Ce se va întâmpla cu programul „Prima Casă”

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Enache Jiru a declarat că programul Prima Casă nu prezintă riscuri semnificative statul român și că excluderea lui din legea dării în plată nu mai constituie vreo teamă pentru bănci.

„Programul Prima Casă se susţine. Sunt 19 bănci finanţatoare în program. Are 170.000 de beneficiari la un volm de garanţii acordate de 14 miliarde de lei, echivalentul 3,5 miliarde de euro. Înseamnă un volum de 25 miliarde de lei credite acordate. Înseamnă 2% din PIB. Dacă mâine s-ar execută toate garanţiile, statul va trebui să plătească peste 3 miliarde de euro. În realitate, programul are 430 de credite executate. Înseamnă 0,3% rată de neperformanță. În vremurile bune, creditele ipotecare aveau o pondere de 2-4% neperformanță a creditelor. Programul nu reprezintă riscuri semnificative. Dacă nu era exceptat de la legea dării în plată, anticipam riscuri majore. Este o oferta a statului pusă pe masă băncilor. Ar fi devenit mai puţin atractiv pentru bănci, deoarece garanţia statului acordă un risc de neplată, nu de dare în plata. Dacă nu se mai plătesc ratele, banca are dreptul de a executa garanţia statului. Darea în plată înseamnă decizia unilaterală a beneficiarului de a preda cheile, nu că nu are capacitatea de a mai plăti”, a declarat Jiru în cadrul conferinței Capital Piața Imobiliară în 2016.

Secretarul de stat a explicat și de ce unele bănci nu mai au programul Prima Casă în ofertele lor. „Am observat în ultimul timp, datorită dezbaterilor pe legea dării în plată, un comportament speriat. Băncile şi beneficiarii s-au speriat că programul se va diminua ca volum şi activitate. Am avut solicitări mari. Am distribuit anul acesta 1,5 miliarde de lei, la care se adaugă banii rămaşi de anul trecut. Deci a fost un total de 1,7 miliarde de lei. BCR şi-a consumat plafonul, dar credem că să datorat unui fenomen conjunctural. De curând, Fondul de Garantare a realizat o reevaluare a plafoanelor distribuite pentru realocarea fondurilor rămase. Am distribuit către BCR o sumă suplimentară şi am constituit un fond de rezervă prin micşorarea fondurilor de la alte bănci”, a mai spus Jiru.

Pe 6 aprilie, BCR anunța că a epuizat fondurile pentru programul Prima Casa iar pentru cei circa 2.000 de clienți care au cererile de credit in diferite stadii de aprobare, banca a solicitat Ministerului de Finanțe noi fonduri. BCR a primit bani suplimentari, însă doar pentru 25% din necesarul băncii. În plus, alte bănci, printre care ING și Alpha Bank, se gândesc să ceară suplimentarea fondurilor, dar banii disponibili pentru realocare se pare că nu sunt suficienți pentru a acoperi necesarul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.