Cîțu:România va evita recesiunea tehnică

România va evita recesiunea tehnica și va avea o contracție a economiei mai mica decât estimările publice făcute agențiile de rating, CE, FMI sau institutiile bancare etc, datorita răspunsului prompt și eficient al politicilor economice, scrie ministrul Finanțelor Florin Cîțu, pe Facebook.

Ministrul invocă raportul privind inflația prezentat de BNR în aceste zile, care prevede o revenire economică din trimestrul III al acestui an. Revenirea, spune Cîțu, depinde foarte mult de modul în care guvernele în special mix-ul de politica monetară și fiscala, răspund la această criză.

„Cam peste tot răspunsul a fost similar, injecție de lichidități în economie atât prin politica fiscală cât și prin politica monetară.

Pe partea de politica fiscală, deficitul în UE, în medie a crescut cu aproximativ 8 puncte procentuale de la 1% la 9%. În majoritatea țărilor acest lucru a însemnat o creștere a cheltuielior bugetare cu aproximativ 6 sau 7 puncte procentuale. Bineînțeles că peste tot au scăzut și veniturile semnificativ.

Pe partea de politică monetară, băncile centrale au intervenit și au injecatat lichiditate în economie prin reducerea dobânzilor de politica monetară aproape de zero.

În medie în UE răspunsul politicii fiscale a fost mai mare decât cel al politicii monetare. Din doua motive.

În primul rand politica fiscală avea spațiu de manevră. În UE deficitul bugetar mediu era de 1% estimat pentru 2020. Dobânzile în majoritatea țărilor erau deja reduse și politica monetară nu avea prea multă forță. Totuși majoritatea țărilor au dus dobânzile de politica monetară la zero și au intervenit pe piață secundară pentru a cumpără obligațiuni și a scădea și mai mult dobânzile.

În al doilea rand, politica fiscală acționează imediat, pe termen scurt și are rolul de a atenua din socul pe care îl resimte fiecare țară iar politica monetara acționează pe termen mediu și lung și are rolul de a asigura creșterea economică în perioada următoare. Băncile centrale stiu foarte bine rolul important al dobânzilor reale zero sau negative pentru creșterea economica viitoare și de aceea au reacționat peste tot și dobânzile de politica monetara au scăzut imediat aproape de zero.

În cazul României politica fiscala a răspuns imediat, puternic și mai ales țintit. La prima rectificare bugetara deficitul bugetar a crescut cu 3 puncte procentuale pentru că știam cât de importanta este injecția de lichiditate în economie pe termen scurt. Și acum companiile încă beneficiază de 11 miliarde lei (venituri care nu sunt în bugetul de stat) de pe urma măsurilor fiscale implementate în perioada stării de urgență.

Evident că răspunsul României la criza a fost influențat de politica fiscala dezastruoasa a socialiștilor și hoților care au condus economia în ultimii ani. România intrat în criză cu un deficit bugetar de 3.7% estimat față de media UE de 1%.

Nu ne oprim aici și continuam să injectam lichiditate în economie și la a doua rectificare bugetară din acest an.

Totuși, și în aceste condiții BNR recunoaște aportul important al politicii fiscale la diminuare șocului crizei asupra economiei României.

La pagina 62 “Efectele favorabile induse de măsurile de politică fiscală și de cele privind veniturile sunt proiectate a se resimți cu precădere pe parcursul anului curent …”

Măsurile de politica fiscală le enumera tot BNR : “plata indemnizațiilor de șomaj temporar, subvenționarea costurilor salariale aferente reîncadrării în muncă a șomerilor tehnici, amânarea plății impozitelor și a taxelor, plata zilelor libere acordate părinților pe durata închiderii unităților de învățământ”

Având în vedere răspunsul prompt și semnificativ al politicii fiscale scenariul de baza cu care lucrează BNR este : “Astfel, scenariul de bază presupune o dinamică pozitivă în trimestrul III al anului curent atât pentru PIB, cât și pentru componentele sale.“

Stiu, am făcut o analiza mai lunga dar am văzut tot felul de opinii aruncate în spațiul public după publicarea raportului BNR care trebuiau corectate. Nu ar fi trebuit să fac acest lucru daca cei care au tot “citat” din raportul BNR l-ar fi citit.

Concluzii:

– Toate economiile au fost lovite puternic de aceasta criza

– Toate tarile au răspuns prin creșterea deficitelor bugetare. Noi am fost printre cei mai cumpătați cu banul public dar și pentru că venim după o perioadă de dezmat și furt al banului public în guvernarea socialista.

– Toate băncile centrale au dus dobânzile către zero pentru stiu foarte bine că acum dobanda reala zero sau negativa stimulează creșterea economică pe termen mediu și lung

– Toate tarile vor avea o contracție economica în 2020. Majoritatea vor avea o recesiune tehnică.

– Romania vă evita recesiunea tehnica și va avea o contracție a economiei mai mica decât estimările publice făcute agențiile de rating, CE, FMI institutii bancare etc, datorita răspunsului prompt și eficient al politicilor economice. Dar tot vom avea o contracție a economiei în 2020 ceea insemana venituri la buget mult mai mici decât cele estimate, chiar daca similare cu cele din anul precedent.

– România vă avea o revenire din trimestrul III, în V , scenariu de baza cu care lucrează și BNR. Asta inseamna creștere economica în 2021”, încheie Cîțu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

22 de Comentarii

  1. „România vă avea o revenire din trimestrul III, în V , scenariu de baza cu care lucrează și BNR. Asta inseamna creștere economica în 2021”, încheie Cîțu”

    Deci avem bani, investim
    Pensiile cresc cu 40%? Raspuns: nu avem bani.

    La Citu cand e nevoie de bani ptr clientela PNL, cea externa, multinationale sunt bani, economia isi revine sunt surse de finantare. Cand e vorba de pensii si alocatii nu sunt bani, e recesiune.
    Cata ticalosie poate incapea in PNL?!

  2. Vezi bre ca programul cu care lucrezi da fals in actele creionate din ministerul de finante! Iti amintesti cum spuneau batranii „nu dau vrabia de pe gard in asteptarea urmatoarei”!, valabil pentru realitatea reala din teren si creionarile voastre! Ghici cui I se potriveste?

  3. „România va evita recesiunea tehnica și va avea o contracție a economiei mai mica decât estimările publice făcute agențiile de rating, CE, FMI sau institutiile bancare etc, datorita răspunsului prompt și eficient al politicilor economice,” zise boul de catu dupa care mai rumega un brat de fin!

  4. Eu zic sa vedem niste grafice comparative : iulie 2018 (Dancila si Dragnea) vs iulie 2019 (Dancila) vs iulie 2020(Orban).Si in ele sa fie vârâte: inflatia, cursuri valutare, productia industriala, exporturi, importuri, deficit, salarii, etc.
    Cifrele nu mint, iar preturile la paine, pathe, salam, parizer, unt, cascaval, apa imbuteliata, bulion, pizza congelata, pufuleti, macrou, etc sunt foarte misto de urmarit ca evolutie.

    Romania e in cadere libera la: agricultura, turism, productie industriala, export, investitii, etc.E deja in recesiune.

  5. Eu am avut mai multe postari care arătau răul produs de declasata politică,etc dar nu au fost publicate. Sunt publicate insulte ha,ha,ha

  6. Romania este singura tara europeana in care aviatia este la pamant si agricultura in aer!

  7. Bani au fost tot timpul dar dintoteauna s-a furat acum furturile au atins un varf.
    Si Orban si Iohannis au dat contract dupa contract, lasandu-i sa fure pe toti practic si-au cumparat tacerea sa nu le critice nimeni incompetenta.

    PNL fura mai eficient ca PSD

  8. Romania a pierdut an dupa an investitii de miliarde fiercare s-au dus fie la unguri, fie la turci sau chiar la bulgari.
    De ce in primul rand din cauza lipsei infrastructurii rutiere, adica autostrazi. O sa vina astia sa schimbe ceva? Absolut nimic. Marile contractele de infrastructura rutiera nu le castig al de Teldrum. Le castiga unii care au in spate consortii multinationale care local n-au decat niste latpopuri si cativa angajati. La randul lor subcontracteaza altora. Nicioda DNA-ul nu s-a autosesizat cand era vorba de firme straina puternice cu contracte extreme de babane incepand de la sute de milioane de euro in sus.

    Vine catu cu 2 trobmboane si jumate ca nu exista recesine c-au facut si-au dres. Au facut fix cat si ceilalti fix nimic. Cel mult au furat si ei. Intre timp investitii majore de cate un miliard fiecare nu vor ajunge in Romania vor lua calea Ungarie, Turciei sau altor tari unde nu se fura.

    Nici mult trambitatele fonduri UE nu vor fi cheltuite sau nu mai multe ca pana acum.
    Concluzie se va face ceva -nimic. Se va schimba ceva la fel, practic nimic.

  9. va fi o revenire senzationala in dublu vc( c de la citzu )…

  10. „socialiștilor și hoților”
    „venim după o perioadă de dezmat și furt al banului public în guvernarea socialista”
    „Noi am fost printre cei mai cumpătați cu banul public”
    Ati venit dupa o perioada de agonie si saracie,prin „extazul”produs de tovarasul camarad PNL Iohannis,flamand de bani si sefie a tarii.
    Asteptam Curtea de Conturi sa spuna de ce Arafat avea magaziile pline de materiale din fondul de rezerva,
    de ce arabul a adus la disperare spitalele si unitatile sanitare care tipau de lipsa de material sanitar fiind expusi la imbolnaviri; de ce ati facut achiztii la tzatza din Uzunu de 12 mil euro,unde sunt materialele, cetatenii n-au vazut o masca etc.;unde ati pompat lichiditatile,care sunt companiile beneficiare si de ce ANAF este pe butuci.De ce te opui la marirea pensiilor cu 40%,a alocatiilor si de ce nu ai bani dupa toate laudele goale de substanta.Ati gestionat in secret,voi intre voi v-ati repartizat veniturile si bugetele,ati numit si paranumit toate maimutele frauduloase in COuri etc.Trim V nu exista,asa ca veti fi debarcati din timpul in care ati furat,corupt,facut praf banul public ,saraci si in agonie,nesatui, v-ati rumenit sa va ajunga decenii.Ce politicieni sunteti daca faceti pe altii hoti,fara a fi informat publicul obiectiv,nepartinitor cu date reale,documentat fara umori si expresii de manelisti.Nimeni nu stie ce invartiti voi, guvernul securistic ,antiromanesc, pus pe propaganda si „tehnica” de recrutare ,presand primarii”hoti”de la PSD.

  11. ALO,OAMENI BUNI,ESTE SUFICIENT SA NE UITAM LA PRIVIREA LUI RATACITA CA SA INTELEGEM CA ESTE UN CAZ FLAGRANT PATOLOGIC.STIE TOATA LUMEA CA NU ESTE BINE SA LASI COPIII SAU OAMENII CARE AU PROBLEME LA MANSARDA SA SE JOACE CU FOCUL ELECTRICITATEA SAU CU ECONOMIILE FAMILIEI.PENTRU NOI ROMANII CAZUL CATU ESTE UN CAZ CLAR DE IRESPONSABILITATE A POPORULUI DE A DELEGA OAMENI DE TEAPA LUI SA GESTIONEZE VIITORUL.CAND O SA SE SPAGA BUBOIUL SA NU DATI VINA PE ALTCINEVA.AM ALES CA IN LOC SA CRESTEM PIBUL ANUAL DEPASIND TARI CA GRECIA,PORTUGALIA SAU CEHIA SA REVENIM LA NIVELUL BULGARIEI.MULT NOROC SPRE ALBANIA.

  12. @Bulșit se citește,
    „Eu zic sa vedem niste grafice comparative : iulie 2018 (Dancila si Dragnea) vs iulie 2019 (Dancila) vs iulie 2020(Orban).Si in ele sa fie vârâte: inflatia, cursuri valutare, productia industriala, exporturi, importuri, deficit, salarii, etc.
    Cifrele nu mint, iar preturile la paine, pathe, salam, parizer, unt, cascaval, apa imbuteliata, bulion, pizza congelata, pufuleti, macrou, etc sunt foarte misto de urmarit ca evolutie.”

    PSD e de vina.

  13. PNLiștii mafioți veritabili ăsta vinde gogoși umflate cu pompa. Când or să se vadă cu majoritate o să dea afară taie pensii și alocații mai rău ca bocul.

  14. @Corector

    Domeniul in care vom putea masura cel mai bine/fidel(fara bias) performanta pură/raw a Guvernului PNL este agricultura.

    Iar acolo va fi prapad la căntar si in cămări la toamna.

    Guvernele PSD au avut intotdeauna performantà in agricultura.Ăsta cred ca este un adevar incontestabil.

    Păpica si păinica sunt si vor fi foarte scumpe.Si sa nu uitam : „winter is coming!”.Imediat dupa alegeri.

  15. Desigur Oana,panseurile si parti-pris -urile tale de fata batrana erau musai a fi publicate ! Chintesenta gandirii voastre ,a tineretului laibaral si a babatelor USR ( madame Rixona Ring are fix 65 de cotolani!), este exprimata pe deplin prin sintagama atat de draga voua : Mu*e PSD! Ai fi avut ceva nou de adaugat?

  16. Daca Catu are la indemana cifre ca si acelea rezultate din raportarile zilnice covid, atunci Romania este sigur pe tobogan.

  17. Mai „liberalule”” Romania nu mai are economie de vreo 30 de ani decand ati vandut-o voi la fier vechi prin clanurile interlope pe care stati cu ochii inchisi. Huuo panarama cu motor! Ce recesiune economica daca nu mai exista economie? Distribuirea ajutoarelor din vest se numeste economie? Taierea padurilor se numeste economie? Huuo leprosilor liberali! Voi sunteti mai analfabeti economic decat Petrov care ne spunea in noiembrie 2009 (inaite de alegeri) ca avem crestere economica si nici la 6 luni a taiat veniturile populatiei!

  18. O fi megalomanie, o fi mitomanie, o fi paranoia?oricum, ne va băga la jug întregul secol XXI.

  19. Acest CITU cand vorbeste,trebuie sa fii sigur ca a consumat ceva substante HALUCINOGENE.Va amintiti ce spunea de cresterea punctului de pensie? Ca respectam LEGEA.De unde sa ai incredere in acest SPECULANT,dat afara de la ING,din functia de economist sef,cand specula SCHIMBUL FALUTAR?Niste MINCINOSI,ANALFABETI,HOTI,JIGODII,IMPOSTORI si in care mai cred unii oameni din aceasta tara.Urmariti in toata LUMEA,ca aceasta politica LIBERALA nu mai are succes in nici o tara,a cam dus la faliment.Doctrina LIBERALA a functionat mult timp,dar nu mai este la apogeul ei.LIBERALIS = HAOS.Multi care se cred liberali,habar nu au de aceasta DOCTRINA.

  20. mai Ca-citu-le,lasa vrajeala asta ieftina si fa rost de bani pentru cresterea pensiilor si alocatiilor!nu esti pus ministru sa mi te plangi de greaua mostenire,esti pus acolo sa-mi ridici nivelul de trai!deci,fa rost de bani si lasa gargara ieftina despre hotiile psdului,deocamdata psdu’ a marit,n-a taiat nimic!cum veniti voi,dreptacii,la guvernare,cum dintr-o data nu mai sunt bani!mai sa fie…chiar crezi ca toti romanii sunt botanisti?!
    culmea,romanii se plang de defrisari de paduri,dar nu au o problema ca fam. Citu a defrisat padurea din jurul lacului Vidra!wow…

  21. Stati, stati, ca asa a fost si cu cifrele de la infectari covid. Acum 3 luni cand aveam rata mica de infectari, guvernul meu se impauna cu „masurile bune luate de guvern”. Acum, cand se vad rezultatele masurilor , se spala pe maini si dau totul pe pesedeeeeeeeeee. Sa-l vedem pe marele economist Catu, la sfarsitul anului, dupa ce vor aparea rezultatele economice, cum o va da la intors …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.