Ce mai promite Dacian Cioloș

Guvernul vrea ca până la sfârșitul mandatului să propună o abordare integrată pentru dezvoltarea Văii Jiului, a localității Roșia Montană și a zonei Moldovei, a declarat premierul Dacian Cioloș, luni, la deschiderea Forumului Administrației Publice Locale, de la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

„Pe baza experienței proiectului de dezvoltare integrată teritorială, ITI, în Delta Dunării, vrem să ne gândim la astfel de programe specifice integrate, chiar dacă n-o să reușim probabil până la sfârșitul anului să construim noi (…) instrumente teritoriale integrate de dezvoltare, așa cum avem în Delta Dunării, dar cel puțin să venim cu o abordare integrată a unor ghiduri de măsuri la care să puteți depune proiecte. Ne gândim în primul rând pentru câteva regiuni prioritare. Vrem să venim cu o astfel de abordare integrată pentru dezvoltarea Văii Jiului, așa cum am promis și înainte de alegerile locale, dar și pentru Roșia Montană, care a suscitat multe discuții. Vrem să venim nu doar cu reguli și cu constrângeri, dar și cu proiecte de dezvoltare acolo. Am avut, totodată, o discuție cu aleșii locali din regiunea Moldovei, pentru o dezvoltare integrată pentru această zonă. Deci pentru aceste trei zone, teritorii — Valea Jiului, zona Moldovei, Roșia Montană — intenția noastră este ca până la sfârșitul mandatului să vă propunem (…) abordări integrate de dezvoltare teritorială, care să pună împreună atât fonduri europene, cât și resurse de la bugetul de stat pentru a vă putea finanța proiectele. Și sperăm ca de la aceste exemple în anii următori să se poată merge pe o astfel de abordare integrată și în alte regiuni ale țării”, le-a spus premierul Cioloș participanților la Forumul Administrației Publice Locale.

Prim-ministrul a vorbit și despre modul în care Guvernul vrea să sprijine autoritățile publice locale, făcând referire la necesitatea unei finanțări integrate.

„În primul rând o mai bună utilizare a fondurilor europene. Aici miniștrii care au în responsabilitate fondurile europene o să vă prezinte stadiul în care ne aflăm cu lansarea unor programe și cu pregătirea ghidurilor pe care le așteptați pentru a putea pregăti proiecte. Avem aici cinci apeluri de proiecte unde autoritățile locale pot fi beneficiar, care au fost lansate deja de Ministerul Fondurilor Europene, dar și de MDRAP pe programul operațional regional. Pe programul național de dezvoltare rurală sunt trei apeluri lansate, iar până în luna iulie vor mai fi lansate încă trei apeluri pe măsuri pe care puteți depune și dumneavoastră proiecte. Ne dorim, totodată, să avem o mai bună coordonare a programelor cu finanțare europeană și a programelor cu finanțare de la bugetul de stat, astfel încât (…) să avem proiecte cu finanțare integrată, care să aducă mai multă claritate și mai multă simplificare pentru dumneavoastră”, a precizat Cioloș.

Premierul a mai spus luni că regionalizarea nu va fi decisă de Guvern în acest mandat, până la sfârșitul anului, dar este important să fie relansată dezbaterea în acest caz, pentru ca după alegerile parlamentare să se poată intra în linie dreaptă.

„Nu o să decidem noi regionalizarea în acest mandat, până la sfârșitul anului, dar cred că e important să folosim această perioadă și să relansăm această dezbatere în așa fel încât după alegerile parlamentare să putem intra în linie dreaptă — în funcție sigur de obiectivele pe care și le va asuma și viitorul Guvern — cu această temă. Dar este o temă la care în anii următori va trebui să găsim un răspuns, pentru că este din ce în ce mai clar că această abordare a regiunilor de dezvoltare care înseamnă de fapt o asociere a județelor și unde, din păcate, eu cel puțin ce pot să observ este că în general județele vin cu abordarea județeană, încercând să obțină maximum pentru județul respectiv, în aceste discuții de forme de asociere ale județelor pentru proiecte de dezvoltare regională, pe când noi ar trebui să avem o abordare integrată de dezvoltare a unor regiuni, o dezvoltare coerentă, pornind de la realitățile din teren și nu doar de la prioritățile politice ale unui președinte de consiliu județean sau altul”, a afirmat Cioloș.

Potrivit premierului, această temă ar trebui pusă în dezbatere. ”Să vedem ce responsabilități ar trebui să îndeplinească viitoarele regiuni administrative, ce resurse financiare să aibă la dispoziție și cum să fie acestea alocate, care să fie instrumentele de cooperare cu autoritățile locale, cu autoritățile județene și mai ales cum să facem pentru ca aceste structuri regionale să nu fie doar o adăugire a unui nou strat administrativ și de complexitate birocratică, ci să fie într-adevăr o valoare adăugată în organizarea administrativ teritorială a țării”, le-a spus premierul Cioloș participanților la Forumul Administrației Publice Locale.

El a arătat că Guvernul vrea să continue și procesul de descentralizare.

„Vrem să lucrăm și la continuarea procesului de descentralizare cu acele funcții pentru a căror furnizare de către autoritățile publice locale se pot obține beneficii suplimentare pentru cetățeni. (…) Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (…) lucrează la finalizarea analizei ultimelor domenii, sectoare, pe care le putem propune pentru descentralizare, cum ar fi agricultura, cultura, turismul, educația, tineretul și sportul”, a spus Cioloș.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.