”Cine a convocat referendumuri în România ultimelor decenii?”

Tema referendumului pe care Klaus Iohannis a susținut că este „aproape hotărât” să-l organizeze odată cu alegerile europarlamentare a încins scena politică.

PSD și ALDE nu văd cu ochi buni ideea, aducând contraargumente și lansând ironii.

Un referendum pe tema justiţiei concomitent cu alegerile europene ar parazita scrutinul din 26 mai, a apreciat la RFI Daniel Barbu, candidat ALDE pentru Parlamentul European. Barbu a afirmat că România ultimelor decenii au convocat referendumuri mareşalul Antonescu, Nicolae Ceauşescu şi Traian Băsescu, iar dacă preşedintele Klaus Iohannis vrea să intre în această galerie iliberală, e bine-venit.

Astfel, întrebat cum apreciază declarația președintelui Klaus Iohannis privind referendumul pe justiție, Daniel Barbu a spus: „O apreciez ca fiind oarecum un ecou al unei declarații similare pe care a făcut-o, dacă nu greșesc, pe 2 februarie Emmanuel Macron, care și el a vrut să facă un referendum pe 26 mai și i s-a explicat inclusiv de propriul Guvern că este absolut inoportun să parazitezi alegerile europene cu un referendum de tematică națională”.

„Ce s-ar putea pune în discuție cu privire la statul de drept? Vedeți, există o campanie veche și cu accente propagandistice foarte ascuțite privitoare la tentativele de politizare a justiției. Nimic nu e mai politic decât să încurajezi întreaga societate să se pronunțe într-o chestiune privind justiția. Justiția trebuie făcută de profesioniști, potrivit legii (…). Sigur, face parte din atribuțiile lui. Acuma, cine a convocat referendumuri în România ultimelor decenii? Mareșalul Antonescu, Nicolae Ceaușescu și Traian Băsescu. Dacă Klaus Iohannis vrea să intre în această galerie iliberală, e binevenit”, a mai comentat politicianul ALDE.

În legătură cu faptul că, atunci când a fost vorba de referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie, Parlamentul nu a avut nicio reţinere să-i dea undă verde, Barbu a replicat: „Atunci a fost o iniţiativă cetăţenească. Eu personal nu am subscris la ea, cred că a fost o eroare, vorbesc cu titlu absolut personal, referendumul de anul trecut. Parlamentul n-a avut decât de constatat după avizul CCR că toate condiţiile prevăzute în Constituţie pentru organizarea unui referendum sunt întrunite, deci nu se poate face o altă alegere. În acest caz, evident, este vorba de o chestiune politică”.

El a mai spus că, dacă probabil există în societate o anumită dorinţă de a organiza un referendum, el poate fi organizat o săptămână înainte, o săptămână după, în toamnă, în orice alt moment.

La rândul său, viceliderul deputaţilor ALDE Marian Cucşa a declarat miercuri că organizarea unui referendum naţional pe 26 mai în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare este o măsură „populistă”.

„Klaus Iohannis vrea să fure startul campaniei electorale, să iasă cu ceva în faţa opiniei publice. Nu este oportun ca în ziua alegerilor europarlamentare, când trebuie să te concentrezi strict pe ceea ce ai de făcut în UE ca şi mesaj, ca şi susţinere în PE, să muţi atenţia într-o altă zonă, mai ales că vorbim despre un non-subiect, în sensul că toată lumea e de acord că trebuie să continue lupta împotriva corupţiei şi trebuie să avem o reformă reală în justiţie, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. (…) Este o măsură populistă pe modelul Băsescu, se pare că şi Klaus Iohannis a preluat acelaşi model, în care să vină cu praf în ochii cetăţenilor pentru a câştiga electoratul”, a spus deputatul Marian Cucşa la Parlament.

În tabăra PSD, deputata Oana Florea consideră că este o alegere „neinspirată” organizarea unui referendum naţional pe 26 mai în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare, susţinând că preşedintele găseşte în această propunere un motiv pentru a îşi face campanie electorală.

„Este dreptul lui (al preşedintelui Klaus Iohannis – n.r.) să facă asta, dar cred că momentul este total neinspirat pentru că mi-aş fi dorit foarte mult ca la aceste alegeri să vorbim despre rolul României în UE, despre fonduri europene, despre românii care muncesc în afară, despre drepturile acestora. Era o ocazie extraordinar de bună să lămurim foarte multe aspecte ce ţin de UE. Acum parazitând această temă cu orice altă temă internă, nu cred că este oportun. Pe mine, personal, nu mă mai miră nimic din mandatul domnului Iohannis. Probabil că găseşte în asta încă o rampă pentru a-şi face campanie electorală”, a declarat Florea, la Parlament.

În opinia sa, tema Justiţiei poate fi abordată oricând. „Putea să lase aceste alegeri să fie libere, pe o temă atât de importantă despre rolul României în UE. Sunt două teme care ar avea dreptul la o dezbatere echilibrată fiecare în parte şi nu un mixaj”, a adăugat deputatul PSD.

În același timp, deputata PSD Lia Olguța Vasilescu, purtător de cuvânt al partidului, l-a ironizat pe Iohannis (vezi aici), la fel și Florin Iordache.

Deputatul PSD Florin Iordache a susținut miercuri că referendumul este „o temă parazit” și că președintele Klaus Iohannis face campanie pentru PNL.
„Referendumul e o temă parazit, care nu are legătură cu alegerile europarlamentare. Președintele e în campanie și susține PNL. Pentru că PNL nu poate să își sustină propria campanie, o face președintele”, a declarat Florin Iordache.
Iordache l-a ironizat pe Iohannis, spunând că „după ce a gândit un an, mai gândește un an și poate până termină de gândit i se va încheia mandatul”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8527 Articole
Author

8 Comentarii

  1. pentru referendumul lui Onannis se vor prezenta la vot cam 1 milion de subumani sorosisti. Trist,foarte trist….

    • Omule ,in general ma fersc sa intru in conversatzii cu oameni de nivelul tau dar vezi ca ai inceput sa deranjezi.
      Nu stii tu ce oameni suntem cei care comentam aici, ce scoli am facut,ce pregatire avem,unde am muncit,ce venituri avem.
      Cum un om,la fel ca mine,devenim indepententzi fatza de Statul Roman, obligat suntem vandutzi,suntem tradatori de tzara.
      Eu am o relatzie foarte scurta cu Statul Roman, Cetatzenia .Atat.Nu am afaceri sau proprietatzi in Romania
      Stau aici numai sa stiu ca tzara mea nu intra pe mana unor derbedei penali ca voi.Si am sa ies in strada de cate ori este nevoie.
      Si sa-ti mai spun ceva Mr.Malagabici, eu am fost crescut si educat de parintzii sau bunnicii d-tra.
      Sa nu afli vreodata ce inseamna asta.Noi venim dintr-o lume pe care se pare ca tu nu o intzelegi

  2. Face referendumul si aproape ca are primul set de intrebari :)) deci unicul scop al acestui referendum este referendumul … Intrebarea nu o stie :)) dar a aflat de la ca curtea constituțională ca se poate :))) saracu atatea contestari la curtea constitutionala incat considera ca este obligatoriu sa faca ..si are o mica problema nu stie intrebarea dar impreuna cu aparatul prezidențial consilieri cu tot stafful lui munceste din plin la acest referendum aproape ca au niste intrebari …CAT DE PENIBIL SA FI ??? Nici leana Ceausescu nu era in halul asta sincer era saraca ..dar sa o comparam cu sasu ar fi o imensa si mare nedreptate ….oameni buni avem referendum nu stim intrebarea poate se trage la sorti la realitatea tv e o ideie buna ???

  3. şi cu referendum şi fără, joianis tot un parazit rămâne…un ditamai păduchele…

  4. Intrebare referendum: DORITI CA PENALII SA NU AIBA ACEES IN FUNCTII PUBLICE ??? daca raspunsul e DA – atunci OUT pt lulutza (18 dosare penale) si paltonaru (18 dosare, dar bune!)

  5. #boicot, #stauacasa, un referendum al urii, al risipei, miliarde cheltuite aiurea, nici macar nu se intelege intrebarea…care este total neclara si anticonstitutionala. #iuiemohhanis

  6. Ultimul referendum l-a organizat PSD ,dar caricatura alogena uita ,poate neintentionat la cat e de zaharisit!Dupa ce a furat de a rupt de prin muzeele pe unde a fost”muzeograf”
    la viata lui ,absolut inutila,de strain vandut strainatatii enumer:
    1.Daniel Barbu a fost printre inițiatorii legii speciale pentru Roșia Montană, care a declanșat proteste fără precedent în România față de mineritul cu cianuri. Protestatarii i-au cerut explicit demisia încă din septembrie, de la începutul mișcărilor de stradă. Ulterior, Ordinul Arhitecților din România și mai multe ONG-uri i-au cerut să plece din funcție, pentru că ar fi pierdut un studiu de evaluare a patrimoniului de la Roșia Montană
    2. A dirijat desființarea unor instituții culturale cu tradiție nationala nu doar pentru a face „economii” la buget, precum Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, Centrul Național al Dansului București și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română.
    3. În luna decembrie 2013, la Craiova, a declarat că suma alocată programului național pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA este prea mare în comparație cu cea alocată programelor Ministerului pe care îl conduce. De asemenea, a sugerat că prin desființarea sau reducerea acelui program, s-ar putea organiza mai multe festivaluri :))
    Si pe panarama asta alogena il trimite grecul fanariot Tariceanu in Parlamentul UE!
    Cand crestem sobolani,sa nu avem pretentii sa nu ne-o roada!:)))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.