tinem din urgenta in urgenta si din alerta in alerta, pana la marea microcipare in 4 ani. cine o mai trai si scapa din infometarea pe care vor s-o instituie prin distrugerea economiei tarilor.

  11. După logica lui Simonis, de ce ar mai depune PSD moțiune de cenzură dacă vor guvern de uniune națională sau de specialiști?! De ce majoritatea, care să zicem dă jos guvernul Orban nu prezintă o propunere de prim-ministru și un program de guvernare?! E clar că Iohannis nu va accepta un premier din rândul PSD și nici măcar o alianță de guvernare din care să facă parte PSD. Doar dacă PSD va câștiga alegerile viitoare parlamentare cu un scor de peste 50% sau va forma o alianță preelectorală care va avea peste 50%. Și nici atunci nu puteți fi siguri de guvernare. Aveți precedentul în 2016 când va ținut sasul în mitinguri și în joc de glezne.

  12. un ageamiu, lider la camera deputatilor??
    un guvern tehocrat condus de CALIN GEORGESCU, avand ca ministrii-la justitie dana garbovan sau adriana stoicescu, la sanatate, monica pop sau ioan lascar, la educatie, florin colceag sau ioan bolvan, la economie, mircea cosea , la MAI- MIRCEA CHELARU, LA MAE-ANDREI MARGA, LA ARMATĂ, GH VADUVA, la agricultură-petre daea sau v tabara, la cultură-adriana trandafir, la sport- nadia comaneci

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.