Ce spun sindicaliștii din Educație despre noua ofertă a Guvernului

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă sindicaliştilor din Educaţie, constând într-o sumă de 1500 de lei, care se va acorda anual, în luna octombrie, până în 2027, a anunţat, vineri, după consultările cu reprezentanţii Executivului, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

„Am avut discuţii cu membrii Guvernului. Cerinţa noastră a fost cea pe care toată lumea o ştie, şi anume să se aplice integral de la 1 ianuarie 2024 acea grilă de salarizare. Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creştere. Singurul lucru pe care poate să-l facă este acela de a acorda în loc de 40% cât au promis iniţial, 45% şi suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, pe 5 octombrie, suma de 1.500 de lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii, pentru că aşa cum am spus mereu: oamenii sunt cei care au declanşat greva, oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu”, a spus Hăncescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a susţinut că nu este normal să existe presiuni în a se renunţa la grevă.

„Nu este normal să se întâmple aşa ceva. Nimeni nu are voie să forţeze pe cineva să intre în grevă sau să forţeze pe cineva să iasă din grevă. Este drept constituţional. Este o mare greşeală care nu face altceva decât să crească starea de tensiune din învăţământ şi nu cred că este cazul. Le-am şi transmis reprezentanţilor Guvernului că în momentul de faţă există o revoltă foarte mare în cancelarii şi indiferent cum se va termina această acţiune de protest, doar colegii vor hotărî dacă nu au rezultatele pe care le scontau, automat se poate ajunge şi la aşa ceva. Urmează să stabilim la discuţiile ulterioare cu domnul Boloş. Acum colegii au solicitat dacă se pot acorda. Acţiunile de protest să ştiţi că nu vizează numai creşteri salariale. Pe noi ne interesează până la urmă şi investiţiile totale în sistemul de învăţământ. Dorinţa noastră este să ajungem rapid la acel 15% din bugetul general consolidat, care în procent din PIB cam tot acelaşi lucru înseamnă. Deci, dacă vrem să vedem că într-adevăr legile învăţământului preuniversitar şi universitar sunt cu adevărat funcţionale, atunci automat trebuie să ai şi finanţare corespunzătoare. Este examenul de maturitate pe care îl dă clasa politică în maximum şase luni”, a subliniat Nistor.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Mii de sindicalişti din Educaţie protestează, vineri, în Bucureşti, începând de la ora 11:00. De la ora 12:30 aceştia au plecat în marş pe traseul Piaţa Victoriei – Bd. Nicolae Titulescu – urcare Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bd. Geniului – sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, unde au ajuns în jurul orei 13:30.

Ulterior, după aproape o oră şi jumătate protestatarii s-au adunat în faţa Palatului Cotroceni.

Guvernul a aprobat, joi, o Declaraţie, având ca anexă un memorandum, ca o „garanţie suplimentară” privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, în acord cu solicitarea cadrelor didactice în acest sens.

În context, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a menţionat că Memorandumul prin care Guvernul se angajează să ofere garanţii suplimentare în ceea ce priveşte salarizarea profesorilor debutanţi nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic. Acesta a adăugat că documentul cuprinde o parte dintre propuneri, respectiv acea referire la salariul mediu brut pe economie, care ar trebui să fie echivalentul salariului debutantului cu studii superioare de lungă durată, şi face referire şi la tranşa care va fi plătită de la 1 ianuarie, însă sindicatele din Educaţie au mai avut şi alte cerinţe care nu sunt incluse în document.

Potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni de către sindicate, un număr de 134.007 de membri de sindicat, respectiv 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, continuau protestul în data de 6 iunie.

Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

22 de Comentarii

  1. Propun injumatatirea salariilor politicienilor in functie ,cat si a politicienilor iesiti la pensie.Propun sechestrarea tuturor banilor di Conturile bancare on si off shore si de la saltele a tuturor celor care nu.si pot justifica averile,sa vedem daca nu avem fonduri sa marim salariile celor care merita?

  2. Bună! Profesori, NU CEDAȚI !
    GUVERNANȚII SUNT IRESPONSABILI !
    TREBUIE ADUȘI CU PICIOARELE PE PĂMÂNT!
    EI,cei de azi si cei dinaintea lor au prabusit țara! Iohannis este răul cel mare al ROMÂNIEI si românilor.
    Toti ar trebui sa-si dea demisia! Să plece acasă si DNA să se ocupe de ei.Ce a spus Frans Timmermans vicepresedinte al Comisiei Europene?
    „Problema ROMÂNIEI este tipică pentru țările din Africa si din Asia care desi sunt pline de resurse naturale se zbat in sărăcie din cauza prostiei si hoției care colcaie in acele țări .
    Resursa umană ajunsă in fruntea țării e de o calitate atât de jalnică încât reprezentanții ei, dupa ce ca sunt hoți sunt atât de proști incat isi închipuie ca pot păcăli pe toata lumea desi ei nu sunt capabili să comunice in limba maternă „.
    Ce zici CIUCĂ? Adevăr grăiește olandezul !
    Ce stimă sa aiba cei din occident cand intalnesc pe ai nostri decidennti ? Păi a spus mai sus TIMMERMANS.
    Vai de țara asta condusă de hoți, proști și unii chiar trădători !
    Dar sa vedem ce a spus cândva Ronald Reagan;
    „Sărăcia unui popor este cea mai justă PEDEAPSĂ pentru prostia lui”.
    Si mai complet,pentru prostia si lasitatea lui.
    Adevărul adesea e perceput ca insultător,denigrator dar e sănătos.
    Minciuna e plină de RĂU si boală.
    Români treziti-vă !

  3. Eu nu prea cred în procentele astea. La început pentru grevă au semnat 70% pentru grevă. Dintre ei au rămas 86%. Dacă la cei 14% îi adăugăm pe cei 30% înseamnă că în grevă mai sunt cam 60%.

  4. Rugam Guvernul sa nu para o turma de imbecili si sa nu mai negocieze cu grevistii decat daca incep sa-si vada de scoala si elevi!
    Suferim din 1990 de rusinea de a avea Guverne de Idioti si Presedinti buni de aruncat la gunoi!

    PS Nici o negociere cu bugetari care cer marirea lefurilor,oricare ar fi ei ,daca nu le convine la stat,sa-si caute de lucru la privati

  5. Bătaie de joc.E deja strigător la cer cât pot să exagereze cu nesimțirea.Demisia acestui guvern de incompetenți.Rușine !!! Alegeri anticipate ,jos PSD- PNL – UDMR noua dictatură!

  6. Ciucă este Ceaușescu! Exact așa a mințit și ala înainte de a cădea.100 de lei să tăceți!!!Rușine președinte de cacao si guvern de ratați! Demisia urgent!

  7. De ce nu are succes greva celor din invatamant ?
    Deoarece universitatile asteapta materia prima de la liccee si este precum productia in flux continu, daca nu produce o sectie pe flux nu produce nici urmatoarea. Universitarii o duc regeste, ore putine, salarii mult peste medie, si sunt foarte multe universitati care au o calitate submediocra a absolventilor.
    Profesorii de la liceele slabe, cu elevi care nu promoveaza examenul de bacalaureat, nu au argumente in fata populatiei. Raman cei din invatamantul gimnazial si prescolar care muncesc mai mult dar nu pot spune ca ei predau discipline complicate si sunt epuizati de atata stiinta. Profesorii de la liceele bune, care sunt cu adevarat implicati in procesul de invatamant si au si provocari intelectuale serioaase, isi completeaza substantial veniturile cu meditatii.

  8. Elena,tu crede în Ciuca şi ai lui. Tu nu vezi că ţara e în colaps financia,economic şi social?
    Cine a prăbuşit ţară? bunica din groapă? PSD,PD,PNL+Năstase+Băsescu+Iohannis ,adică cei care au fost la butoane câteva decenii. Ce rol au avut serviciile ? cine ştie să spună sau poate ne spune Coldea.

  9. Leonard se vede că nu cunoşti ce este în învăţământ. Ne dăm cu părerea despre domenii pe care nu le cunoaştem.
    Tu ştii ce înseamnă să munceşti cu elevii dintr-o comunitate total defavorizata care mai vin la şcoală pentru un măr,un corn,etc. Păi mai Leonard la un liceu cu elevi din familii cu venituri mult,mult peste medie îmbrăcaţi de sfidează profesoarele în special şi care sunt dopaţi cu meditaţii la limbi străine de la 4- 5 ani,avem pretenţii justificate pentru rezultate foarte bune.
    ,etc,etc. Şi profesorii respectivi au rezultate bune şi foarte bune pe când profesorii din comunităţile vai mama lor nu muncesc pentru că rezultatele sunt modeste sau slabe? E corect să spui că nu muncesc profesorii din comunităţile defavorizate? NU E CORECT! Eu am fost doar în vizită în astfel de clase de elevi şi te asigur că un profesor de la un liceu sau scoala gimnaziala din buricul capitalei nu ar sta nici măcar o zi să predea acolo. Aceşti profesori învăţători,etc care muncesc în comunităţi defavorizate ar trebui plătiţi triplu. Dar ştie Ciuca sau Iohannis ce e prin şcolile din localităţi vai de ele?

  10. bah pluica margelatu! statul nu angajeaza vanzatori si muncitori la banda ca tine, asa ca degeaba te dai cu coorooul de pamant impotriva bugetarilor, care sunt mult peste tine ca pregatire

  11. @CONTESTATARUL
    -corect:
    americanii nu negociaza cu terroristii!

    (fals:
    cetateanu american are hartii de rascumparare,
    nu stim exact detaliile)

  12. Nicule, mai da-le o sută de lei! Mai deștepților din „educație sexuală” care sunteți „defazați”, nu ați înțeles că de 33 de ani Romania este o colonie/gubernie și executa ordinele lui Soros? Când ați aplaudat execuția lui Ceaușescu, v-ati tăiat craca de sub picioare! Fiecare pe cont propriu! Scapă cine poate!

  13. Aș fi curios să aflu ce zic domnii lideri de sindicat despre faptul că doar aproximativ 700 de contracte de muncă sunt suspendate pe perioada grevei și că s-a încercat măsluirea statelor de plată pentru ca greviștii să fie plătiți de stat pe perioada grevei.
    Ar putea, vreunul dintre greviști să încerce o definiție pentru onoare?

  14. Profesorii in greva nu primesc salarii!! Cu ce isi platesc darile si ratele??? De ce ii murdariti? Sosoaca spune sa punem bani pentru profesorii in greva!!! Trebuie sa traiasca!! Nu sunt SOS dar femeia asta are dreptate, trebuie sa facem cheta nationala pentru profesori! SOLIDARITATE!!!

  15. @ Occidentul prin dărnicia lui vă oferă multe opurtunități avantajoase și financiar de exprimare a competențelor, ?

  16. @ Reforma interbelică a învățământului a lăsat învățămîntul obligatoriu la un învățămînt de bază de 8 clase, ? Învățământul post-gimnazial era mai puțin reprezentat și accesibil, ?

  17. & Probabil că ar putea fi interesantă și o statistică a ”restructurărilor” de activități de după greve, ? Ceva indicatori economici, sociali, ?

  18. Cred ca e bine sa ne vedem lungul nasului cand pretindem ceva.Grevistii din educatie au studii superioare de lunga sau scurta durata , iar o parte insemnata studii medii . Multi dintre cei vocali in strada nu au fost mai stiu eu ce eminente in timpul studiilor , unii ca vai de capul lor. Nu vreau sa jignesc pe nimeni , dar nu toti au fost in anii de scoala peste medie. Cine nu crede , sa priveasca rezultatele de la titularizari si sa se uite si pe gradul scazut de dificultate al subiectelor pe care le-au sustinut.Procentul reusitilor e mic , iar nu putini candidati au luat note sub 5 , stacheta fiind pe la min. 7.Pentru ei cer unii sa facem cheta , sa-si poata plati ratele pe la banci?
    NB.O parte importanta din subiectele de titularizare e la nivelul lucrarilor scrise semestriale (teze) de nivelul notei7 . Pentru nota maxima profesorul clasei avea si subiecte pe masura.

  19. Mda ,o amintire . Din profesionala .O tempora ! Cu regretatul „domnul profesor”Vlasceanu Ion. Profesor de limba si literatura romana.ce lectii faceam cu dumnealui……. Trimestrul2 teza -subiect : „Judet al sarmanilor”.”Domnul profesor „(a trecut la cele sfinte) a facut ce nu facuse in cariera lui. A dat nota 10(zece) pentru unul din colegi. A urmat trimestrul 3 . Subiect : „Marul de linga drum „de M.Beniuc . acelasi elev de 10 in trimestrul 2 a primit nota 5 ,din mila pentru efortul de a scrie4-5 pagini de „analiza literara”la un subiect ce nu-l intelege.Acelasi profesor , acelasi elev . subiecte diferite. concluzia -trageti-o dv. Eu nu am putut si nu pot intelege.PS -elevul amintit era un „devorator” de carti .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.