Circulă pe Facebook – Despre învățământul finlandez

autorizatie de incendiu

Camelia Smicală, medic român în Finlanda

Pentru că iar m-am enervat… Manipularea în masă prin fereastra Overton pentru a face din școala românească o școală de tip finlandez, se pare că a primit finanțare serioasă.

Pentru că am trei copii în școala finlandeză, pentru că lucrând într-un spital de medicina muncii în care, printre alții, am în grijă și profesorii dintr-un întreg oraș, o să vă prezint adevărul despre școala finalndeză.

Nu de alta dar umblă slobozi pe străzi prea mulți oameni în „moarte cerebrală”, numai buni de transplant.

  1. Reforma învățământului finalandez

  2. O mare parte din copiii finlandezi au probleme psihice extrem de grave: iau droguri, alcool, antidepresive puternice de la vârste foarte mici. Cei mai mulți se automutilează (se taie cu lama, acesta fiind deja un lucru obișnuit).

  3. Profesorii sunt epuizați deoarece sunt clase foarte mari, de până la 40 de copii, mulți cu probleme speciale dar „băgați” în clase normale astfel încât nu mai pot preda deoarece trebuie să se „lupte” cu aceștia.

  4. Cei mai mulți copii finlandezi nu au acces la liceu deoarece cărțile nu sunt gratuite ci costă mii de euro. Și puțini își permit.

  5. Dacă sistemul finlandez ar fi cel mai bun, s-ar vedea la olimpiade, iar copiii ar fi fericiți.

  6. Mai sunt și excepții deoarece directorul școlii are posibilitatea de a „face legea” în școală. Aceste școli, de tip vechi, au rezultatele cele mai bune iar copiii sunt fericiți.

Vă rog să citiți!

  1. Reforma învățământului finlandez este un eșec, recunoscut public inclusiv de către guvernul finlandez, care tocmai și-a dat demisia din această cauză (deși au recunoscut doar reforma în sănătate, SOTE era legat de tot ceea ce înseamnă sistem public, inclusiv învățământ).

  2. Conform statisticilor finlandeze 35% din cei care termină școala sunt pensionați pe motiv de boală (depresii severe) fără să fi apucat să muncească măcar o zi.

  3. În Finlanda, țara cu „cei mai fericiți oameni”, un copil se sinucide la două săptămâni conform raportului Avocatului Copilului din Finlanda.

  4. Nivelul de educație este atât de scăzut încât un procent mare din cei care ajung la gimnaziu nu știu să citească, tot conform statisticilor finlandeze.

  5. Educația sexuală impusă de la vârste foarte tinere (grădiniță) a

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

14 Comentarii

  1. Camelia,respectul nostru!Despre invatamantul finlandez se spunea ca e cel mai bun din lume!In Romania am avut invatamant bun pana l-a distrus Androneasca in anii 2000 si s-a ales praful!

  2. Androneasca, zici? Da’ Funeriu ce cusur are? Ca profesorii universitari aveau dreptul legal sa fie profesori si ghizi sau angrosisti, concomitent, dar nu sa predea la doua universitati diferite, concomitent, chiar daca aveau acordul acestora.

  3. Surprize, surprize. De curand am vazut un filmulet despre scoala finlandeza si se spunea ca este cea mai…excelenta din lume. Ca nu se poate compara cu nimic, ca nu are competitie intre sistemele de educatie din lume,etc,etc. Ma duc sa incerc sa revad filmuletul si revin.

  4. Doar ce am terminat de urmarit partea din filmuletul care ridica in stratosfera sistemul de educatie din Finlanda. Filmuletul realizat de Michael Moore se numeste: „Where to invade next”. Merita vazut si comparat cu ce scrie d-na doctor careia nu ii contestez relatarea, pentru ca nu am vazut cu ochii mei, si am inceput sa cred doar ce vad cu ochii mei.

  5. Strategie de marketing ieftina ca sist finlandez e cel mai bun. Asa cum android e gratis si ios e pe bani. Hai muie cu sistemu’ finlandez.

  6. Camelia, ți-a pus cineva pistolul la tâmplă și te-a obligat să migrezi la ciudații ăia? Ai întors curul României, așa bună sau rea cum este, cea care te-a educat, ca să crești PIB-ul la niște bizari! Ți-a puțit rău România, că Iliescu, că comuniștii și-ai ajuns drept în raiul nordicilor!

  7. Parcă numai în Finlanda se întîmpla asemenea grozăvii. Să ne uităm și la Franța, cu exemple concrete. Daniel Funieru retardatul fără bacalaureat ministru al învățământului pe vremea Qiorului sau Dacian Ciordilos…

  8. @Leo: Si ce se spune in filmulet ai vazut cu ochii tai, pe viu? Eu inclin sa-i dau crezare doamnei doctor, deoarece, peste tot in ‘lumea civilizata’, bintuie mina in mina doua molime: consumismul si hedonismul. Nici finlanda nu mai e ce a fost …

  9. Intre deciziile unui ministru si capacitatile profesionale ale unui dascal. Intre traditie si incompetenta. Intre fanfaronada manualelor alternative si manualele vechi. Am studiat pe vremea cand Biologia era structurata in Botanica in a V a, Zoologie, aVIa,Antomie aVIIa si Biologie aVIIIa, la liceu a fost o ”Varza” de Ontologie-geologie IX, dar s-a revenit cu Zoologia aXa, Anatomie si apoi Biologie. Varza e si sistemul de notare prin testare, introdus de o profa, noroc ca aveam deja o gandire formata prin analiza si sinteza datorita profesorilor din gimnaziu de Biologie, Geografie si Istorie, care erau exigenti, cereau rationament si intrebari din toata materia, stimularea memoriei vizuale/orientare pe harta/plansa. Peste ani dupa modelul lor mi-am sustinut lectia pt. examenul practic la Pedagogie. Este dificil sa tii in frau o clasa. Probleme apar pt. ca unii profesori nu au vocatie si/sau n-au avut un model de urmat, nu judec, dar ar putea ca unii sa nu-si pregateasca lectia. Nu-i judecati, azi copiii sunt mai emancipati, iar parintii fie nu stiu sa-i educe, avand si ei lacune, fie asa este natura, mai violenta, fara bun simt, se cred indreptatiti, desi inca n-au experienta. Unii au un limbaj violent si in comentarii. Multa manipulare/dezinformare, dar ce-i mai grav ca se pierde traditia unui dascal competent. Nu-i frumos ca unii educatori au un limbaj, dar ganditi-va cum pot tine in frau o grupa de copii cand un parinte nu poate cu unul, fuge din mana, devine agitat.Ar fi corect ca acesti parinti revoltati sa expermenteze o zi ca educator. Rezista? Cum ne educam copiii acasa sa fie cuminti, ascultatori? Ceea ce noi nu putem de ce credem ca altii pot? Ceea ce se spune despre unii copii din Finlanda este o problema care nu ne va ocoli, EBA a adus etnobotanicele, fuga dupa bani indeparteaza copiii de caldura caminului si le ranesc sufletul. Sa speram ca avem un popor sanatos si puternic si va rezista „binefacerilor” civilizatiei.

  10. @Anonim. Incerc doar sa desprind realitatea din toate aceste informatii contradictorii. Clasificarea Finlandei pe primele locuri in lume in privinta educatiei este data de ONU. Criteriul se pare ca este testul PISA. Nu comentez deoarece nu sunt inca informat, fiind mai in varsta nu stiu nimic de acest test(inca). Totusi nu pot sa cred ca 35% dintre absolventi sunt pensionati din cauza depresiei. De asemenea exista mai multe informatii de la profesori finlandezi care spun ca numarul elevilor/studentilor intr-o clasa este de aproximativ 20. Deocamdata cred ca adevarul este undeva intre viziunea lui Moore si cea a doamnei doctor.

  11. Daca e asa de grav , cum spui de ce la testele Pisa care presupun un nivel minim de cunostinte Finlanda ia mereu printre primele locuri ,iar Romania printre ultimele ??

  12. @ Maria: ce este testul PISA? Despre dezastrul din scoala finlandeza am mai auzit de pe un sait finlandez.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.