Cîţu pasează vina pentru ratingul negativ

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, după ce a fost anunţat ratingul de ţară al României, că perspectiva negativă nu e responsabilitatea acestui guvern.

„Vom reveni la perspectiva stabilă cât mai curând”, a spus ministrul Cîţu.

Cîţu a afirmat că în luna mai cheltuielile cu investiţiile au ajuns la 13,1 miliarde de lei, „cea mai mare sumă din ultimii 10 ani”.

El a precizat că aceasta ar fi secretul pentru creşterea economică în primul trimestru.

Potrivit lui Cîțu, evaluarea a venit într-un context de criză economică globală majoră și țara a obținut totuși acest rating, în condițiile în care „abundau scenariile negative despre România”.

„Avem cea mai mare creștere din UE în primul semestru”, a spus ministrul.

În plus, perspectiva negativă nu este responsabilitatea acestui Guvern, a adăugat Cîțu, spunând: „Vom reveni la perspectiva stabilă cât mai curând”.

Pe de altă parte, Cîţu nu a făcut declaraţii legate de majorarea pensiilor cu 40%, creştere aşteptată în septembrie.

În raportul S&P se arată că o creştere a pensiilor ar reprezenta riscuri semnificative pentru economie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Pai ratingul negativ a fost dat pe 11 decembrie.
    O fi distrus Catu economia intr-o luna.
    Eu nu am nimic cu nimeni.Fiecare sa isi faca cum vrea campania electorala, dar sa-l vad pe Ciolacu cum ne minte in fata asta nu o accept.

  2. … penibilu’ asta de cîţu-cuţu nu pricepe ca ministrul de finante al Romaniei este Standard & Poor’s !

  3. Saracu’! Să-l bage in camasa de forta sau la curent de cel putin 220V. Sub guverne de „driapta” a fost întotdeauna cea mai mare sărăcie pentru popor si cele mai mari afaceri pentru clientela lor.

  4. As putea scrie despre conflictul de interese dintre Citu ministru si Citu fiul celor care au dat ministerul, condus de el, in judecata pentru o neretrocedare a 11 ha de pădure pe malul lacului Vidraru?
    Doamne ce jigodie halucinogene!!

  5. D-le Catu , ce tot ii trageti cu scenariile negative despre Romania !Asta este problema care va framanta , scenariile negative , in loc sa va preocupe finantarea unor lucrari care sa creeze locuri dr munca si sa dezvolte in Romania , energetica , infrastructura , agricultura , etc.? Lasati vrajelile si la treaba , daca doriti sa fiti pomeniti de bine peste ani si nu , doar , ca o piesa de decor !

  6. Mai psd-eilor:din Jurnalul national al trustului Intact adica al lui Voiculescu.”Vești bune. Standard & Poor’s reconfirmă ratingul de țară al României”: asta este stirea!!!Mai pe intelesul vostru:rating-ul a fost mostenit de la „ciuma rosie” si cu toate problemele grave intampinate au reusit sa il pastreze.Deci ratingul NU A SCAZUT!!!

  7. Tripleta extrem de toxica pentru tara Iohanis-Orban-Citu va ingropa definitiv Romania. Este doar inceputul acestor iresponsabili.

  8. Or sa treaca la investitii masive numai sa fie lasati in pace.
    Sant unii pe aici care nu inteleg ca numai prin crearea a 2 mil de locuri de munca se pot creste si pensii si alocatii sustenabil, fara sa ne imprumutam.

  9. Florin Cîţu, a declarat, după ce a fost anunţat ratingul de ţară al României, că perspectiva negativă nu e responsabilitatea acestui guvern. Da` a cui e bre? A lu` tata? De juma de an va faceti ca faceti. N-ati fost in stare de niciun program urmat de masuri concrete. Doar gargara si acuze la adresa adversarilor politici. Nu ne mai prostiti in fata, ca nu mai tine! Cresterile economice bazate pe consum si tranzactii comerciale nu inseamna mai nimic. Nici acum nu sprijiniti firmele care produc bunuri materiale, nici agricultura, nici zootehnia. Grija voastra e HORECA, jocurile de noroc, iar vestitul program pentru IMM-uri l-ati folosit numai pentru firmele voastre. Incasarile la buget sunt insuficiente. Bancile si corporatiile straine sunt practic scutite de taxe si impozite si lasate sa-si exporte profitul integral. Nu faceti NIMIC pentru Romania, golanilor!

  10. Probabil că respectarea legii pensiilor şi creşterea acestora cu 40% este cea mai importantă decizie politică a acestei perioada din epoca „preşedintelui-lucrului bine făcut” şi a „guvernului meu”. Ar fi foarte multe de comentat dar spun doar atât: din 1992 şi până acum, adică aproape trei decenii, pentru a pondera statistica cu perioada, au murit mult mai mulţi pensionari datorită bolilor pentru care nu au avut bani de tratamente, a bolilor agravate de alimentaţia precară şi condiţiile de viaţă precare decât au murit de Coronavirus. Şi chiar dintre cei care au murit de Coronavirus având comorbidităţi asociate destui sunt dintre aceia a căror stare a depins exact de nivelul mizerabil al veniturilor din pensii. Iar nivelul pensiilor este direct legat de cel al veniturilor salariale şi al reglementărilor şchioape a pensiilor din ultimele două decenii. O lege a pensiilor publice care are ca bază contribuţia – ceea ce perpetuează până la moarte decizia politică şi de piaţă consistentă din stabilirea salariilor – şi mai de loc solidaritatea este o adevărată ruşine neolibral reacţionar-lacomă.

  11. PS: Da este posibil ca prin creşterea pensiilor agenţiile de rating printre care şi S&P să scadă ratingul de ţară al României, ceea ce în fapt este, cel puţin în opinia mea, o formă de sabotaj al dezvoltării pe care-l putem urmări de decenii. În realitate fără acest sabotaj indirect, banii din pensii ar fi o importantă „injecţie” vindecătoare în consum – adică inclusiv în standardul de viaţă al pensionarilor -, în fapt chiar în economie. Nu mă refer doar la consumul alimentar ci şi la cel de obiecte de îndelungă folosinţă, al marelui serviciu de sănătate şi poate chiar la consumul „de turism” şi de servicii de reabilitare a locuinţelor etc.etc.
    Cred că este pentru prima oară când aş dori ca dezideratele electorale ale preşedintelui să aibe câştig de cauză în faţa „salvatorilor” lacomi neoliberal-reacţionari ai economiei, ba de către unii denumiţi pompos „salvatorii României” de „pomenilor ciumei roşii”.

  12. PS 2: Desigur poate oricând surveni „sabotajul” intern (dar nu doar având în vedere raportul import-export) şi să asistăm la creşteri scandaloase pe preţuri ale mărfurilor şi serviciilor (fără legătură cu cererea şi oferta decât cu cele ale capitalismul sălbatic) şi atunci „pronosticurile” agenţiile de rating să aibe câştig de cauză, ca de atâtea ori după 1992.

  13. @alan Mint „liberalii”, nu Ciolacu! Da ratingul Romaniei a fost scazut in 10 decembrie 2019, deci in timpul guWernerului care a facut cheltuieli imense imediat ce a pus piciorul in Palatul Victoria si nu a adus nimic la buget in noiembrie! In plus, productia industriala a scazut cu -7,4% in noiembrie si cu inca -8,9% in decembrie, cauta pe Eurostat. Crezi ca astia de la agentiile de rating sunt tampiti si manipulabili precum 66% din electoratul roman? Nu, dom’le, ei sunt profesionisti! In 31 august 2019, deci cand inca guverna PSD, S&P anuntase ca mentine ratingul anterior al Romaniei, cu perspectiva stabila : https://www.romania-insider.com/sp-romania-forecast-september-2019

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.