Cine mai are are profit în criză

Sistemul bancar, principalul finanţator al economiei României, a obţinut în primele opt luni din 2020 un profit net de aproape 4,5 mld. lei, în condiţiile creşterii creditării în această perioadă cu un ritm mediu de 5,4%, potrivit datelor BNR.

Mai exact, la finalul lunii august pro­fitul net al sistemului bancar românesc a ajuns la 4,465 mld. lei, după cum reiese din datele prezentate recent la un eveniment de Cristian Popa, membru al consiliului de administraţie al BNR.

Câştigurile mari ale băncilor vin pe fondul unei creşteri moderate a creditării şi în contextul declinului economiei, din cauza blocajului determinat de pandemia de coronavirus.

Pe ansamblul primelor opt luni din 2020, soldul creditului privat a înregistrat o creştere medie de 5,4% faţă de ianuarie – august 2019, iar în august 2020 creditarea a avut un avans de 0,9% faţă de iulie 2020 şi de 3,7% comparativ cu august 2019.
Economia a scăzut în primul semestru (S1) din acest an cu 4,6% pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu S1/2019, după cum a anunţat Institutul de Statistică. În condiţiile în care la sfârşitul pri­mu­lui semestru din 2020 profitul net din ban­kin­gul românesc ajunsese la 2,74 mld. lei, re­iese că în iulie şi august băncile au mai adunat câştiguri de 1,72 mld. lei.

Până acum, dintre băncile mari, doar BCR a raportat rezultatele financiare pen­tru primele nouă luni din 2020. A doua cea mai mare bancă de pe piaţa locală după ac­tive a obţinut în perioada ianuarie – sep­tem­brie 2020 un profit net de 845,8 mil. lei (175,2 mil. euro), de 2,4 ori mai mare faţă de câştigul din nouă luni din 2019.

Creşterea substanţială a profitului BCR din 2020 vine şi pe fondul compa­ra­ţiei cu un rezultat slab raportat pentru pri­me­le 9 luni din 2019, din cauza unui provi­zion excepţional legat de activitatea BCR Banca pentru Locuinţe în trimestrul al doi­lea din 2019. Din cauza acestui provi­zion în primul semestru din 2019 BCR raportase o pierdere netă de 20,8 mil. lei, iar după nouă luni din 2019 obţinuse un profit net de doar 348,8 mil. lei.

Privind retrospectiv situaţia la nivelul întregului sistem bancar, se observă că după primele nouă luni din 2019 câştigul net în bankingul românesc a fost de circa 5 mld. lei, în scădere cu 12,6% faţă de profitul din acelaşi interval din 2018, conform datelor preliminare ale băncii centrale.

Pe ansamblul întregului an 2019, când cre­ditarea a crescut cu un ritm mediu anual de 7,6%, profitul raportat de siste­mul bancar a ajuns la 6,33 mld. lei, cu 7,3% sub câştigul record din anul 2018, de 6,83 mld. lei.
În 2020, la nivelul întregului sistem bancar românesc, semnale favorabile în privinţa profitabilităţii au fost vizibile încă din primele luni ale anului.

După primul trimestru din 2020, sistemul bancar avea un câştig de circa 1,6 mld. lei, iar până la jumătatea anului profitul băncilor s-a majorat de 1,71 de ori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. DIN HAOS FOAMETEA SI MONDIALA CINE SA AIBA DE CASTIGAT…? maaaasoooneeeriiiaaaa baaancaaaraaaa !!

  2. Care sistem bancar românesc din moment ce banii sunt străini? A, că sunt înregistrate la banca „romaneasca” BNR ,cea mai străină banca? Au vândut tot și au venit străinii cu banii că sa sugă tot din Romania! Cât la sută din activele sistemului bancar românesc reprezintă moneda națională? Huuo jefuitorilor care săreati (Vasilescu@isarescu)in sus în Piața Victorie in interes străin!

  3. Pacanelele pe ascuns, bancile, excrocheriile, infractiunile, afacerile pe aparatura medicala si medicamente, toate cresc mai ceva ca ciupercile dupa ploaie.

  4. Cîțule! Cîțule! …. i-ai adus pe profit. Bravo tie, bravo orban, bravo ponta , bravo tariceanu, bravo pesedeule. #resturi usr.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.