China restricționează exportul a două metale rare

China a anunţat că impune noi restricţii exporturilor a doua metale rare – galiu şi germaniu – esenţiale în producerea cipurilor electronice.

Galiul şi germaniul fac parte din viaţa de zi cu zi, prin fibra optică, tehnologia LED, celule fotovoltaice, termometre sau imageria medicală.

Aceste semiconductoare sunt esenţiale în funcţionarea multor aparate electronice şi sunt tot mai dificil de obţinut.

China, care este principalul producător de galiu şi de germaniu urmează să condiţioneze exportul de obţinerea unei licenţe în care sunt specificaţi destinatarul final şi obiectul întrebuinţării.

Aprovizionarea cu semiconductori a întreprinderilor care produc cipuri electronice devine tot mai complexă, iar din această cauză China şi Statele Unite duc o bătălie feroce pentru a-şi păstra suveranitatea în acest domeniu, în contextul în care cipurile cele mai performante au devenit elementul-cheie al electronicii civile şi militare.

Beijingul justifică aceste măsuri prin necesitatea „apărării siguranţei şi intereselor naţionale”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

6 Comentarii

  1. Este vorba de razboiul economic dintre China si America. China anunta ieri ca a devenit prima tara in productia de microcipuri. A doua ar fi Taivanul, de fapt tot China. Altele nu mai conteaza. Americanii abia acum construiesc niste mari fabrici de microcipuri la ei acasa. Restul tarilor, mai ales cele din kolhozul european sunt in rahat la acest capitol.

  2. Războiul economic început de Imperiul American cu cel Chinez este pe cale de a fi pierdut lamentabil de primul. China a contracarat cu succes embargoul impus de Biden asupra furnizării de microprocesoare și a mutat decisiv în restricționarea exportului său de galiu și germaniu, fiind principalul producător din lume. Conflictul total descris în lucrarea Capcana lui Tucidide, în care protagoniștii în cursul istoriei sunt puterea tradițională, regională sau mondială, și puterea emergentă este greu de evitat în prezent și apropie din ce în ce mai mult America, actuala superputere de China, posibila viitoare superputere prefigurând un conflict militar devastator între cele două.

  3. rasa g a l be na va stapani pamantul…? cand eufrat va seca (si a se cat ha!), o armata de 200 milioane cu stea in frunte va cobori din est…si se va manca carne de om si se va bea sange de om… hai ca-i bine. nanel de voie! (cicase acesta este inceputul sfarsitului)

  4. nu se poate … dar, nu se poate!!! Toți troliștii progresiști elucubrau pe aici cum că China și Rusia vor cădea în cap, vor ajunge la mâna lumii civilizate, că rusoaicele și chinezoaicele se vor întoarce la „mângălău” iar rușii și chinezii vor comunica prin porumbei !!!! Când colo ce să vezi, vorba lui Conu Iancu: „Viceversa… Da, viceversa…”

  5. Numai Romania colonie evvreuasca da totul oe 1 dolar. Sorosh e cu ei seçurustii si juristii au diplome in globalism. Uieee…. ba hotzilor…

  6. În contrapartidă, francezii și nemții vor mări și ei importul de kineziu, indiu, arabiu și afrikaniu, totul în perfectă coordonare cu partenerii de peste ocean care vor încerca, la rândul lor să limiteze cât mai mult accesul chinezilor la alte pământuri rare, cum ar fi, de exemplu taiwaniu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.