Luptele intestine din SUA și calea spre război

Politica internă americană, cu disputele sale mai greu de înțeles din cauza matricelor culturale uneori diferite, este determinantă în evoluția relațiilor internațioanale. Raportul procurorului special Durham, care îl exonerează pe Donald Trump în dosarul Russiagate și, mai mult, este un rechizitoriu împotriva FBI și poate duce la acuzarea fostei echipe democrate a lui Hillary Clinton de complicitate cu actori străini pentru paralizarea administrației SUA, trebuie privit nu doar prin prisma cutremurului politic pe care îl produce în America, într-un an preelectoral.

Raportul Durham arată limpede acuzațiile false lansate împotriva candidatului Donald Trump în 2016 au făcut parte dintr-o operațiune inițiată de echipa de campanie a lui Clinton, cu știința serviciilor secrete si a președintelui Barack Obama, pentru a bloca calea lui Trump către Casa Albă. Planul acesta a eșuat parțial . ”Administrația Trump a însemnat patru ani de pauză în lungul plan de a izola Rusia și pe Vladimir Putin, însă, în ce privește propaganda din America în favoarea unui conflict cu Rusia, acești ani nu au fost deloc irosiți”, scrie The American Conservative. Și putem adăuga că, simultan, această propagandă a funcționat și în Ucraina, și în țările aliate din Europa.

”Cine are urechi de auzit, să audă, însă nu cred că se va întâmpla asta. Așa cum dinamica majoră a conflictului din Ucraina rămâne neschimbată din primele săptămâni de război, la fel rămâne și situația politică din America de după lansarea mincinosului dosar Steele. A fost evident că statul profund American a dorit să folosească Ucraina ca pe o armă împotriva regimului Putin și a independenței europene – sancțiunile au rupt legătura economică dintre Europa și Rusia, iar NATO da primit șansa la o noua viață. Ideea americană de a trimite cât mai mulți ruși acasă în sicrie, indiferent de costul în vieți ucrainene, a fost facilitată de dosarul Russiagate, despre care știm acum că a fost fabricat. Dacă unii nu au văzut încă acest lucru, este puțin probabil ca războiul din Ucraina și Raportul Durham să le deschidă ochii.

Ca și în pilda lucrătorilor in vie, poate că ar trebui să dăm un dinar și acestor din urma revelații și să ne bucurăm dacă ele vor limpezi privirea unora dintre noi. Marele cusur al conservatorilor realiști este să zică «vezi, ți-am spus eu» și să se preocupe de recunoașterea meritelor lor în propriile cercuri conservatoare. În schimb, ar trebui să-și concentreze tirul asupra internaționaliștilor liberali care ne împiedică înaintarea pe calea păcii”, scrie The American Conservative.

 

Care ar fi reacția SUA dacă ”Mexicul ar invita nave militare din China la Acapulco și avioane militare din China la Guadalajara?”, sună întrebarea pusă mai multor oficiali din Pentagon de către un analist militar. Răspunsurile au fost cele previzibile la o asemenea violare a sferei de influență americane și la amenințarea directă la adresa securității SUA. Însă când analistul a făcut legătura între acest scenariu și reacția Moscovei la extinderea NATO către Est, precum și cu politica americană față de Ucraina, oficialii din Pentagon ”au fost luați prin surprindere, mulți dintre ei recunoscând că nu au privit în această lumină acțiunile Americii în relația cu Rusia.

Fragmentul de mai sus face parte dintr-o analiza ampla publicată în Harper’s Magazine de Benjamin Schwarz (fost jurnalist la The Atlantic) și Christopher Layne (profesor de afaceri internaționale la A&M University din Texas), o analiză care încearcă să explice de ce America se implică în războiul din Ucraina. Iar concluziile trase de cei doi autori pot fi rezumate astfel: Statele Unite susțin prin implicarea în conflictul din Ucraina exact principiile pentru susținerea cărora Rusia este pusa la zid de către liderii de la Washington – sfere de influență, politică de mare putere, imixtiuni în politica unor state suverane, schimbări de regim.

Siloviki din Rusia mizează pe miturile construite în jurul victoriei împotriva Germaniei naziste, neoconservatorii de la Washington mizează pe nenumărate considerații de ordin moral și pe discursul mesianic despre democrație. Ideologii lui Vladimir Putin lansează conceptul de stat-civilizație, care are dreptul la propria sa ”lume”, la dominație și sfere de influență, în timp ce la Washington este menținută ideea Statelor Unite ca ”națiune indispensabilă”, exprimată de Madeleine Albright și despre care Mihail Gorbaciov spunea că definește ”mentalitatea de învingător periculos a Statelor Uite”.

„Îngrijorarea Moscovei legata de rolul hegemonic pe care SUA și l-au asumat după Războiul Rece a fost intensificată de ceea ce poate fi caracterizat drept utopismul războinic demonstrat de Washington printr-o serie de războaie pentru schimbare de regim”, arată articolul menționat. După Panama a urmat Irak, unde războiul a fost declarat ”ilegal” chiar de secretarul general ONU, apoi a urmat războiul NATO pentru schimbarea regimului din Iugoslavia, iar apoi a urmat Libia. ”Washingtonul a intervenit în conflictul dintre brutala UCK din Kosovo – o forță care fusese anterior denunțată drept organizație teroristă chiar de Departamentul de Stat – și regimul la fel de brutal al lui Slobodan Milosevic, asta după ce, potrivit unui înalt oficial din diplomație, SUA au prezentat Belgradului un ultimatum conceput în asemenea fel încât să nu poată fi acceptat”, arată cei doi autori ai analizei publicate de Harpers’s Magazine. ”Rusia a observat bine atunci că Washingtonul bombarda Belgradul în numele principiilor umaniste universale, în timp ce prietenilor și aliaților precum Croația și Turcia le dădea mână liberă să recurgă la contrainsurgențe sângeroase, cu crime de război, abuzuri împotriva drepturilor omului și strămutări forțate de populație”.

”NATO a dus un război similar în Libia, tot pe fondul unei îngrijorări legitime a Rusiei. Războiul din Libia a depășit mandatul defensiv al NATO și s-a transformat într-o operațiune de îndepărtare a regimului Gaddafi. Escaladarea conflictului a fost justificata prin acum cunoscutele povești înșelătoare propagate de rebeli înarmați și alte grupări interesate. Ambele războaie au fost purtate împotriva unor state care nu reprezentau o amenințare la adresa NATO. Alianța se transforma dintr-un pact defensiv într-un instrument militar al Americii în lumea post-Război Rece”.

”Washingtonul a răspuns agresiv la situații similare celei în care se află astăzi Rusia. Având în vedere acest fapt, reacția Rusiei în Ucraina se datorează nu neapărat megalomaniei expansioniste, ci îngrijorării cauzate de extinderea influenței militare a unei puteri rivale în vecinătatea imediată, esențială din punct de vedere strategic”.

”În ce măsură sunt interesați liderii de la Washington de o soluție negociată pentru războiul din Ucraina? Dovezile de până acum sugerează mai degrabă că obiectivul SUA este schimbarea de regim la Moscova. Sancțiunile draconice impuse Rusiei au rolul de a distruge economia. Descriindu-l pe Putin drept „criminal de război” și dictator sângeros (folosind retorica de SUA împotriva lui Noriega, Milosevic, Gaddafi și Saddam Hussein), președintele Biden a circumscris și opțiunile diplomatice ale Washingtonului, făcând ca schimbarea de regim să fie singurul deznodământ acceptabil pentru SUA”.

”Statele Unite au acceptat că vor deveni ceea ce președintele Bill Clinton a spus că SUA nu ar trebui să devină vreodată – «o altă mare putere». Fiecare președinte american de după Războiul Rece a mers pe această cale. Pentru o relație mai tolerantă cu o lume tot mai recalcitrantă, America ar trebui să aibă o imagine mai ponderată despre ea însăși. «O mare putere matură își va folosi cu măsură și în mod limitat puterea», scria jurnalistul Walter Lippmann, în 1965, înainte ca SUA să se arunce în războiul din Vietnam. «În acest fel va evita teoria datoriei globale și universale, care nu doar duce la războaie fără sfârșit, ci intoxică judecata unei mari puteri cu iluzia că este un cruciat al binelui», scria Lippmann.

Politicile pe care Washingtonului l-ea aplicat în relația cu Moscova si Kiev, de multe ori sub stindardul binelui și al datoriei universale americane, au creat contextul în care riscul unui război nuclear între SUA și Rusia este mai mare ca oricând. Departe de a face lumea mai sigură prin impunerea unei ordini, am făcut-o mult mai periculoasă”, se incheia articolul publicat de Harpers’s Magazine.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 26

38 de Comentarii

  1. Sa revenim in realitate si sa lasam media sa baliverneze cit doreste ca si pe unii ce se declara formatori de opinie
    .Textul trece agale de la ceea ce Trump a facut sau nu (respectivul text al procurorului nu exonereaza pe nimeni )dar atitudinea pro Putin si laudele la adresa acestuia raman inscrise in imaginile prezentate nou de Televiziunile din SUA. Este o eroare si o manipulare sa comentam acum fostele decizii de la ONU si modalitatea lor de punere in practica de catre NATO ,SUA si alti aliati in cazurile aratate noua drept exemplu . Nu au nimic de a face cu ceea ce se intimpla acum .Acum , o natiune ,de sine statatoare,este invadata de Rusia iar SUA impreuna cu intregul Occident si nu numai ajuta Ucraina .Totul este facut in spiritul deciziilor Cartei ONU si a legilor din SUA ce au ajutat in acelasi fel cindva Rusia atacata de nazisti .Rusia nu a avut nici macar curajul sa declare razboi Ucrainei spre a nu oferi acesteia forta si puterea raspunsului in oglinda .Este un exempu dat pentru toti visatorii ce inca mai vor sa cucereasca teritorii prin forta .Ideea nastrusnica cu razboiul nuclear intre SUA si Rusia nu este de actualitate mai ales acum cind rachetele kinjal sunt doborite una cite una .Va imaginati cum nimeni nu va asculta o asfel de comanda .Nici macar un capitan de submarin nuclear nu poate face asta stiind foarte bine cum el si ai lui nu vor mai avea unde sa se intoarca .Sa lovesti nuclear stiind ca toti ai tai , cei de acasa , dispar este poate cea mai mare timpenie pe care am auzit-o vreodata .

  2. Noi….in nesiguranta ! Vedem ca ungurii si austriecii se pregatesc pentru momentul in care Rusia va castiga si se asteapta la „recompense” ! Ce-i cu SUA nu este prea clar si cei doi joaca un poker atent, neinervand prea tare americanii si U.E.-ul dar facand plecaciuni evidente Rusiei si interesant, Chinei. Ar trebui si noi sa fim mai prudenti, mai temperati, mai „dubitativi si ganditori”. Sper ca alde Iohanis adica Iohanis, PNL-ul,camarila de la SRI si MAE, MAPN etc.sa se gandeasca si in interesul pe termen lung al Romaniei nu numai la interesul lui personal, pe termen scurt.

  3. Mrii ziaristi americani publica in faimoasele lor ziare ce se stie de multa vreme de catre oameni obisnuiti.Si totusi,chiar daca sunt adevaruri propaganda judoveasca te azvirle pe pe feisbuc sau twiter oricind,de nu te vezi.

  4. Personal cred ca intr-adevar Trump este agentul lui Putin de aceea il voi vota la viitorele alegeri pentru ca alternativa ar fi sa votez Biden agentul criminalului nazist nebun Zelensky. Sunt mii de dovezi care arata clar: Criminalul nazist nebun Zelensky conduce SUA nu Biden care e senil shi nu mai poate conduce nici macar o bicicleta. Criminalul nazist nebun Zelensky a infiltrat spioni in conducerea SUA: Nulland, Brzinsky, Aplenbaum, Blinken, Nance, etc. care ei conduc SUA nu Biden care e senil shi nu mai poate conduce nici o bicicleta deci dintre Putin shi Zelensky e preferabil Putin la conducerea SUA.

  5. Propaganda parsiva,mai parsiva decat sunt in stare sa o faca tembelii lui Putina din Rusia.Fiti atenti,razboiul de cotropire declansat de criminalul sangeros Putina de capul lui,fara nici un adept,nu mai este ” operatiune militara „,a devenit ” reactia Rusiei „.Iar criminalul este pe nedrept acuzat ca e sangeros.Ati uitat sa-l citati pe Putina care mai alaltaieri cuvanta ca nu Rusia a declansat „operatiunea „,Rusia se apara impotriva unui razboi nedrept impotriva ei,Rusia a vrut mereu pace si lupta pt. pace.Iar mamelor celor trimisi la moarte pt.” cauza ” de zmucit a lui Putina,le spune ca baietii lort lupta si mor ca sa-si apere Patria.Putina este un geniu,asa e mister Trump ? De fapt si pretinul Putina a spus despre Trump ca este un geniu.Dementii se gratuleaza intre ei,calare pe suferinte,sange varsat in nestire,distrugeri,morti si raniti cu sutele de mii,inclusiv copii ucisi, schiloditi,orfani.

  6. @Esop iar plagiezi ziarul PCR Scanteia?
    Nu ai inteles nimic din articol, absolut nimic.
    Eu iti pun o intrebare simpla/
    Ce ar fi trebuit sa faca Rusia in fata EPURARII ETNICE lansata impotriva minoritatilor etnice, dar mai ales cea rusa?
    Ce a facut SUA si ONU cand in 2019 Amnesty International a depus un raport prin care se arata ca lunetistii ukrani au ucis 15.000 de civili rusi, 3000 de copii? Ai mai auzit ca vreo tara sa aibe Cimitire ale copiilor cun are Dombasul?
    Trebuiau probabil sa taca ca si Romania, in timp ce romanilor din Ukraina li se sterge istoria.li se limiteaza accesul la a invata in limba materna, iar ultima isprava „eroica” ukriniana este hotararea de a le confisca romanilor bisericile din Cernauti.
    Probail Rusia trebuia sa taca si sa inghita asa cum inghite Romania povestea canalului Chilia Bastroe…
    Cu cate masuri operzi „esop”?
    Deci SUA in numele ‘salvarii” albanezilor din Kosovo a declarat o grupare terorista UCK ca fiind armata a poporului, a distrus Yugoslavia, a bomardat Serbia, l-au mintit cu sange rece pe Milosevici la Daiton. Azi Kosovo cica e stat, dar care are doua caracteristici – baza militara americana, epurarea etnica a sarbilor. distrugerea urmelor de istorie si cultura in leaganul nasterii poporului sarb, turnanta a traficului de droguri si arme.
    Deci Rusia trebuia sa astepte ca Ukraina cu Bandera in suflet, cu batalioanele Azov si Altai, care au dat foc manifestantilor in Casa de Cultura din Odesa, sa isi termine procesul de epurare etnica conform sloganului acestora – Ukraina ukrainienilor fara grupuri etnice.

    Numai Hitler si Zelenski au ars carti pentru ca nu le era pe plac CULTURA…
    Culmea ipocriziei lui Zeli este ca el a crescut in cultura rusa si a invatat ukraineana numai cand a intrat in politica…adica prin 2017.

  7. Nu inteleg de ce americanii au planul asta diabolic de a izola Rusia și pe Vladimir Putin si au facut acest dezastru mondial care ne costa pe toti foarte mult ? Ce au facut rusii atit de amenintator la tarile europene , incit NATO sa se extinda pina la granitele lor si cu planuri foarte indraznete si obraznice sa mai avenseze spre Asia ?

  8. Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns : NATO , aflată de ani buni la granțele Rusiei declară că dacă va fi atacată de Rusia orice țară din haremul lui va trece la acțiune ! Deci NATO, de fapt SUA cu bazele ei care au încercuit Rusia se teme de un atac din partea ei, E de noaptea minții, dar nebunii ăștia au pierdut orice urmă de luciditate, crezându-ne pe toți lipsiți de discernământ !
    N-aveți măi netrebnicilor pic de curaj și demnitate, voi cei ce sunteți conduși de cei care luptă până la unu, ca după amiaza să fie liberi să șmenuiască massmedia și să declarați că voi ați atacat și o să atacați Rusia provocând acel cataclism mondial , al treilea, din care ce mai sperați să câștigați ?
    P.S.
    Discutam astăzi cu o fostă colegă ce-și duce traiul pe acolo și-mi spunea că toți proștii țin cu Trump, printre care și toate colectivitățile românești de peste baltă! Vă dați seama în ce hal i-au adus ăștia pe americani, dacă niște români inteligenți de acolo ( că toți câștigă de la 80.000 de dolari în sus ) au ajuns în asemenea hal ?! 😉

  9. Sa faci ce zice popa nu ce face popa, sa faci ce zice SUA nu ce face ea, iar dacă nu vrei sa mori cu un bat in fund ca Gaddafi e bine sa nu ataci sistemul mondial in care America face cam ce vrea ea. Și totul va fi bine și frumos. Spunea cineva mai demult ca nu numai vom face ce ni se va spune dar ca o sa ne și placa. Ma întreb cum e posibil sa apăra asemenea articole la ei acasă. Ma întreb cine are dreptul și cine nu sa aspire la SEcuritatea lui parsonala și a granițelor statului in care trăiește.

  10. @ paulian. 19:54

    Au o datorie de 34 trilioane la care nici dobanda nu mai pot sa o plateasca..e imposibil…din superputere devin ultima gaina de gostat….

    De asta au americanii planul asta.

  11. bouleanul sri-aripa cia esop zice ca agresiunile amerloce nu trebuie discutate, iar distrugerea Irakului, Libiei, Afganistanului, Vietnamului, Coreei samd sunt fleacuri pe langa razboiul din Ucraina cea sfanta; mi-e o greata funciara de acesti indivizi!

  12. Vai de capul tău, măi Esoape! De ce vi tu cu fabule pe care ți le-a turnat în ureche CIA?Nu știu dcă tu ști cum a terminat-o Esop carele era chiar deștept? Eu îți doresc sănătate,ca să n-avem vorbe, dar să te păzești!

  13. Repet, uitati-va pe harta. America de Nord si de Sud, Europa, Rusia cu partea ei asiatica plus Australia si Noua Zeelanda. Este un teritoriu imens, extrem de bogat in resurse in particular cu o bogatie unica care sunt OAMENII. Nu suntem multi, nici doua miliarde. Dar avem ceva mostenit de la bunici, educatia si cultura care-si au radacinile in crestinism. Cu toate problemele, sau in ciuda problemelor create artificial de „guverne” puse sa ne distruga, ramanem cele mai civilizate, cele mai pro-umanitate popoare. Sursa relelor nu este de aceeasi rasa cu noi, cu aceste popoare. Nici americanul, nici rusul, nici romanul nu sunt „rai”. Diavolii care ne conduc sunt diavolii si ne imping la auto-distrugere.

  14. @Esop
    razboiul nu este o piesa compusa din mai multe acte, cu inceput clar si sfarsit tot la fel de clar, razboiul este un proces care nu se stie cand incepe si nu se stie cand se va sfarsi!

    Oare razboiul din Ucraina nu a inceput cumva in 2014 cand in loc de alegeri anticipate propuse de UE am avut Maidanul propus de doamna Nuland?

    Oare razboiul nu a inceput cand in loc de Minsk, avem bombardamente, dupa rusi, care sustin ca au produs 14000 de morti, sursa evident nesigura…

    razboiul asta s-ar fi putut opri daca Zelensky ar fi acceptat la ultima intalnire cu cancelarul Scholz sa implementeze acordurile de la Minsk

    Oare razboiul nu a inceput cand din cele 12 puncte de negocieri Nato_Rusia nu a fost acceptat nici unul ?

    Evident ca Rusia a atacat Ucraina, adica a incalcat dreptul international, nu avem ce comenta aici, articolul mai sus arata ca marile puteri o fac deseori…

    istoria secolului XX postbelic este plina de exemple de acest fel intamplate in sfera occidentala, dupa cum la fel a fost si cu Ungaria 1956 si cu Cehoslovacia 1968, pe partea asta a continentului,

    adica zic sa abordam subiectele cu buna-credinta si realisti si sa nu fim chibiti de parca am asista la un meci de fotbal…

    eu zic ca adevarul inca nu s-a spus despre acest razboi..va trebui sa treaca ani, dupa ce pacea va fi instaurata

  15. Citez:

    „Un analist rus stabilit în SUA care a adunat informații pentru așa-numitul Dosar Steele, care susținea existența unor legături între campania prezidențială din 2016 a fostului președinte Donald Trump și Rusia, a fost achitat de acuzația că a mințit FBI.

    Pe 18 octombrie, un juriu din Alexandria, Virginia, l-a găsit pe Igor Dancenko – un cercetător privat care a fost sursa principală pentru dosarul cu acuzații privind legăturile lui Trump cu Rusia – nevinovat de faptul că ar fi mințit FBI în legătură cu locul de unde și-a obținut informațiile.|(octombrie 2022)
    Verdictul este o nouă lovitură pentru avocatul special John Durham. Acesta începuse din 2019 să revizuiască ancheta FBI care analiza dacă, în 2016, biroul de campanie al lui Trump a colaborat cu Rusia.””
    Trebuie sa fim absolut tampiti aa-l credem pe Călin Marchievici cand ii ia apararea lui Trump atata timp cat SUA se baga fatis in tot ce inseamna Rusia,Rusia sa nu se bage in tot ce inseamna SUA,
    Bineinteles ca nici Rusia nu e prea curata si nevinovata..
    Lasa-ne nea Caline,zau asa,prea ne iei de fraieri ! Avem aceleasi informatii,nu ai mai multe nici d-ta

  16. „Avocatul de campanie al lui Clinton, Michael Sussmann, găsit nevinovat pentru că a mințit FBI-ul, inca o lovitură adusă anchetei Durham
    Cazul său împotriva avocatului de campanie al lui Clinton, Michael Sussmann, s-a încheiat cu o achitare în mai 2022. Durham l-a acuzat pe Sussmann că a mințit un oficial de vârf al FBI în septembrie 2016, în timp ce transmitea un pont despre legăturile lui Trump cu Rusia. Avocații lui Sussmann l-au acuzat pe Durham că i-a intimidat pe martori pentru a-și schimba povestea și a aduna dovezi pentru a alimenta afirmațiile privind o conspirație anti-Trump. După achitare, Sussmann a spus că a fost „acuzat în mod fals” de Durham.

    În octombrie 2022 , Durham și-a supravegheat personal procesul împotriva sursei din dosarul Trump-Rusia, Igor Danchenko, care a fost acuzat că a mințit FBI-ul în legătură cu sub-aprovizionarea sa. Durham s-a ocupat de majoritatea argumentelor și a interogatoriilor martorilor, dar lucrurile au ieșit repede de pe șină.

    Durham și-a atacat proprii martori când aceștia au ajutat apărarea, iar judecătorul a eliminat unul dintre cele cinci acuzații la mijlocul procesului. Juriul din Virginia a ajuns la verdicte „nevinovat” pentru toate aspectele rămase.”
    Parerea mea e ca e un proces politizat si se stia din 2015-2016 ca Trump prin acoliti are contacte la Moscova,restul e gargara
    Inclusiv Durham e unealta lui Barr,care e unealta lui Trump „Republicanul”

  17. NU avea dreptate celebrul misterios QANON cand vorbea (in cunostinta de cauza) despre :
    – MLASTINA DE LA WASHINGTON ?
    MAGA !
    [PS: Iar o sa avem POGROAME 🙁 ! SIGUR-SIGUR ! 🙁 ]

  18. Nu știam de ce, brusc, polonezii și cei din Statele baltice au schimbat macazul. Le-a ajuns praful. Nu, nu e vreun nor de praf saharian. E din cel ce a fost adus de vânt, în Banat, în 1999. Dacă acum nu ținea vântul cu noi și nu bătea spre Lublin, ne-am fi bulucit la farmacii să luăm iod. Dacă acest comentariu va fi cenzurat, atunci e clar ce vanturi bat în mass-media zis românească. Mai corect spus, în cea mai mare parte a acesteia.

  19. Orice american nespalat pe cap a stiut de la bun inceput realitatea. Raportul actual este pentru ‘useristii’ americani dar este degeaba pentru ca irecuperabilii astia vor ramane in continuare la parerea lor. Cat despre chestia ipotetica cu Mexicul si ‘invitarea’ unor trupeti din China la Acapulco si Guadalahara, povestea este atat de veche ca comparatia si-a facut de zece ori efectul. Dar maestrul Calin a auzit-o abia acum.

  20. Americanii nu au izolat pe nimeni, dimpotriva i-a scos in lume pe rusi. Zeci de tari dintre care unele erau satelitii Americii acum vor tratate militare cu Rusia.

  21. Ca sa justifice mizeria ucigasa a rusnacilor si a lui Putina in Ucraina,auziti la astia ce intrbare tembela:Care ar fi reacția SUA dacă ”Mexicul ar invita nave militare din China la Acapulco și avioane militare din China la Guadalajara?” Adica ce ar fi daca Mexicul ar dori sa faca parte din gasca dictatorilor mondiali care,de fapt,i-ar intoarce in trecutul de saraciei si mai mare si cu multimea de fosti dictatori ce i-au avut si ei,ca altfel ce sa le ofeere runacii si chinezii decat mai multa saracie? Pai niciodaata nu se va intampla sa puna rusnacii si chinezii maoisti picioarele pe acolo pentru ca SUA este colo atractia de toate felurile si a mexicanilor,a panamezilor si a tuturor sud americanilor,care se lupta sa ajunga in SUA,chiar si a cubanezilor care acum ar da orice ca sa vina americanii sa ii invadeze si sa ii anexeze ca un al enspelea stat american.Dar americanii nu sunt ahtiati dupa teritorii aiurea si cu popoare de sclaveti asa precum rusnacii primitivi care vor ei si mai multa „sfera de influanta”,peste popoare mult mai evoluate si dezvoltate decat ei si care nu vor nicio secunda sa fie intoarse inapoi in evul mediu intunecat.

  22. pina la urma alegerile din u sa vor fi despe a decide daca se doreste Pacea sau razboiul.Sint sigur ca oricit de ticalosi sint unii, totusi pina la urma vor alege Pacea, iar acest mos tagirta cu ochii cirpiti de batrinete va pleca acolo unde-i sta bine unui senil….la azilul uitarii adica la cosul de gunoi al istoriei.

  23. Sfirshitul imperiului Khazar este aproape, atita timp cit Legionarul Verde Khazarul Zelea se lupta cu semikhazarul Legionarul Roshu galbejitul tov. Putin. Daca la Malta khazarii s-au intzeles cum sa imparta lumea, na, ete te ca…, nativii din Europa s-au opus ca de ex.Romania sa intre in sfera de influientza a Rusiei, cu tot efortul rromului nostru semikhazar shi el tov.Ylici Yliescu. Asta se intimpla de fapt cu Ukraina, care prin traditzii istorice apartzine Europei. Razboiul totushi a pornit de la intestinele khazare din America.
    P zi buna.
    Con
    P.S. Este de fapt agonia boilor de Aur aleshi buleshi

  24. Pentru Esop și cei ca el… pacea este mai bună decât războiul. Rușii nu sunt sfinți nici pe departe, dar am impresia că americanii i-au depășit demult. Îți recomand să citești istoria imperiului roman, în locul Romei, astăzi vei descoperi SUA. Articolul este foarte bun, dar pentru a înțelege ceva din el nu trebuie să îți fie sufletul plin de urări față de ruși. Nu e nevoie nici să îi iubești. Fii cu bun simț, realist, și vei înțelege că SUA sunt cel mai mare rău al acestei lumi. La un moment dat, imperiul american se va prăbuși. Mă întreb… oare omenirea va învăța ceva din istoria ei sau o va repeta iarăși? Și aici mă refer la pericolul ca în locul americanilor să vină alții cu aceeași politică sângeroasă ca a lor.

  25. @esop, la primul comentariu: Ție nu ți-e jenă de idioțeniile pe care le afirmi? Cum adică: nu contează ce s-a întâmplat în Irak, Serbia, Libia, Afganistan s.a.m.d., ci contează doar Ukraina? In țările atacate de SUA/NATO nu trăiau tot oameni???

  26. @ esop- lasa dreacului pastisele ca nu mai tin . Incerci sa ne spui „fabule”? Nici umbra a fabulistului ESOP nu esti ,dar-mi-te epigon. Daca as fi Esop ti-as spune : „Las-o jos ca macane „!Ai ajuns in locul lui @ Charlie. Apropo ,pe unde haladui Sharla ?

  27. Tot ce am înțeles eu din polologhia asta este că România se va face bucăți pentru că este o țară slabă și prea mare pentru o țară slabă și că odată prăbușit Imperiul American, ultima barieră dintre România și haita care o are în vizor va fi căzută. Iar chestiunea prăbușirii respectivului imperiu nu ține de”dacă”, ci, mai degrabă de”când”.UEeste demonetizată de aceiași socialiști-corporatiști iar China și Rusia subminate din interior de minciuni și sărăcie.Odată cei mari căzuți, încep încăierările între cotarle și nu văd nici coeziune în interior si nici calitate în elite care să împiedice destrămarea.Votul stâlpilor de birt și a aristocrației de doi bani ne-a adus aici. O să crăpăm pe ritm de manele.Hold on to your hats is the beginning of the end that’s comming.Next stop-the new middle age.Bon voiage.

  28. vai capu vostru,nu vedeti padurea de copaci;cand doua firme sunt in concurenta scade pretul(petrol),cand fac ‘blat’ pretul creste;despre ce vorbim?

  29. In opinia mea,asa cum SUA si-a castigat indeperndenta prin razboi fata de UK,desi vorbeau aceiasi limba,aveau aceiasi cultura, istorie,traditii,etc,tot asa Ucraina vrea independenta fata de Rusia,desi impart aceiasi limba,aceiasi cultura,traditii si aceiasi istorie !Nici o diferenta!
    Dupa cum ne invata Istoria,independenta unui popor se castiga prin lupta= si puterea colonialista declanseaza razboaie impotriva coloniilor

  30. Deci rușii nu s-au amestecat în alegerile din SUA?!Super..! Da SUA și-a vârât coada in alegerile din Rusia când îl atâta pe Navalinîi ?Nici îndoială. Mai tine minte cineva de „otrăvitul”cela…putrezește prin Siberia…da de Saacașvili mai tine minte cineva?Iată victimele anglo saxone..și Ucraina este o victimă…primele lozinci de pe maidan erau: tăiem moscalii!!Ce trebuia să facă rușii din Donbass..?Ce trebuia să facă Rusia când urmasi lui Bandera bombardau luhanskul?Rușii au făcut ceea ce nu s-au încumetat să facă românii în 1991..

  31. In ameruca lumea e nomada. Se deplaseaza cu masina unde castiga bani. Dolarul s-a prabusit. Mor negrii de foame. Asta e rezultatul razboiului. Caderea Imperiului . Anerica ca fi o tara bananiera gen ameruca de sud.

  32. Raportul Durham a detaliat modul în care FBI a inițiat ceea ce a fost în esență o investigație falsă și puternic politizată .John Durham a fost numit consilier special de către procurorul general William Barr în mai 2019 pentru a investiga Crossfire Hurricane a FBI.Bazându-se pe 480 de interviuri și revizuirea a un milion de documente, raportul Durham arată clar că nu a existat niciodată nicio dovadă că cineva din campania lui Trump ar fi fost în contact cu vreun oficial rus de informații în timpul campaniei electorale din 2016.

  33. Intrebarea este de ce Durham a fost însărcinat doar să investigheze FBI și nu CIA, care a jucat un rol central în Rusia Gate.Răspunsul nu este greu de deslușit: CIA se pricepe foarte bine la relațiile publice și este capabilă să-și protejeze numele bun pătrunzând în cele mai înalte niveluri ale guvernului SUA – așa cum o face de obicei în guvernele străine.
    Durham a fost considerat un funcționar de încredere pentru că a ajutat la protejarea agenției atunci când nu a reușit să emită niciun rechizitoriu după ce a condus o investigație privind distrugerea casetelor video CIA cu interogatorii deținuților în 2008 și legalitatea tehnicilor de interogare îmbunătățite de CIA în 2009.Omul care a comandat raportul lui Durham, fostul procuror general William Barr, este un om de companie care a fost angajat oficial de CIA din 1971 până în 1977 . Tatăl lui Barr, Donald, a fost în CIA înainte de a deveni director alșcolii Dalton din Manhattan, unde a predat Jeffrey Epstein .Potrivit informatorului CIA Terry Reed,mâna dreaptă a dir. CIA William Casey în anii 1980, Barr a ajutat la supravegherea operațiunilor ilegale de contrabandă de arme și droguri către nicaraguanii Contras din Mena, Arkansas, în coordonare cu guvernatorul de atunci Arkansas, Bill. Clinton — un alt om de companie .Oamenii companiei sunt întotdeauna loiali CIA și își folosesc puterile pentru a proteja agenția.(globalresearch).

  34. CIA are „bisericute” nu e asa corupta avand interese diversificate 😉 , cum e si FBI-ul care fiind un USA pare si e monolit !
    Ti-o spune un cunoscator … la Frankfurt se chiar duc lupte intestine in cazul CIA … desi nu se vad de-afara ! 😉
    PS: Inca ceva: NU CREDE in supunere absoluta a cadrelor in cazul serviciilor seceete americane … au o anumita autonomie DECENTRALIZATA cat nu-s anti-americane pot „tine” cu ce AMERICAN vor !
    In cazul FBI e altceva … a devenit garda pretoriana de casa …a proprietarilor FED-ului 😉 ! PUP !
    QUO VADIS USA ! 🙁
    PS: Tine ceva minte …UKRAINA pierde ODESSA si … nu va fi pace cat Ukraina va mai avea litoral !
    Rusii au ajuns la concluzia, spun 😉 sursele (dar ce stiu eu 😛 ) ca Ukraina poate deveni periculoasa cu litoral cat
    TURCIA nu e ABSOLUT (in viitor) sigur de partea rusa !
    IQ=?
    😉

  35. Sa inteleg ca Obama este cel care trage sforile din culise si tulbura apele?Dar in spatele lui Obama ce entitati sunt? In SUA va manipula populatia de culoare impotriva populatiei albe?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.