Comandament NATO în România, „de dimensiuni acceptabile”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că în documentele adoptate la summit-ul NATO ”România figurează ca făcând oferta” pentru a găzdui un comandament NATO, dar că se ştie că acesta va fi pe teritoriul României.

Băsescu a vorbit despre un document prin care s-a decis prezenţa NATO pe teritoriul statelor de la frontiera de est a Alianței, inclusiv pe teritoriul României.

„Foarte mulţi am văzut că aţi transmis că „noi baze militare în România”. Vreau să fim foarte clari: România are două baze militare româno-americane, una la Kogălniceanu şi alta la Deveselu. În rest, sunt staţionări temporare, exerciţii, aplicaţii, manevre militare ş.a.m.d. Planul de acţiune însă măreşte prezenţa militară alternativă şi continuă pe teritoriul României. Eu vorbesc de România aici, nu mă refer la ce se întâmplă la alte state care şi ele beneficiază de acelaşi plan. Vă pot da un exemplu. Spre exemplu, în momentul de faţă avem pe teritoriu circa 1.400 de militari americani, din care 600 sunt puşcaşi marini militari de elită. Aceste efective vor creşte, vor fi flexibile, se vor adapta la situaţia de zi cu zi, dacă vreţi, dar important este că există un plan, că se ştie de unde vin aceste trupe, că pot fi dislocate imediat şi sunt gata echipate pentru orice tip de acţiune. Vom avea o structură de comandament NATO, deci în documentele care nu sunt destinate publicităţii, România figurează ca fiind stat care a oferit facilităţi pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptabile. Avem toată infrastructura gata. În documente, România figurează ca făcând oferta, dar noi ştim că unul din comandamente va fi pe teritoriul României. Deocamdată nu veți găsi niciun document că s-a stabilit. Veţi găsi că România a făcut o ofertă pentru a pune la dispoziţie infrastructura pentru un comandament. Noi ştim însă că va fi cu Statele Unite, deci în plan bilateral”, a precizat Băsescu.

Potrivit lui Traian Băsescu, este o ofertă directă a Statelor Unite, făcută în summit de preşedintele Obama, crearea unui centru de antrenament şi exerciţii navale la Marea Neagră, exerciţii şi antrenamente care se vor face împreună cu flota României şi a Bulgariei. „Acest centru de antrenament va fi tot timpul alimentat cu nave din flota militară a Statelor Unite. Chiar astăzi a intrat un alt distrugător în port la Constanţa, un distrugător american şi va trebui, pe de o parte, să respectăm Convenţia de la Montreux, pe de altă parte, angajamentul Statelor Unite este să menţină o forţa navală viabilă în Marea Neagră, care să facă tot timpul antrenamente, pregătiri, aplicaţii în spaţiul Mării Negre”, a spus acesta.

„Mai este o decizie care nu o să-i placă premierului. Este vorba de angajamentul aliaţilor de a se ajunge la 2 la sută din bugetul fiecărei ţări pentru apărare. Aşa cum am spus, libertatea nu este gratis”, a mai afirmat președintele.

De asemenea, potrivit acestuia, la summit s-a pus accent pe siguranţa cibernetică. „Din acest punct de vedere, România a făcut oferta să fie naţiune cadru pentru un fond mutual din care să se alimenteze programe pentru siguranţa cibernetică a Ucrainei”, a precizat Traian Băsescu.

Băsescu a anunțat totodată că „România s-a angajat să trimită în Afganistan 220 de militari, 200 de instructori şi 20 de agenţi de poliţie militară”. „Am primit solicitări să preluăm şi paza a două aeroporturi. Vom vedea, încă nu s-a decis. Asta ar însemna să dislocăm un efectiv de 400 de militari. Vom analiza în CSAT care ar fi costurile”, a precizat președintele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.