„Cea mai bună pralină din lume” la Câmpina

Belgia, Elveția sau alte țări cu tradiție în arta pralinei și ciocolatei, au pierdut, anul acesta, supremația în fața României. Avem cele mai bune praline din lume!

Pasiunea, curajul, munca, dorința și mândria de a pune România pe harta celor mai buni creatori de dulciuri sunt ingredientele care au stat la baza premiului “Cea mai bună pralină din lume”, obținut de echipa româneasca la «Trofeul Mondial de Ciocolaterie, Gelaterie și Patiserie», din Italia.

Concursul s-a desfășurat în perioada 21-22 octombrie 2019, la Milano, fiind una dintre cele mai importante competiții internaționale destinate specialiștilor din domeniu. România a fost reprezentată de echipa Delice Câmpina (Erika Gălbinașu, Corina Melinda Balasz și Alexandru Chitic) care, după mai bine de 6 luni de muncă, a demonstrat lumii ce înseamna bucuria de a crea și implicarea totală a simțurilor într-o lume competitivă a dulciurilor. Timp de 7 ore și jumătate, echipa, al cărei mentor este cunoscutul maestru cofetar Carmela Dragomir ( proprietarul cofetăriilor Delice), a creat 3 piese: din ciocolată, zahăr și, respectiv, pastiaj. Pe lângă cele 3 opere de artă, echipa a mai realizat patru torturi moderne, 60 de praline și înghețată artizanală.

C??? ??? ???? ??????? ??? ???? !

Tema concursului a fost „Artă și tradiție națională”, echipa Delice redând în fiecare piesă motive reprezentative pentru cultura românească: sculptura, olăritul și torsul lânii. Ingrediente precum cătina, pătrunjelul sau perele au fost integrate cu succes în produsele create special pentru concurs. Cele două tipuri de praline cu cătină și respectiv, cu piper roșu, anason au fost desemnate ???? ??? ???? ??????? ??? ????!

Recunoașterea nu s-a oprit aici.  Echipa româneasca a primit și premiul special de la Silikomart pentru „Cea mai organizată echipă și cel mai frumos flux de lucru, cea mai curată boxă“.

„Trofeul Mondial de Ciocolaterie, Gelaterie și Patiserie“ a reunit echipe puternice, formate din patiseri-cofetari cu multă experiență și cu multe premii la activ, din 19 țări (Peru, Japonia, Mexic, Tunisia, Egipt, SUA, Franța, Polonia, Australia, Thailanda, Ungaria, Belgia, China, Algeria, Maroc, Columbia, Bolivia, Italia și România).

Podiumul a fost ocupat de Japonia (locul I), China (locul al II-lea) și Italia (locul al III-lea). Probele de concurs au fost: o sculptură în ciocolată și praline, o sculptură în zahăr și tort modern și o sculptură în pastilaj și înghețată cu o singură porție.

Povestea aromelor vanilate de la Câmpina

Lanţul de cofetării Delice, dezvoltat de antreprenorii Laurenţiu Dascălu şi Carmela Dragomir,  în urmă cu 18 ani, a ajuns la şapte unităţi în : Ploieşti, Câmpina şi Buşteni.

Câmpineana Carmela Dragomir (43 de ani), recunoscută la nivel mondial ca specialistă în produse de cofetărie, a urmat  Institutul de Formare Profesională THR în Bucureşti, unde s-a specializat în meseria de cofetar-patiser. După cinci ani a plecat în Germania, unde a învatat arta decorării prăjiturilor în marţipan, zahăr, în general partea artistică a unei prăjituri, a unui tort, a unei farfurii. Modelul său a fost bunica, bucătăreasă, care excela în pregătirea prăjiturilor acasă sau pentru nunți și botezuri.

Talentul ei a fost descoperit de către omul de afaceri Mihai Anastasescu, pentru care lucra ca şef de laborator la cofetăria Tăi-Pan, în ’95-’96 și care a încurajat-o să își deschidă propria afacere.

În 2000 a închiriat un spaţiu pe care l-a transformat în laborator. A pornit la drum cu utilaje vechi până când a ajuns pe profit, mai târziu reușind să cumpere unele noi. Dar drumul până la succes a fost sinuos: ore întregi de muncă și nesomn al echipei constituite doar din doi oameni. Ìn prezent, în laboratorul din Câmpina sunt peste 100 de angajați.

Prăjiturile Delice premiate internațional

În 2007, Carmela Dragomir a participat la primul său concurs, la Sinaia, competiţie la care a luat şi locul întâi. A urmat un nou concurs, în Cipru, prima ei confruntare internaţională, care a pus-o în fața unui adevăr : nu stăpânea suficiente tehnici de lucru. Motivată, a investit în  cursuri internaţionale, care să o propulsesze în actualitate, deoarece, așa cum știm, în zilele noastre, evoluția unei meserii este accelerată. Carmela a urmat cursuri de pregătire în Germania, în Italia, la Academia de Ciocolată de la Barcelona, unde a învățat cu Ramon Morato și Xavier, dar și în Franța, unde i-a cunoscut pe Stephane Klein, Stephane Glacier și Stephane Leroux, nume „grele’’ în domeniu, pentru care a trebuit să aștepte luni de zile pentru a găsi loc pe lista de participanți.

Cine nu a auzit de tortul Belcolade sau de Trilogia de ciocolată? Sunt creațiile Carmelei Dragomir care nu lipsesc din nicio  cofetărie care se respectă.

A fost prezentă la olimpiade, ce au loc din patru în patru ani, competiţii în cadrul cărora a obţinut mai multe medalii de aur : Olympiade der Köche 2008 şi 2012, dar nu a lipsit nici de la cele mai importante concursuri internaţionale (Campionatul Internațional de Gătit 2009 – secțiunea Dulciuri, Concursul Internațional de Gastronomie 2013, locul II mondial la concursul Internaţional de la Luxemburg, în 2010, Villeroy & Boch Culinary World Cup 2010).

Antreprenoarea este de părere că, în prezent, România se situează foarte bine în competiţiile internaționale, în condițiile în care, în 2008, ocupa  penultimul loc.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

4 Comentarii

  1. Rona,tu cu ce te-ai ales,ca asa iti merge treaba?Cu o fondanta?Putin,foarte putin..

  2. „Podiumul a fost ocupat de Japonia (locul I), China (locul al II-lea) și Italia (locul al III-lea)”.

    -Cum,Romania nu a ocupat nici un loc,cu cea mai buna pralina din lume….?

  3. #Krauss Gerhard. ori eşti prost ori eşti tâmpit ori nu înţelegi ce citeşti…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.