S-a ieftinit RCA-ul

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că RCA s-a ieftinit ușor și că pierderile societăților de asigurare s-au redus considerabil. Conform raportului pe semestrul 1 din 2022, în al doilea trimestru din 2022 evoluția primei medii pentru RCA a urmat o traiectorie de stabilizare. La finalul lunii iunie 2022, prima medie pentru asigurările RCA cumpărate de persoanele fizice a fost de 904 lei, în scădere de la 913 lei, cât era la finalul lunii martie 2022. Este o schimbare a trendului pentru că de la finalul anului trecut prețurile au crescut constant și semnificativ, în contextul ieșirii din piață a City Insurance, cel mai mare jucător din RCA.

Conform ASF, societățile de asigurare înregistrate în România au realizat Prime Brute Subscrise (PBS) de 8,76 miliarde de lei, în prima jumătate a acestui an. Acestor sume li se adaugă subscrierile locale ale companiilor care activează în România în baza
dreptului la liberă practică, care au crescut cu aproape 150% față de perioada similară a anului trecut. Concret, societățile care vând în România în baza sistemelor Freedom of Service (FOS) și Freedom of Establishment (FOE) au avut prime intermediate pe piața locală în valoare de 730 de milioane de lei, ceea ce face ca valoarea totală a pieței locale să se apropie de 9,5 miliarde de lei,
la jumătatea anului. Societățile care activează în baza FOS și FOE au subscris mai ales pe clasa 10 (RCA și CMR), unde ponderea în intermedierile totale este de aproape 41%. A doua clasă importantă din acest punct de vedere este clasa A9 (asigurări agricole), cu o pondere de peste 20%.

Evoluția Primelor Brute Subscrise a venit pe fondul creșterii concurenței și a fost însoțităși de o îmbunătățire a indicatorilor de daunalitate. La 30 iunie 2022, rata combinată era de 101,66%, în scădere substanțială de la aproape 121% în prima jumătate a anului trecut. În cazul liniei RCA, rata combinată a scăzut de la peste 142% la doar 107,4%. Asta înseamnă că pierderile cumulate ale asigurătorilor au scăzut masiv. La 142% rata combinată, în medie, un asigurător pierdea 42 de lei, la fiecare 100 de lei încasați. La 107,4%, pirderile din plăți de daune și chletuieli sunt de doar 7,4 lei la fiecare 100 de lei.

O evoluție remarcabilă poate fi observată și în ceea ce privește cotele de piață ale asigurătorilor. Cumulat pe asigurări generale și asigurări de viață, trei companii ocupă practic prima poziție, cu cote între aproximativ 17,5% și 18% din Primele Brute Subscrise. Pe prima poziție a trecut compania Groupama, cu 17,78% din PBS, urmată de Allianz-Țiriac, cu 17,74% și Euroins, cu 17,46%. Nivelul ridicat al concurenței se menține și strict la nivelul asigurărilor generale, care rămân dominante în structura pieței. Pe prima poziție se plasează societatea Euroins, cu 21,02%, urmată de Groupama, cu 20,99% și Allianz-Țiriac, cu 19,34%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Ce baliverne spui D-le Cosmin Pam Matei ca RCA a scazut,pt.persoane fizice,de la 913 la 904 lei.In capatina dumitale asta e o scadere considerabila,nu!?Pai desteptule ce faci cu persoanele juridice ca aici o asigurare,pt.un TIR de exemplu,costa cit o masina mica? Unde justitie nu e ,nimic nu e!

  2. Eu tot astept sa aud de o ancheta privind intelegerile intre asiguratori pe valoare primelor, ca inainte de scandalul City Insurance nu s-a plans niciuna ca primele la RCA nu ar fi satisfacatoare. City Insurance a facut magarii financiare si de-aia a dat faliment, nu din cauza nivelului primelor. Apoi, dintr-o data si parca la ordin, toti au umflat cu nerusinare pretul asigurarilor, in special RCA-ul.

  3. Bă Editat nu-ți e rușine să mănânci căcat în public? Analfabetule prăpădit !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.