China începe un recensământ masiv al populaţiei sale

China a început luni recensământul decenal al populaţiei sale, şase milioane de angajaţi guvernamentali urmând să obţină informaţii despre societatea chineză, din ce în ce mai îmbătrânită şi locuind într-o proporţie tot mai semnificativă în mediul urban.

Ţara cu cea mai mare populaţie din lume, China număra peste 1,33 de miliarde de cetăţeni la sfârşitul anului 2009.

Guvernul a promis că datele individuale ale recensământului vor rămâne confidenţiale, dar poliţia va putea interveni dacă unii locuitori refuză să participe, a declarat ziarul de stat China Daily.

Numeroşi chinezi ar putea încerca să evite recenzarea, din cauza că se află într-o situaţie ilegală în ceea ce priveşte regulile stricte de control al populaţiei.

Este vorba despre peste 200 de milioane de chinezi „migranţi”, plecaţi de la ţară pentru a munci la oraş, deseori fără statut legal.

Familiile care încalcă politica draconică privind autorizarea de a avea un singur copil reprezintă o altă sursă de erori pentru acest recensământ.

Numeroase cupluri au ascuns autorităţilor existenţa unui al doilea sau chiar al treilea copil şi ar putea continua să îşi ascundă situaţia, de teama represiunii exercitate de autorităţi.

Recensământul din 2010, care va dura o lună şi ale cărui rezultate vor fi publicate în 2011, ar urma să permită obţinerea de date statistice preţioase privind probleme de societate cruciale în China, în special exodul de la ţară la oraş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.