Ce prețuri au locuințele în plină stare de urgență

Starea de urgență instaurată pe plan național în contextul răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19) nu a avut, până în momentul de față, un efect tranșant asupra prețurilor de pe piața rezidențială. Astfel, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, în ultimele 31 de zile, un avans de 1,8% la nivel de țară – marjă de creștere comparabilă cu cea din februarie, anume 1,6%. Suma medie solicitată pentru un apartament, fie el vechi sau nou, a ajuns, astfel, la 1.391 de euro pe metru pătrat util la finele lui martie (față de 1.367 de euro pe metru pătrat în februarie). Menținerea unei traiectorii ascendente a prețurilor în actualul context de piață poate fi pusă atât pe seama inerției ce caracterizează, în general, atât piața imobiliară, cât și economia per ansamblu. Efectele evenimentelor din plan social au început să fie resimțite în piață abia în a doua parte a lunii trecute. Bucureștiul și Iașiul fac notă discordantă în rândul marilor centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, aici fiind consemnate ieftiniri luna trecută – în aceste orașe prețurile au scăzut, însă, și în februarie.

Pe tot parcursul lunii martie, apartamentele disponibile spre vânzare în București au cunoscut o scădere de 3,4%, de la o medie de 1.444 de euro pe metru pătrat util, până la 1.395 de euro pe metru pătrat. Pretențiile vânzătorilor s-au diminuat pe ambele segmente de piață analizate, însă într-o măsură diferită: locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,3%, de la 1.373 de euro pe metru pătrat la 1.369 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative nou-construite au cunoscut un recul de 5,8%, de la 1.503 la 1.416 euro pe metru pătrat util.

În Brașov, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, după o scădere de 2,4% în februarie, un avans de 3,1% în martie, de la 1.162 la 1.198 de euro pe metru pătrat util. În momentul de față, un apartament vechi poate fi achiziționat, în medie, cu 1.185 de euro pe metru pătrat util, respectiv cu 0,8% mai mult decât luna trecută, când ar fi costat 1.176 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, o locuință într-unul dintre ansamblurile rezidențiale nou-construite din Brașov are o valoare medie de listare de 1.219 euro pe metru pătrat.

La fel ca în februarie, așteptările vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat și în martie, de data aceasta cu 2,6% (față de 3,2%); acestea se situează, în prezent, la o medie de 1.826 de euro pe metru pătrat util, comparativ cu 1.780 de euro pe metru pătrat la finele lui februarie. În capitala Transilvaniei, prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi s-au apreciat cu 2,1% (de la 1.783 la 1.820 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 2,9% (de la 1.779 la 1.831 de euro pe metru pătrat).

În Constanța, apartamentele disponibile spre vânzare au consemnat, per ansamblu, un avans de 1,4% în a treia lună a anului, de la 1.230 la 1.247 de euro pe metru pătrat util. Prețurile au cunoscut evoluții pozitive pe ambele segmente de piață analizate, chiar dacă într-o măsură diferită. Astfel, apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,5% (de la 1.235 la 1.241 de euro pe metru pătrat), iar unitățile locative nou-construite cu 3% (ajungând să coste 1.256 de euro pe metru pătrat, față de 1.220 de euro pe metru pătrat).

Iașul este al doilea mare oraș al țării unde Indicele Imobiliare.ro a înregistrat o scădere în luna martie: este vorba despre un minus de 1,5%, de la 1.053 la 1.037 de de euro pe metru pătrat util. În ultimele 31 de zile, locuințele din blocurile vechi s-au depreciat ușor, anume cu 0,2%, de la 1.076 la 1.074 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor nou-construite, pe de altă parte, a avut loc un recul mai important, anume de 3%, de la 1.040 la 1.009 euro pe metru pătrat util. În acest context, ecartul de preț dintre apartamentele vechi și cele noi se accentuează.

La fel ca în februarie, în martie suma medie solicitată pentru un apartament din Timișoara a continuat să se majoreze, marja de creștere actuală, anume 1,4%, fiind comparabilă cu cea anterioară, respectiv 1,3%. Apartamentele vechi de pe piața timișoreană s-au scumpit în ultimele 31 de zile cu 1,6%, de la 1.295 la 1.316 euro pe metru pătrat util. Locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, pe de altă parte, s-au apreciat cu 1%, de la 1.281 la 1.294 de euro pe metru pătrat util.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Mai baftosilor, din moment ce au venit bronzatii acasa plini de euroi/lire sterline si vor sa stea in casa/locuinta proprie cu 7 puradei este evident ca, cererea va creste exponential. Daca cererea va creste, miroase de la o posta ca si pretul va creste pe o scara logaritmica! Cei aia 50.000 de euro pentru o garsoniera? Fa ma-ta o garsoniera cu 50.000 de euro la costul fortei de munca din momentul de fata si apoi mai vorbim!

  2. Peretii garsonierei ii plateste si vecinul deci fiecare caramida este platita de 2 ori…la fel si podeaua si tavanul.. mi e scarba…40.000 euro ridici o vila de 100 m petrati cu 1 etaj…cel putin la rosu…si pamantul de sub ea …nu va e rusine cu astfel de articole?…1300 euro m2 cand poate ca vor fi atatia fara job?…cei cu joburi permanente afara nu cred ca s au intors…au venit cei cu joburi pe termen determinat temporar sezonieri sau fara…cate contracte de vanzare cumparare s au incheiat in ultimele 3 sapt? Dsr in urmatosrele 2 luni cate credeti?…1400 euro…ahahaha…cred ca agentiile au mulri vizitatori de locuinte zilele astea

  3. pana la vara, se vor ruga de cumparatori. Mai erea un savant imobiliar, zilisteanu prin 2009, cand spunea ca vor creste…si s-au injumatatit.

  4. Nu cumpără nimeni în stare de urgență, așa că prețuri reale nu există deocamdată.
    Realitatea pieței imobiliare se va vedea prin octombrie-noiembrie și mai ales la anul, când o să fie criza economică bine consolidată. Bani puțini, oferte multe, austeritate, credite ioc… Ghici cum o să arate prețurile!

  5. În capitalism ,acoperișul deasupra capului este un privilegiu, un lux, nu o necesitate. În SUA raiul capitalist , sunt douăzeci de milioane de boschetari, mare lor majoritate având joburi, ca în orice societate capitalistă, cele mai multe retributii salariale nu pot acoperi nici măcar o chirie la o locuință mizeră. „Emobiliarele” find un domeniu al speculei, ne având nimic in comun cu economia reală. Și placa neoliberala, în care „emobiliarele” doar crește și virusul le ocolește…

  6. Pasarile migratoare nu stau in apartamente, ci in palate. Deci cererea pe acest segment este zero, in ciuda previziunilor manipulatoare ale speculantilor. In privinta preturilor, acestea vor cadea in prapastie in momentul in care vanzatorii nu se vor mai lacomi sa creada basmele agentilor imobiliari si vor vedea cruda realitate. Ma astept la o injumatatire a preturilor pana in luna mai.

  7. Mai mult de jumatate din locuintele noi erau cumparate de investitori in vederea inchirierii. Smecheria s-a terminat. Nimic nu va mai fi la fel dupa aceasta criza priveste si piata închirierilor. Cine si din ce sa mai achite chirie la barosani? Asa incat si constructorii invatati cu profituri porcesti vor avea de suferit, si afaceristii care gasisera o nisa comoda si sigura de a face profit.

  8. Acum cand trebuie sa nu risti sa te infectezi cu Covid-19, tu sau familia ta, in fiecare primavara si in fiecare toamna-iarna… poate an de an – sperantele de tratament sunt… doar sperante – unde sa te ascunzi ? Unde sa faci provizii ca sa nu iesi prea des la cumparaturi ? Unde sa stai la soare sa nu iei Covidu’ de pe strada, de la birou, de pe furculita din restaurant sau din concediul pe coclauri sau prin statiuni turistice si tari exotice… ? Inapoi la tara, in curtea ta, cu pivnita ta, gradina, gratar, soare, verdeata, fructe si legume netratate… Cine are posiblitati… nu mai cumpara iluzia din cutiile de chibrituri si poluarea de la oras… Ca sa traiesti… te distantezi social… intrebarea e din ce sa traiesti ? Adresez o invitatie celor care doresc sa cladeasca impreuna o comunitate intr-o zona absolut pustie, unde fiecare curte sa fie de la 1500-2000 metri patrati minim… Cati sunt interesati ? Evident ca trebuie sa detina resurse pentru achizitie teren si constructia unei case si sa fie capabili sa-si castige existenta lucrand on-line de acasa exclusiv… N-o sa vedeti. Evident ca este un pamflet dar poti sa si visezi uneori… nu? Lumea va continua sa-si castige traiul ca si pana acum dar cu resurse mai putine… E limpede ca dupa 30 de ani de ta tara fara datorii… mostenirea s-a papat/vandut/privatizat/demolat… avem si datorii.. se va simti declinul…

  9. Am construit recent, în regie proprie, tot confortul, din BCA, o căsuță la tara de 40 mp, împreună cu doi frați. Cost materiale 7000 euro, cost manoperă 1000 euro (echipa pentru acoperiș). O casa de 100 mp, păstrând logica ar fi 20000 euro materiale, vreo 15000 manopera, mai terenul, depinde de locație, deci vreo 50000 prețul real de realizare ținând cont că dezvoltator vând cu 150000-200000 o casa similară în Cluj, unde locuiesc, profiturile au fost imense, deci este loc de scădere serios! Estimez înjumătățirea prețurilor în maxim un an! Doamne ajuta, de când aștept!!

  10. S-ar putea ca dezastrul de acum sa ”miste” mult totul. Unii se vor defula, vor fi destul de nesigure locatiile exotice, asa ca unii vor merge in tara, deci se va reface latura cu turism. Altii vor umple mall-urile nu fizic, ci prin cresterea vanzarilor, dupa o pauza prelungita unii vor produce pt ca sa tina ritmul cu o cerere la fel ca alta data sau mai mare…Chiar daca nesiguranta va reduce pretul, de la un maxim de 1830 euro/m2 la Cluj, va putea scadea pana la 1500 euro/m2, dar tot va fi un profitabil, scaderea pana la un prag de 1000 de euro/m2 este in limintele unui profit cum spun unii comentatori, desi ei uita un amanunt nu la rosu sunt cheltuelile ci la finisare, manopera este scumpa pt ca este deficit de meseriasi si poate materialele. Insa per total toti vor castiga, unii sperand intr-un viitor, altii din vanzari. Clujul, Timisoara sunt in crestere atat ca populatie cat si economic, atragand resurse din judetele limitrofe. Depinde cum vor rezista celelalte centre de judet, pierderilor de forta de munca, dar per total peste cateva luni vor rasari zorii unor vremuri bune.

  11. Pregătiți-vă de oprirea sectorului construcții care va repleca doar după implicarea guvernului pe partea de facilități și garanții de credite. Pauza competițională (câțiva ani) va aduce prăbușiri de prețuri pe tot ce s-a făcut până acum, evident, viitoarele dezvoltări trebuind să pluseze la preț mic raportat la metrul pătrat (locuințe mari și ieftine). Cutiuțile constuite până acum vor putea fi achiziționate la preț de logan second hand. :))

  12. Toata aceasta pandemie va schimba conceptia despre lume si viata a migrantilor rromani in jur de 5.000.000. Bronzatii fara carte (vreo 2.000.000) vor fi migranti toata viata in caruta cu coviltir si cu volanul pe partea dreapta (4×4=16) iar cei cu educatie medie si cu capul pe umeri vor strange bani si-si cumpare case/terenuri in Romania pentru batraneturi. Astept si revigorarea vietii de la tara cand toamna la strangerea recoltei dadeai cu tunul pe drum si nu gaseai vreun vanjos sa te ajute pentru 100 lei pe zi+ mancare+ plus beutura. Acum cred ca, vor mai scadea pretentiile exagerate a unor copchii de 18 „anos” care dupa ce-si primeau lovelele la „apus de soare” pentru una zi munca, se duceau la „birtutul din padure/capu satului” sa manace fragi si mure! Succesuri!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.