Despre panourile fotovoltaice în Europa

Zeci de mii de panouri fotovoltaice stau nefolosite în depozitele din Europa, tocmai când continentul se confruntă cu o criză energetică fără precedent, pentru că nu sunt suficient de mulţi ingineri care să instaleze modulele pe acoperiş suficient de rapid pentru a ţine pasul cu cererea, informează Bloomberg.

„Panourile fotovoltaice sunt o infrastructură, nu poţi să pocneşti din degete şi să pui la punct infrastructura”, spune Jenny Chase, analist la BloombergNEF. Firmele care se ocupă de panouri fotovoltaice „încep să îşi dea seama că nu le instalează atât de rapid pe cât le achiziţionează”, adaugă analistul.

Aceste comenzi restante încep să se vadă în cifrele de export ale celui mai mare producător mondial de panouri fotovoltaice. Vânzările Chinei spre Europa s-au cifrat la 14,2 miliarde de dolari în perioada ianuarie-iulie, sau 54 de gigawaţi, potrivit BloombergNEF. Este vorba despre o capacitate de producţie suficientă pentru a alimenta cu electricitate peste 16 milioane de gospodării din Germania şi peste capacităţile de 41 de gigawaţi prognozate de analiştii BNEF că vor fi instalate în Europa pe ansamblul acestui an.

Chiar şi aşa Europa urmează să instaleze în 2022 capacităţi record de producţie a energiei fotovoltaice, însă cifrele ar putea fi mult mai mari dacă toţi cei care cer panouri ar putea să le obţină, susţine Dries Acke, director la grupul de lobby Solar Power Europe.

„Cei care instalează panouri fotovoltaice din multe ţări au agenda completă pentru următoarele săptămâni şi luni”, spune Dries Acke. Potrivit acestuia, în cazul Belgiei şi Germaniei, panourile fotovoltaice comandate acum ar putea să fie instalate abia în luna martie a anului următor.

Problema este că instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperiş este o sarcină cu un consum intensiv de forţă de muncă. Întreruperile provocate de lipsa de instalatori sunt mult mai comune în rândul clienţilor interni decât în cazul parcurilor fotovoltaice construite de companiile de utilităţi, susţine Daniel Tipping, analist la firma de consultanţă Wood Mackenzie Ltd.

Unul dintre cei mai mari instalatori de panouri fotovoltaice pe acoperiş din Spania, firma Holaluz-Clidom SA, a decis să înfiinţeze o academie pentru a pregăti muncitori şi a-şi rezolva astfel deficitul de mână de lucru. În urmă cu un an, era nevoie de 180 de zile pentru a instala un sistem de panouri fotovoltaice pe acoperiş, însă acum compania a redus intervalul la 45 de zile, spune directorul general Carlota Pi Amoros.

„Există o cerere nebunească pentru panouri fotovoltaice în Spania. A venit toamna şi ne asigurăm clienţii că vor avea panourile instalate până la iarnă. Acesta este un argument de vânzare foarte puternic”, a spus Carlota Pi Amoros.

Deficitul de mână de lucru este principalul obstacol care stă în calea industriei solare din Europa în acest moment. Însă acumularea de panouri fotovoltaice în portul Rotterdam, cel mai mare din Europa, are legătură şi cu problemele de logistică. Perioade mari de aşteptare sunt raportate la vămi în timp ce un deficit global de cipuri de computer face ca panourile să nu dispună de invertoarele de care au nevoie pentru a procesa electricitatea.

„Lucrurile nu arată prea bine în acest moment cu lanţul de aprovizionare. Nu avem nicio şansă să ne îndeplinim obiectivele climatice în următorii ani dacă aceste lipsuri întârzie creşterea industriei”, a spus Martin Schachinger, director la platforma germană de brokerager solar pvXchange Trading GmbH.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

8 Comentarii

  1. Socoteste cineva cate ore pe an are soare pe panouri ? Cu acumularea cum se sta ? Care-i diferenta de energie solara captata in Sudul Spaniei si cea din Finlandia, de ex. Cine colecteaza acumulatorii. In RO, de ex. cel mai insorit oras este Campina, are caldura solara timp de 1/4 din durata unui an. Sa va bronzati bine !

  2. Fara randamentul de exceptie al Chinei care trimite in draci panouri fotovoltaice in Europa, ar fi exista suficienti instalatori….Dar nu vad rostul grabei pentru instalare. Daca pui in functie un parc de fotovoltaice cu puterea instalata de 100 de GW atunci nu trebuie sa te bazezi pe mai mult de 10 MW putere efectiva. Respectiv la o unitate cu puterea instalata de 5 KW nu te poti baza pe mai mult de 500 W. Nu vad rostul grabei pentru instalare.

  3. Reclamă mascată!
    Da, sînt destui hăbăuci, dintre aceea ce și-au luat mașină electrică sau hibrid, ce au sărit în schemă de frică și, mai ales, că-i în trend și e vorba de subvenții la cumpărare și instalare.
    Este un studiu spaniol ce arată limpede că pt orice loc de muncă făcut în verzi se pierd, în medie 2,2 locuri de muncă altundeva. Altfel , al fiecare megawat verde se pierd 5,3 locuri de muncă. la solare e cel mai rău; pt fiecare MW instalat se pierd 9 locuri de muncă!
    Căutați „Study of the effects on employment of public aid to renewable energy sources”

  4. Inca o afacere „fasaita” pentru cifre de afaceri global. Totusi, daca curentul electric va fi redus si panourile solare functioneaza cu ajutorul unui cablu in priza prin care primeste curent electric de la susra generala a tarii deja existenta:
    – Cum sa ai reducere si sa fii debransat de la sursa principala a tarii daca aceasta ‘masinatiune’ functioneaza doar pe si pentru curent electric?
    – Daca priza se infierbanta pentru ca astea sunt materialele, nu cumva focul si taciunii sunt partenerii casei si panourilor solare de ramai sarac lipit pamantului si dator poate la banci?
    Ma uot in strainatate, toate constructiile de vreo 4-5 ani sunt facute din temelii si calitate de mana 1, dar conditia sa aiba panouri solare fiecare cladire, adica, inclusiv instalatoa electrica din cladire este corespunzatoare materialelor folosite pentru a rezista. Intreb doar:
    – Cum sa ai mizerabilul tupeu sa ceri cetatenilor sa isi puna panouri solare pe un bloc care deja are 50 ani vechime si nici cablurile sau materialele necesare acestor instalatii actualizate dar nici fonduri pnrr nu exista decat pentru politic sau capii existenti care deja au conturi grase si casele din acele blocuri poate sunt inchiriate?
    – Stie cineva(?) cati ani va rezista aceasta afacere cu panouri voltaice pentru cetatean si casa lui?
    – Dar in cazul in care fluxul energiei este supus socurilor si pot fi distruse, cine plateste? Sunt intrebari la care in strainatate exista balbaieli fara raspuns sau ridicari din umeri.

  5. Panouri ca acestea ne-a promis si noua Clotilda in sectorul 1 (ne-am trezit cu niste adrese de la „mneaei” in cutiile postale).
    Probabil ca „progresitii” din consiliu au sfatuit-o : TRIMITE NISTE PLICURI LA FRAIERII ASTIA SI PROMITE !
    A promite este nobil…..

  6. Când se-nchide taraba, se grăbesc toți să fure, cât mai au timp. Cumparătura asta n-are nici un temei tehnic, peste șase-sapte ani, oamenii trebuind sa plăteasca reciclarea, sa le „proceseze” si să îngroape ce nu poate fi procesat.Sumele se arunca pentru a spori criza si a reduce sansele la iesirea din default pentru cei care vin, cărora actualii le vor da în cap cu datoriile pe care tot ei le-au făcut.Când spun ca politica este boala terminală a civilizației mă refer si la asta.Pui un prostan ambițios în fruntea unui domeniu productiv pe care îl strică, îsi umfla buzunarele si plăteste pe alții ca să te prostească în față Dacă faci scandal,plătește smardoi din banii tăi să-ți umfle capul.Dacă-ți place modelul…

  7. Panourile solare sunt shi vor ramane ineficiente chiar inutilizabile daca electricitatea generata este convertita din CC in CA cu evidente pierderi cauzate de conversie. Panourile solere sunt eficiente shi dezirabile doar pentru a alimenta acei consumatori care solicita deja CC: telefoane, calculatoare, TV, mashini electrice, etc. Doar dupa alimentarea acestor consumatori pot fi proiectate shi produse alte electro-casnice alimentabile la CC: aer conditzionat, frigidere, aspiratore, etc. Evident electricitatea produsa de panourile solare trebue stocata in acumulatori cum primii consumatori: telefoane, calculatoare, mashini electrice fac deja deci in pretzul panoului solar, deja piparat trebue inclus shi pretzul acumulatorului. Dupa ce aceste probleme vor fi rezolvate va trebui creata o alta retzea electrica de CC folosindu-se linii de transport supra-conductoare deci fara pierderi. Hidrogenul comprimat este supra-conductor la temperatura ambianta deci conductele pot transporta nu doar hidrogenul ci shi electricitatea fara pierderi. Excesul de electricitate, daca va apare, va putea fi folosit pentru electroliza apei de mare producandu-se hidrogen pentru acele conducte. Hidrogenul produs poate inlocui gazele naturale care nu mai vin ca au sabotat Americanii conducta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.