Cod roșu pe piața muncii

Plecarea românilor în alte țări, natalitatea scăzută, lipsa școlilor profesionale și neadaptarea învățământului la schimbările economice, abandonul școlar sau analfabetismul funcțional sunt cauzele principale pentru care România se confruntă azi cu o criză a forței de muncă. Dezinteresul autorităților, care nu sprijină creșterea și educarea copiilor și nu încurajează nici companiile să investească în formarea tinerilor, va duce la efecte dezastruoase pe termen lung.

România se află pe locul doi în lume, după Japonia, în topul țărilor cu cel mai mare deficit al forței de muncă, 4 din 5 angajatori confruntându-se cu lipsa personalului calificat, după cum arată Studiul ManpowerGroup privind Deficitul de Talente, la care au răspuns 625 de antreprenori autohtoni. 81% din angajatorii români au probleme în ocuparea posturilor vacante. Cu cât o companie este mai mare, cu atât situația devine mai complicată, 9 din 10 societăți mari, cu peste 250 de salariați, negăsind specialiștii de care au nevoie. 67% din microîntreprinderi, care au mai puțin de 10 angajați, se confruntă cu dificultăți în ocuparea posturilor.

Companiile trag semnale de alarmă

Nu doar ponderea angajatorilor afectaţi este mai mare decât în trecut, depăşind toate valorile raportate în cei 10 ani de studiu în România (2008-2018), ci şi gradul de dificultate în ocuparea posturilor este sporit, 36% dintre angajatori indicând că le este mai greu să angajeze oameni decât în 2016, iar 56% considerând că gradul de dificultate este similar. Numai 6% consideră că le este mai uşor să găsească oameni decât în trecut”, este concluzia analizei.

Din prisma societăților, motivele principale ale deficienței de personal calificat sunt: numărul insuficient al specialiștilor – 41%, lipsa de cunoștințe profesionale necesare pentru ocuparea postului – 22% și lipsa experienței pentru cerințele locului de muncă vizat – 16%. Mai mult, 15% din angajatori spun că cerințele salariale ale candidaților sunt mai mari decât oferta.

Cei mai afectați sunt producătorii care nu găsesc personal specializat, motiv pentru care sunt căutați astăzi meseriașii, îndeosebi mecanici, sudori și electricieni, dar și  chimiștii, ori inginerii mecanici. Cererea este mare și pentru șoferii de camioane, curierat, transportul în comun, dar și operatorii care manevrează mașini-unelte. „Majoritatea locurilor de muncă pentru care cererea este în creştere necesită un nivel mediu de specializare şi educaţie post-liceală, dar nu neapărat studii universitare, arată studiul.

În sectorul comercial sunt căutați îndeosebi reprezentanții de vânzări. Cereri sunt și pentru avocați, cercetători, dar și pentru funcții de conducere, precum managerii de proiect și directorii.

Cu toate că în România s-a dezvoltat foarte mult tehnologia informației, iar programatorii autohtoni sunt mulți și bine pregătiți, există încă cerere mare în domeniul IT&C, fiind nevoie de experți în securitate cibernetică, personal de suport tehnic și administratori de rețea.

În Japonia, situația este doar cu puțin mai gravă față de România, 89% din companii având probleme cu găsirea specialiștilor. Situația este problematică și la nivel global. 45% din societăți din întreaga lume se confruntă cu deficitul de talente, procentul fiind cel mai ridicat din ultimii 12 ani.

Studiul ManpowerGroup privind Deficitul de Talente este cea mai amplă cercetare globală de acest tip privind capitalul uman și a fost realizat prin intervievarea a 39.195 de angajatori din 43 de state.

Criza specialiștilor versus șomaj

Cu toate că angajatorii români nu găsesc oameni pentru specialiștii de care au nevoie, rata medie a șomajului era de 4,7% în trimestrul I al acestui an, ceea ce înseamnă că 4,1 milioane de persoane nu au un loc de muncă. Mai mult, 16,8% din aceștia sunt tineri. Din totalul persoanelor ocupate, doar 6,4 milioane sunt salariaţi şi alte două milioane sunt lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi, membri ai societăţilor agricole sau ai cooperativelor neagricole, se arată în comunicatul INS. Împărțit pe categorii de vârstă, rata de ocupare a persoanelor care au între 15-64 de ani a fost de 63,1%, în scădere față de trimestrul anterior. Sunt mai mulți bărbați care lucrează, respectiv 71% față de 54,9 femei, și mai mulți din mediul urban – 64,9%, comparativ cu 60,7% în mediul rural.

Însă situația este îngrijorătoare în rândul tinerilor între 15-24 de ani, care nu sunt cuprinși în nicio formă de învățământ, aceștia lucrând doar în proporție de 23,4%, ceea ce face ca șomajul la această categorie de vârstă să fie extrem de ridicat, ajungând la 16,8%.

Cauzele lipsei forței de muncă

După ce învățământul profesional a fost desființat în 2009, companiile din sectorul de producție au început să se confrunte cu lipsa personalului calificat, motiv pentru care au cerut în repetate rânduri Ministerului Educației reînființarea lor. Unii angajatori au înființat școli particulare, pentru a-și asigura forța de muncă necesară continuării activității. Însă aceste cazuri sunt rare și departe de a rezolva problema.

Deși școlile postliceale și tehnice de stat s-au reînființat în 2012, baza materială a acestora este depășită moral și fizic, iar programa nu este adaptată la cerințele pieței. Situația este cu atât mai gravă cu cât în anul 2013 erau înscriși în învățământul profesional circa 26.000 de elevi, comparativ cu 208.000 de adolescenți, în 1993.

Un alt motiv care a dus la lipsa personalului calificat este faptul că învățământul autohton se reformează de ani de zile fără ca rezultatele să fie cele dorite, programa este depășită, iar materiile studiate nu au o aplicabilitate practică. Acumularea unor cunoștințe teoretice, fără legătură cu dinamica economică, este o problemă care pornește de la clasele primare și se extinde până la studiile universitare. La aceasta se adaugă și absența consilierii vocaționale în școli, care să-i îndrume pe copiii care nu au înclinații spre studiu să învețe o meserie. Efectele se văd astăzi, când România are una dintre cele mai ridicate rate de abandon școlar din Europa. 18,3% din elevi au renunțat la edcuație anul trecut, iar 40% sunt analfabeți funcțional și social.

Deși ar putea fi încheiate parteneriate între unitățile de învățământ de stat și companii private, astfel încât firmele să poată investi în dezvoltarea unor programe de instruire în școli, licee și facultăți,  să îmbunătățească baza materială a unităților de învățământ și să adapteze materiile la cerințele economice actuale, autoritățile nu depun eforturi în acest sens. Pe de altă parte, prea puțini angajatori sunt dispuși să creeze școli profesionale particulare unde să-și pregătească viitorii specialiști. Mai mult, chiar și cursurile de pregătire profesională sunt privite uneori cu reticență, societățile preferând să găsească specialiști gata formați, cu ani de vechime, pe care să-i plătească cu salarii cât mai mici. Este motivul pentru care multe persoane își plătesc singure cursuri de specializare, iar apoi se lovesc de refuzul companiilor, care invocă lipsa experienței. Mergând mai departe, ofertele financiare ale angajatorilor sunt o cauză importantă pentru care românii merg să lucreze în străinătate. Prin urmare, o soluție la care au început să apeleze companiile este aducerea muncitorilor din țări asiatice, pentru care sunt însă dispuși să plătească mai mult decât dacă ar fi angajat personal autohton..

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

14 Comentarii

  1. E ceva care functioneaza in Romania, in afara de manipularea populatiei?

    • Sustin!!!!
      Mai mult, de atata „bine” cat ne-a asigurat Vasilica Veorica Dancila la citirea Motiunii de cenzura, zilele trecute, ma asteptam ca Miliaonele de Romani plecati la munca in afara, sa faca COZI la granitele Roamniei si sa se intoarca!
      NU numai ca NU se intorc, Romnaii continua sa plece pe capete, deja Sectoare intregi NU gasesc forta de munca, angajatorii de pe Litoral se plang ca NU gasesc sa angajeze, cand in anii trecuti mai gaseau cat de cat, acum e jale!!
      Dar, e bineee, Vasilica Veorica spune ca e bine!
      Dl Dragnea e coupat cu Jilava, el nu stie ca e JALE de fapt, ca Pensiile marite Promise de dl Dragnea NU o sa aiba cine sa le mai plateasca maine poimaine votantilor dlui Dragnea!!
      E bineeeeeee, a spus Vasilica Veorica, stati linistiti, e bineeeee, Vasilica vegheaza la „binele” vostru!

  2. cauzele adevarate sunt: 1/ dacă stai acasă câştigi mai mult decât dacă mergi la lucru (facilităţile pentru cei fără venituri sunt enorme-impozite, subventii, scutiri, gratuităţi….), doi/ plăţile către stat ale angajatorului sunt mai mari decât către angajat 3./ statul vinde şi concesionează avuţia tuturor pentru susţinerea unora. restul sunt poveşti: românii sunt speculativi şi profită imediat de orice prostie a statului. Nu poţi să ai facilităţi şi cheltuieli bugetare de UE şi venituri bugetare de nivel europa de est. In concluzie la fel ca în vremea lui cească tot poporul se „orienteză” şi conducerea se face că nu vede fiindcă se „orientează” şi ea.ca la desfiinţarea CAP( care aparţinea altora în 1952), toată lumea a furat ceva ce nu era a ei , dar unii mai mult( şi nu au făcut nimic cu ce au furat-au risipit) şi alţii au rămas doar cu resturi.

  3. Comunistii romani se laudau inca din 90 ca aduc forta de munca din alte parti si ca exodul romanilor nu-i nici o problema pentru ei.Exodul continua, minciuna si hotia de asemenea.

  4. Criza forței de muncă se datorează salarizării mizere din România,salarizarea mizeră fiind politică de sat în România. Cum poate cineva să supraviețuiască in Romania dintr-un net de 1200 de LEI când o chirie și o întreținere la o garsonieră mizeră te costă 1500 LEI, din ce m-ai mănânci, din ce să te îmbraci și încalți. Angajatorii din România sunt de o lăcomie, nu investesc un leu în formarea profesională , iar atunci când o fac , o fac doar formal . Român la trecut = iobag, Român la prezent = forța de muncă ieftină ( sclav modern)

  5. Întrebați Casa de Pensii câte certificate E 207 (CERTIFICAT PRIVIND CARIERA DE ASIGURAT – Lucrători migranți) a eliberat. O să vedeți că oamenii merg 6 luni la lucru în UE la cules de orice, unde sunt mai bine plătiți, apoi vin să-și ia ajutoarele în țară. Așa nu plătesc nimic în țară, pensii nu o să aibă iar cei care muncesc legal o să-i țină în spate la infinit. Vinovații sint mai sus, soluțiile nu prea se văd.

  6. Vina este 100% a angajatorilor care vor sa le lucrezi degeaba si eventual sa mai aduci bani si de-acasa. Apoi romanii nostri au invatat si ei ca de cat sa muncesti degeaba, mai bine stai degeaba. Se plang degeaba angajatorii… Sa ofere conditii de plata comparabile cu cele din vest; aici fac referire la puterea de cumparare, costul vietii samd… Astia care se pling, o fac cu lacrimi de crocodil… Daca nu le-ar fi convenit sa vina-n Romania ar fi ramas la ei in tzara lor de origine…

  7. dupa Japonia la deficit de forta de munca si dupa Congo la valoarea salariilor si atunci te mai intrebi unde muncim

  8. Mai sunt motive pentru care nu este forta de munca in Romania:
    – prea multi romani au iesit la pensie la 50 de ani, ar mai fi putut munci inca 10 ani.
    – prea multe locuri la facultate. Aproximativ 60.000 de locuri la anul I de facultate si 95000 de absolventi cu diploma de bac. Multi studenti fac cursuri in domenii neancorate la piata muncii. La ora actuala ar trebbui maxim 30.000 de locuri la facultate la anul I si facuta curatenie printre facultati. Daca aduni numarul de angaajati din Universitatile din Romania ramai uimit. O parte dintre acesti universitari ar trebui sa se duca si in privat sa ia contact cu realitatea.
    – politica de a tine la scoala copii de liceu pana la terminarea liceului nu este in regula. Multi liceeni au 19 ani la terminarea studiilor dar nu dau bacalaureatul fiindca nu au invatat nimic tot liceul. Au fost tinuti in liceu pentru a-si lua profesorii salariile si dupa 4 ani de studii liceale sunt la fel de slabi ca in clasa 9-a. Daca ar intra pe piata muncii la 16 ani nu ar fi mai corect ? N-ar avea fumuri in cap si ar munci mai bine in multe domenii.
    Romanii au o mare problema, intra tarziu pe piata muncii si unii favorizati ies foarte devreme la pensie

    • Cel mai mare motiv – oamenii muncitori nu sunt respectati de catre semenii lor! Se promoveaza modele de castig facil, fotbalisti, pitipoance, smecherii, videochat etc. iar cei care muncesc sunt considerati fraieri! Foarte munlti considera meseriasu drept un fel de sclavete care trebuie platit prost si exploatat maximum! Am lucrat mult si afara si acolo un om care stie sa ,,coboare” pe scara sociala la munca cu bratele este respectat! Acolo vezi cupluri de tineri el muncitor ea studenta, aici nu! Aici fitele si pretentiile sunt totul! Nu conteaza ca nu stii nimic dupa o facultate, iar diploma este cumparata, aerele de superioritate sunt prezente, mai ales in Ardeal!

  9. Doamna ministru Ecaterina Andronescu a desfiintat Scolile profesionale in perioada 2000-2003. Astfel intra in prezent la liceu chiar si acei elevi care au media la examenul de capacitate 2 sau 3. A dorit astfel sa creasca numarul absolventilor de liceu care, apoi, sa studieze la facultati (Politehnica…). Sa nu uitam nici incercarea de a-i racola pe acestia fara examen de bacalaureat !!!! Conditia era sa incerce sa ia bacalaureatul dupa primul an de studii la facultate.

  10. Ca sa isi maximizeze profitul, firmele lucreaza cu tineri necalificati si pe care ii angajeaza temporar.
    Intre intentii si afirmatii nu poate fi pus totdeauna semnul egal;cand se face un studiu, cei intervievati raspund cu stereotipuri pe care si le insusesc din media, unde ajung de la surse, adica de la cei care vor sa o duca bine, pana la pensie, in posturile pe care le ocupa si care au explicatii pentru orice . Toti copiii ar trebui sa urmeze liceul, cel putin au ocazia sa vada de la cei buni care trebuie sa fie nivelul de pregatire si sa invete cate ceva macar prin imitatie. In trecut, scolile profesionale erau catastrofale, ulterior categoriile profesionale erau obtinute cu ajutorul unui cartus de tigari, o damigeana de tarie, o pasare sau o bucata de branza.Si atunci, si acum problemele sunt evitate.Sectorul bugetar este supradimensionat, o multime de bugetari primesc salarii exagerat de mari fata de ceea ce fac si fata de pregatirea pe care o au .

    • Da, se luau categoriile profesionale pe tigari, dar meserie se stia ca aveau unde sa invete, intr-un sistem profesional de stat. Acum iei diploma de facultate pe spaga in euro la facultati private! Am fost martor la o astfel de discutie la blocul unde lucrez, vis-à-vis de Spiru Haret. Un student isi negocia examenele la drept cu profesorul, pacat ca n-am fost pe faza sa inregistrez! Iar apoi ajunge judecator sau procurer pe pile si baga la puscarie oameni nevinovati sau la comanda! Cat despre meseriasi…daca nu mai au de la cine sa invete, invata eronat de la altii sau din experienta, daca este serios. Iar apoi pleaca afara sa lucreze pe bani adevarati!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.