Ciprian Man, subiect în zeci și zeci de articole Cotidianul

Ciprian Man

Subiectul Ciprian Man a debutat în Cotidianul încă din februarie 2017. Zeci de articole cu aceeași temă au prezentat cititorilor starea de fapt. În ciuda acestui număr mare de articole, dintre care unele în care sunt prezentate acte doveditoare, nu a existat nicio reacție de la autorităţile din domeniu. Nici CSM, nici Inspecția Judiciară, nici conducerea DNA. Listă articole:

23 februarie 2017 Escrocheriile imobiliare ale unor procurori-șefi din DNA

02 martie 2017 Avocații Ioan și Ana Sava, victimele șefului DNA Oradea

8 aprilie 2017 Cum se joacă justiția cu libertatea unui om

22 mai 2017 – Ce soi de procurori lucrează la DNA?

3 iunie 2017 Promovări și doctorate dubioase în Poliția Română

23 iunie 2017 Procurorul Man – cinci rateuri grave (/)

24 iulie 2017 – Calvarul unui judecător

26 septembrie 2017 DNA se dă în stambă la Oradea

8 ianuarie 2018 Falsificatorul de dosare de la DNA Oradea

13 ianuarie 2018 Falsificatorul de dosare de la DNA Oradea (II)

28 ianuarie 2018 Braconierul recidivist de la DNA

29 ianuarie 2018 DNA se amestecă într-o tocană vânătorească

8 februarie 2018 Alte vânători dubioase ale procurorului Mandarină 

21 februarie 2018 Derbedeii de la DNA

03 martie 2018 Cum au fost scăpați protejații unui consilier prezidențial

22 martie 2018 Achitat pentru 12 din 13 

12 aprilie 2018 – Cum l-a scăpat procurorul Man pe un polițist de braconaj 

10 mai 2018 Procurorul șef Man a scăpat mafia pădurilor din Bihor

12 mai 2018 – Marii corupători, scăpați de procurori 

25 iunie 2018 Un alt martor al acuzării detonează DNA

09.08.2018 Procurorii gangsterilor 

25 septembrie 2018 Victimă a unor procurori și judecători vânători

07 decembrie 2018 Agentul Marilen vrea locul lui Dragnea

23 decembrie 2018 Poliție politică sadea, marca DNA

Astfel, în 12 mai 2018, sub titlul Marii corupători, scăpați de procurori“, Valer Marian scrie despre câțiva procurori din Bihor care ar fi „recurs la tot felul de subterfugii juridice pentru a tergiversa și soluționa favorabil dosarele penale ale afaceristului Dorel Ungur, începând cu preluări, conexări și disjungeri fără rost și continuând cu motivări ilare și nelegale. Există dovezi că procurorii care l-au favorizat nu au făcut-o dezinteresat. De exemplu, procurorul Adrian Brișcan i-a soluționat favorabil dosarele nr. 1207/P/2011 și 1401/P/2011 și i-a tergiversat o perioadă soluționarea dosarului nr. 277/P/2012, mătrășit în final de finul său Cristian Ardelean. Coincidența face că, în perioada efectuării cercetărilor în aceste dosare, un cumnat al procurorului Brișcan (Ciprian Vâlcan) a fost angajat șofer la una dintre firmele lui Ungur. Iar fostul procuror-șef al DNA Oradea Ciprian Man a beneficiat în data de 19 decembrie 2017 de o vânătoare și de o petrecere organizate la cabana de pe fondul de vânătoare Goroniște, care constituia obiectul dosarului nr. 120/P/2014, în care Dorel Ungur a avut calitatea de suspect, iar Asociația de Proprietari Agrosilva Crișul Negru și Asociația de Vânătoare Crișana Hunting au avut calitatea de inculpate. La vânătoarea respectivă au fost împușcați nouă cerbi lopătari, majoritatea masculi, a căror vânare era interzisă în perioada respectivă, în condițiile în care procurorului Man îi fusese eliberată o autorizație de vânătoare pentru un cerb lopătar femelă, pe care nu l-a plătit“.

Anul trecut, în data de 22 mai, tot în Cotidianul a apărut CURTEA DE APEL TIMIȘOARA CONFIRMĂ ABUZURILE ȘI FALSURILE PROCURORILOR DE LA DNA ORADEA / Achitat pentru 12 din 13“. 

Și de data aceasta, tot procurorul Ciprian Man a fost subiectul principal. Mai exact, o serie de fapte ale acestuia.

Pe avocatul Ioan Sava din Baroul Bihor, care i-a fost îndrumător în perioada în care a fost avocat stagiar, procurorul Man l-a trimis în judecată în februarie 2014 pentru un șantaj inventat dintr-o postare online la adresa unei judecătoare cu care era în relații apropiate“, se precizează în articol. „După ce Curtea de Apel Oradea l-a condamnat la trei ani închisoare cu executare, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat pe avocatul Sava în cursul lunii mai 2017, cu motivarea că fapta nu este prevăzută de legea penală. Procurorul Man l-a reținut 24 de ore pe avocat și a solicitat arestarea preventivă a acestuia, dar Curtea de Apel Oradea a respins această solicitare. În februarie 2016 procurorul Man l-a trimis în judecată pe fostul prim-procuror Parchetului Judecătoriei Beiuș, Ioan Gligor-Sabău, care i-a fost șef în perioada în care a activat la această unitate de parchet (2006-2010), pentru 19 fapte de corupție sau asimilate acestora. La finele lunii mai 2017, fostul prim-procuror a fost achitat de Curtea de Apel Oradea pentru 17 din cele 19 infracțiuni imputate, în majoritatea cazurilor cu motivarea că fapta nu există. Ioan Gligor-Sabău a fost arestat preventiv aproape două luni și a stat cinci luni și jumătate în arest la domiciliu.

Achitarea prim procurorului Popa

În decembrie 2014, fostul prim procuror al Parchetului Tribunalului Bihor, Vasile Popa, a fost trimis în judecată pentru 13 infracțiuni: luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu, sustragere sau distrugere de înscrisuri, favorizarea făptuitorului, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, trafic de influență, șantaj. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Timișoara l-a achitat pe fostul prim procuror Popa pentru 12 din cele 13 fapte imputate, condamnându-l doar pentru un pretins șantaj. Vasile Popa a fost arestat preventiv vreme de aproape patru luni și a stat peste cinci luni în arest a domiciliu. Fostul prim-procuror Popa a fost trimis în judecată de procurorul Doru Țuluș din structura centrală a DNA, dar o mare parte a actelor de urmărire penală, mai ales administrarea probelor, au fost efectuate de procurorul Man de la DNA Oradea.

Procurorul Man a început să adune informații despre prim procurorul Popa cu vreo doi ani înainte de arestare. Man era invidios pe Popa, întrucât acesta se afla în relații apropiate cu procurorul Marius Iacob, adjunctul Laurei Codruța Kovesi. Popa a fost coleg de facultate cu Iacob la București, iar acesta îl vizita frecvent la Oradea când se afla în interes de serviciu în vestul țării ori în perioada vacanțelor. Marius Iacob l-a vizitat pe Vasile Popa la domiciliu inclusiv cu șefa sa Laura Codruța Kovesi. După ce a devenit procuror șef al DNA Oradea, Man a început să le picure, treptat, treptat, celor doi acuzații la adresa lui Popa până ce i-a convins că acesta ar fi un procuror corupt. Apoi, Iacob a început să se întâlnească la Oradea cu Man și să meargă cu acesta la băut și la băi termale. Iată că, după mai bine de trei ani, Popa a fost însă achitat în primă instanță pentru toate faptele de corupție inventate de Man.

Man s-a folosit de un fals grosolan al procurorului Ardelean

Acum, ar trebui tras la răspundere penală procurorul Ciprian Man, care a recurs la falsuri ordinare în dosarul instrumentat lui Vasile Popa, cu care i-a indus în eroare pe șefii săi de la București și pe procurorul de caz, Doru Țuluș. Recent am devoalat un fals prezentat în acuzare de procurorul Man, respectiv un proces-verbal de prezentare a materialului de urmărire penală întocmit cu data de 8 aprilie 2009 de procurorul Cristian Ardelean în dosarul Parchetului Judecătoriei Bihor nr. 7157/P/2008. În perioada respectivă procurorul Ardelean a activat la această unitate de parchet, iar din decembrie 2014 activează în cadrul DNA Oradea. Vasile Popa și apărătorii săi au demonstrat, în primul rând, că prezentarea materialului de urmărire penală în data de 8 aprilie 2009 era imposibilă, întrucât la data respectivă dosarul nu se afla nici asupra lucrătorului de poliție care l-a instrumentat, nici asupra procurorului de caz. În acest sens au arătat că cercetările în dosar au fost finalizate în data de 7 aprilie 2009, când lucrătorul de poliție a întocmit referatul de terminare a urmăririi penale și a predat dosarul pentru formalitățile administrative conducerii IPJ Bihor, care l-a transmis Parchetului Judecătoriei Oradea, unde a ajuns în data de 12 aprilie 2009 și a fost repartizat procurorului Ardelean abia la data de 16 aprilie 2009. Ca atare, rezultă că în perioada 7-16 aprilie 2009 dosarul nr.7157/P/2008 s-a aflat în circuitul administrativ între Poliție și Parchet, iar în această situație materialul de urmărire penală nu putea fi prezentat în data de 8 aprilie 2009. În al doilea rând, Popa și avocații săi au invocat că faptul că procesul-verbal al materialului de urmărire penală a fost întocmit de procurorul Ardelean cu încălcarea legii, dovedit de un raport de expertiză grafică extrajudiciară realizată în data de 30 august 2016. Prima concluzie a acestui raport este că semnătura existentă la rubrica „Apărător“ pe procesul-verbal din 8 aprilie 2009 nu a fost executată de avocatul Ionel Manole, în condițiile în care procurorul Ardelean a declarat în dosarul instrumentat de DNA că persoana cercetată a fost asistată de acest avocat. A doua concluzie este că semnătura existentă la rubrica „Învinuit/Inculpat“ pe același proces-verbal a fost probabil executată de către învinuitul Cristian Paul Gligor, rezultând că nu există o certitudine că această semnătură ar aparține învinuitului în cauză, expertul criminalist arătând patru deosebiri față de semnăturile model de comparație“.

EXPERIMENTELE PLOIEȘTI ȘI ORADEA Derbedeii de la DNA este un alt articol în care Cotidianul atrage atenția asupra „Experimentelor Ploiești și Oradea“. 

Materialul publicat în Cotidianul în 21 februarie 2018 atrage atenția asupra faptului că „O țintă predilectă a procurorilor anticorupție de la Oradea și Ploiești au fost judecătorii de la instanțele locale. După ce a devenit șef, procurorul Man de la DNA Oradea a trimis în judecată nu mai puțin de 4 judecători de la Curtea de Apel Oradea și de la Tribunalul Bihor (Florica Roman, Raluca Cuc, Denisa Vidican, Ovidiu Ganea) pentru infracțiuni închipuite de serviciu. Dosarul a fost restituit DNA de către Curtea de Apel Cluj, hotărârea în acest sens fiind confirmată și de Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru grave neregularități și vicii de procedură, după care, în primăvara anului trecut, structura centrală a DNA a dispus clasarea cauzei, cu motivarea că faptele nu există. Reputația judecătorilor în cauză a fost însă profund terfelită și aceștia au fost privați de venituri timp de 20 de luni. Prin această trimitere în judecată, procurorii anticorupție au urmărit timorarea tuturor judecătorilor  de la instanțele din aria lor de activitate, care include județele Bihor și Satu Mare. Pe de altă parte, procurorul-șef Man și-a satisfăcut și unele frustrări personale, răzbunându-se prin faptul că unii judecători i-au ridicat probleme incomode în instanță ori au fost implicați în înlocuirea din funcția de vicepreședinte al Tribunalului Bihor a unei judecătoare cu care se afla în relații apropiate.a

Alți judecători de la instanțele din județele Bihor și Satu Mare au fost timorați prin înregistrarea la DNA a unor sesizări împotriva acestora ori a unor rude apropiate, care sunt ținute apoi la sertar. Recent am primit informații că unii procurori de la DNA Oradea recurg la practicile de tristă amintire ale fostului serviciu secret al Ministerului Justiției, SIPA. Mai concret, un procuror anticorupție de la Oradea se întâlnește frecvent cu interlopi din Satu Mare (în incinta Palatului de Justiție, în baruri mai izolate, sau în benzinării) și le solicită acestora informații despre judecătorii locali, fiind interesat dacă au relații și întâlniri cu avocați, cu oameni de afaceri, cu interlopi și infractori sau dacă întrețin relații extraconjugale. Probabil că ulterior are grijă să le strecoare informațiile obținute judecătorilor vizați, pentru ca aceștia să devină docili în cauzele instrumentate de DNA. Vajnicii procurori anticorupție de la Oradea au întinat nu numai justiția, ci și Sfânta Biserică, trimițându-l în judecată pentru fapte de corupție inventate pe episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, unul dintre cei mai importanți emisari ai Vaticanului în România, care a fost achitat integral de Curtea de Apel Oradea, cu un an în urmă, cu motivarea că faptele nu există“.

PRACTICI NELEGALE ȘI ABUZIVE ALE UNOR PROCURORI DIN DNA Un alt martor al acuzării detonează DNA, din 25 iunie 2018, are ca subiect  practicile nelegale și abuzive ale unor procurori din DNA. Marți, 19 iunie 2018, la Curtea de Apel Oradea, în procesul polițistului sătmărean Adrian Bota, condamnat în toamna anului 2017 de Tribunalul Satu Mare la 4 ani și jumătate cu închisoare, pentru luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, un martor propus de DNA a întors armele. Acesta a dezvăluit cum a fost șantajat și instigat de procurorul de caz, Cristian Ardelean, de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, să formuleze denunțuri și declarații mincinoase și să ticluiască probe incriminatorii. Pentru a-și întări depoziția, martorul Nicolae Csorz a predat instanței și avocatului inculpatului un memoriu de 19 pagini și un CD cuprinzând nouă ore de convorbiri telefonice și corespondențe purtate pe e-mail cu procurorul Ardelean, precum și cu un interlop și un afacerist care au fost angrenați, de asemenea de reprezentantul DNA în prefabricarea de denunțuri și probe. Martorul Csorz devoalează inclusiv că probele prefabricate erau întărite cu teste poligraf aranjate de procurorul de caz cu psihologi de la Oradea sau de la Cluj.

Potrivit martorului, procurorul Ardelean s-a lăudat cu influența pe care o are asupra unor complete de judecată de la Curtea de Apel Oradea, unde a afirmat că va aranja aplicarea unor pedepse mari pentru inculpați și recuperarea de către denunțători a banilor confiscați de prima instanță în favoarea statului.

Un fapt cert este că procurorul de la DNA Oradea și-a bazat acuzațiile din acest dosar pe denunțători și martori care erau condamnați, interlopi sau afaceriști dubioși, cărora le-a promis, în schimb, tot felul de foloase care exced legii și competenței sale, ca reducerea pedepsei în altă cauză, recuperarea sumei de bani confiscate în favoarea statului, revizuirea unui proces penal, ridicarea unui sechestru. Dezvăluirile de la Oradea denotă că practicile nelegale și abuzive ale procurorilor de la DNA Ploiești, în frunte cu celebrul Mircea Negulescu zis Portocală, nu au fost singulare în instituția anticorupție fanion din România“.

Iar la sfârșitul anului trecut, sub titlul Poliție politică sadea, marca DNA, Valer Marian scria că „Înalta Curte de Casație și Justiție a achitat definitiv șase inculpați trimiși în judecată de vajnicii procurori anticorupție din Bihor, iar Curtea de Apel Oradea a anulat condamnările primite la instanța de fond de alți șase inculpați trimiși în judecată de aceiași procurori, trimițând dosarul spre rejudecare la Tribunalul Bihor. Toți cei 12 inculpați au fost trimiși în judecată în perioada în care la șefia DNA Oradea s-a aflat mediatizatul și contestatul procuror Ciprian Man, poreclit „Mandarină” sau „Manelistul DNA”. După ultimele achitări și anulări de pedepse, rezultă că DNA Oradea a avut un randament dezastruos în ce privește finalizarea cauzelor importante de corupție, undeva între 20-25%, procentul achitărilor fiind aproape de 75-80%. Așa cum am mai arătat, împotriva fostului procuror șef Ciprian Man și a acoliților săi din DNA Oradea (procurorii Cristian Ardelean, Dan Chirculescu, Adrian Muntean și polițiștii judiciari Traian Surducan și Luminița Șugag) au fost formulate zeci de plângeri și sesizări la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și la Consiliul Superior al Magistraturii, care au fost mușamalizate ori sunt tergiversate.

La Oradea a început să se discute că, dacă nici noua secție pentru anchetarea magistraților nu va verifica și nu va curăța cloaca de la DNA Oradea, se va organiza o poteră locală care să-i captureze pe Man și acoliții săi și să-i ducă legați fedeleș la sediul Parchetului General din București.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

5 Comentarii

  1. a venit momentul ca acest accident regretabil al naturii, să fie şi subiectul a zeci de procese penale. Să-l vedem pe Editat ăsta cum o să se descurce…

    • Toti procurorii se dau cu fundul de pamant fiindca nu stiu cine a inregistrat convorbirile din biroul lui Mandarina! Acesti baietasi nu realizeza ca sunt urmariti 24/24 cu scule care transmit de pe partea intunecata a Lunii! Ei cred ca sunt dumnezei pe pamant si nu cred ca sunt monitrorizati 24/24 si ca se inregistreaza tot ce baga in gura si ce trag pe sula! Huuo banditilor! ” Nu faceti ce vreti voi, desi va ales poporul roman!” (Johannis)

  2. ce trebuie sa mai faca aparatorul legii si statului de drepti ca sa fiu judecat si condamnat???

  3. Asta mai are putin si cere
    si arestarea ma-sii! Una
    peste alta, plavana Kovesi
    a plecat de la DNA, dar stilul ei de lucru a ramas.
    Ce mizerie!

  4. Si jegul asta, nemernicul, dupa tot raul facut, mai este in libertate? Sau este in libertate pentru ca johanis (cu litera mica! sic) a spus: Sunt fooaarte muultuumiit de munca lor?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.