Cine numește candidații din partea României pentru procuror european

Ministrul Justiţiei va desemna candidaţii din partea României pentru numirea în funcţia de procuror european, conform unui proiect de lege pus în dezbatere publică.

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO) a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei, împreună cu expunerea de motive.

Potrivit expunerii de motive, consultate de Agerpres, sunt necesare o serie de măsuri legislative şi instituţionale pentru punerea în aplicare efectivă, în România, a regulamentului UE. Cele mai urgente măsuri vizează stabilirea procedurilor interne de desemnare a candidaţilor pentru funcţiile de procuror european şi procurori europeni delegaţi, fiind necesară, totodată, reglementarea statutului acestora din perspectiva legii române.

În primul articol, referitor la desemnarea candidaţilor, se arată că ministrul Justiţiei desemnează trei candidaţi în numele României, în vederea numirii, de către Consiliul Uniunii Europene, în funcţia de procuror european.

„Candidaţii în numele României pentru funcţia de procuror european sunt selectaţi în urma unui interviu în faţa unei comisii de selecţie prezidată de ministrul Justiţiei şi din care fac parte: un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de plenul acestuia, un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desemnat de procurorul general al acestui parchet, un specialist în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală, desemnat de ministrul Justiţiei, un specialist în resurse umane, desemnat de ministrul Justiţiei”, se precizează în proiect.

Conform aceleiaşi surse, la interviu pot participa magistraţi cu minimum 15 ani vechime în funcţia de procuror sau de judecător şi care dispun de experienţă relevantă în ceea ce priveşte sistemul juridic românesc, urmărirea sau judecarea infracţiunilor financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Referitor la procurorii europeni delegaţi în România, proiectul de lege prevede că numărul şi modul de organizare al acestora este aprobat de procurorul-şef european „după consultarea şi ajungerea la un acord cu ministrul Justiţiei”, iar la nivel intern ministrul Justiţiei stabileşte prin ordin organizarea teritorială a procurorilor europeni delegaţi, ţinând seama de decizia procurorului-şef european.

„Ministrul Justiţiei comunică procurorului-şef european, în vederea numirii de către Colegiul Parchetului European (…), numele persoanelor desemnate de România pentru funcţia de procuror european delegat. (…) La interviul în vederea desemnării pentru funcţia de procuror european delegat pot participa procurori cu minimum 12 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi care dispun de experienţă practică relevantă în ceea ce priveşte sistemul juridic românesc”, se menţionează în proiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. Numai ca numirea la OLAF depinde de legislatia europeana si tare ma intreb daca va fi intrebat,cineva din Romania,niciodata Toader!Vor fi invitati la interviu niste procurori din Europa, in baza CV-urilor!Toader isi face ca fraierul,de lucru de pomana !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.