Ceramica de la Horezu, made în Bulgaria

V-ați cumpărat recent produse de ceramică de la Horezu? Vi s-a părut că ați făcut o afacere? S-ar putea să nu fie chiar așa. Sute se produse contrafăcute, respectiv oale, farfurii, ulcioare, ceasuri, castroane, căni au fost găsite de polițiști la un comerciant din renumita zonă vâlceană.

 Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat controale de amploare la comercianții de ceramică din Horezu, iar surprizele nu au întârziat să apară, scriu jurnaliștii de la Se intampla in Valcea.

Controalele au avut loc după ce în zona respectivă s-au înmulțit tarabele celor care vând mai ieftin oale, căni şi farfurii produse industrial în alte tări, dar care au însemnele celebrului “Cocoș de Hurezi”. Constatând aceste lucruri la sute de produse, oamenii legii au trecut la întocmirea de dosare penale, la amenzi și confiscări.

“Au fost verificați 10  operatori economici, ce își desfășoară activitatea în orașul Horezu, al căror obiect principal de activitate îl reprezintă comerțul cu amănuntul al produselor din ceramică, specifice zonei respective.

Pentru neregulile constatate au fost întocmite 7 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii prev de art. 102 alin. 1 lit. b din Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, constând în punerea în circulatie a unor produse purtând o marcă identică sau similară cu o marca înregistrată.

Au fost identificate și ridicate un număr de 411 de produse contrafăcute, respectiv oale, farfurii, ulcioare, ceasuri, castroane, căni,  în valoare de 6.600 lei.

De asemenea, au aplicate 2 sancțiuni contravenționale conform O.U.G. nr. 28/1999, cu amenzi  în valoare de 21.500 lei, fiind confiscată suma de 1919 lei, reprezentând încasări nefiscalizate.

Totodată, a fost indisponibilizată suma de 58.000 de euro, sumă ce a fost identificată în numerar, în unitatea de vânzare fără documente justificative” – precizează IPJ Vâlcea.

 

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Pai farfuria din imagine, aia cu „Cocosu’ rosu”, pare sa fie de la „Le coq sportif”, mai ales ca e in culorile Frantei ! Iar oalele si blidele cum se vind ? Pe foamea asta, sper ca macar „la pachet” cu niste castraveciori bulgaresti sau niste gogosari in otet ! (ps : sa te tii acum, in urma confiscarilor toata potera din Valcea o sa manince, si ei si familiile, in „artizanat de Horezu” ! …)

  2. Dacii negri vand modele de ie romameasca ‘fabricate’ prin Bangladesh.

  3. Bulgarii sînt români dezrădăcinați. Încă la 1848 Ion Ghica, într-o scrisoare trimisă lui Bălcscu, spune că pînă la Săruna (Salonic) a vorbit doar românește.
    Bulgarii turcomani, mongoloizi, au fost puțini, au fost omorîți de oastea lui Vasile, numit Omorîtorul de Bulgari (Bulgaroctonul). Bulgaria este un nefericit toponim întreținut de vesticii ce veneau cu cruciadele. Toți conducătorii țaratelor după aceea au fost români, au fost țarate vlahe nu vlaho-bulgare. Ioniță Vlahul i-a bătut pe cruciați și i-a tăiat capul lui Balduin pus împărat la Constantinopol de aceștia.
    Așa că…

  4. Bine ca nu e made in China!:))Numai un prost mai crede ca mai e ceva autentic in tara asta, de la rosii la ceramica totul e din import

  5. Cine incearca sa acrediteze ideea ca marea marca a ceramicii de Horezu este o marca autentica ce necesita protectie din partea statului roman nu intelege ca olaritul este o ocupatie milenara ce a strabatut popoare, granite si culturi fara sa ceara voie analfabetilor ce se dau mari patrioti. Calitatea si pretul fac diferenta.
    Acum patru ani am cumparat oale din lut nevopsite pentru gatit, din Turcia, pretul fiind umilitor de mic.
    Ulterior am cumparat alte produse din lut dar si portean , umplandu-mi masina de se scarpinau vamesii bulgari in ceafa, neintelegand de ce aveam asa multe vase, gandeau probabil ca le voi vinde in continuare.
    Pretul infim si lacomia, desigur. . .
    Apropo, cocosul (HOROZ in lb. turca) care este motivul grafic al ceramicii de Horezu nu este chiar atat de original.
    Asa ca mai usor cu originalitatea.

  6. Csalas, firesc că este aceiași ceramică doar e vorba de aceiași strămoși din străvechime. După povestea oficială toți pe care-i amintești, în afara de noi românii, sînt veniți nu tare demult din cele patru colțui ale lumii. Această poveste oficială cade, cel puțin în privința oamenilor de rînd, a celor mulți, numai dacă vorbim de olărit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.