Comisia Europeană atenționează România

Comisia Europeană a decis să trimită scrisori de punere în întârziere unui număr de 22 de state membre – Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda şi Suedia pentru neîndeplinirea anumitor obligaţii prevăzute în Regulamentul privind diseminarea conţinutului online cu caracter terorist, transmite într-un comunicat executivul comunitar.

Printre obligaţiile la care se referă Comisia se numără obligaţia de a desemna autoritatea sau autorităţile însărcinate să emită ordine de eliminare a conţinutului şi de a notifica Comisiei aceste autorităţi; obligaţia de a numi un punct de contact public şi de a stabili norme şi măsuri privind sancţiunile aplicabile în caz de neîndeplinire a obligaţiilor legale.

Faptul că în continuare pe site-urile web există conţinut cu caracter terorist reprezintă un risc grav pentru cetăţeni şi pentru societate în ansamblul său. Teroriştii utilizează în mod abuziv internetul pentru a-şi difuza mesajele menite să intimideze, să radicalizeze, să recruteze şi să faciliteze săvârşirea de atacuri teroriste. Recentele atacuri teroriste comise pe teritoriul UE, cum ar fi cel foarte recent de la Bratislava din 12 octombrie 2022, ne reamintesc fără echivoc rolul pe care conţinutul online cu caracter terorist îl joacă în planificarea şi desfăşurarea unor astfel de atacuri. Pentru a combate această ameninţare, Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri şi iniţiative voluntare şi legislative menite să contribuie la atenuarea ameninţării teroriste.

Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist oferă un cadru juridic care garantează faptul că furnizorii de servicii de găzduire, care pun conţinutul utilizatorilor la dispoziţia publicului, combat utilizarea abuzivă a serviciilor lor pentru diseminarea de conţinut online cu caracter terorist. Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist se aplică de la 7 iunie 2022. Furnizorii de servicii de găzduire sunt obligaţi să elimine conţinutul cu caracter terorist în termen de o oră de la primirea unui ordin de eliminare din partea autorităţii unui stat membru şi să ia măsuri atunci când platformele lor sunt expuse la conţinut cu caracter terorist.

Regulamentul privind conţinutul online cu caracter terorist se aplică tuturor furnizorilor de servicii de găzduire care îşi oferă serviciile pe teritoriul UE, inclusiv furnizorilor de platforme de comunicare socială, de servicii de partajare de materiale video, de imagini şi de materiale audio. Regulamentul prevede obligaţia ca furnizorii care sunt expuşi la conţinut cu caracter terorist să adopte măsuri specifice, prevede sancţiuni pentru încălcări şi include garanţii solide pentru protejarea drepturilor fundamentale, în special a libertăţii de exprimare şi de informare. Regulamentul conţine, de asemenea, cerinţe clare privind acordarea de compensaţii utilizatorilor, precum şi privind întocmirea unor rapoarte anuale de transparenţă de către furnizorii de servicii de găzduire şi de către autorităţile naţionale competente.

Potrivit Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist, statele membre trebuie să desemneze o autoritate responsabilă, care să aibă atribuţii şi resurse adecvate, inclusiv un punct de contact. Statele membre trebuie să se asigure că se aplică sancţiuni atunci când furnizorii de servicii de găzduire nu îşi respectă obligaţiile care le revin în temeiul Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist; valoarea sancţiunilor financiare poate ajunge până la 4 % din cifra de afaceri globală a furnizorului de servicii de găzduire. Statele membre trebuie să comunice Comisiei măsurile pe care le-au adoptat pentru a-şi îndeplini aceste obligaţii de a desemna autorităţile responsabile şi de a adopta norme în materie de sancţiuni. În absenţa unui cadru solid de punere în aplicare, obiectivul Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist ar fi compromis. Scopul deciziei adoptate astăzi este de a asigura faptul că statele membre în cauză îşi adaptează normele naţionale cât mai curând posibil la legislaţia UE.

Statele membre vizate au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi pentru a remedia deficienţele semnalate de Comisie. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

În 2015, Comisia a lansat Forumul UE pentru internet pentru a consolida cooperarea voluntară dintre statele membre şi platformele de internet. Forumul permite, pe de o parte, schimbul de opinii cu privire la tendinţele şi evoluţia utilizării internetului de către terorişti, iar, pe de altă parte, combaterea abuzului sexual online asupra copiilor.

Angajamentul de a combate terorismul, împreună cu criminalitatea organizată şi criminalitatea informatică, a fost confirmat în Strategia UE privind o uniune a securităţii pentru perioada 2020-2025. Agenda privind combaterea terorismului, prezentată în decembrie 2020, a pus, la rândul său, accentul pe prevenirea radicalizării online şi offline, inclusiv prin prezentarea unei propuneri de regulament privind conţinutul online cu caracter terorist. Acest lucru a dus la adoptarea Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist de către legiuitorul UE la 29 aprilie 2021.

Pentru a detecta, a investiga şi a combate conţinutul cu caracter terorist pe internet, inclusiv pe platformele de comunicare socială, Unitatea UE de semnalare a conţinutului online (EU IRU) dezvoltă o platformă a UE privind conţinutul ilegal online (PERCI), un sistem unic care conectează toate statele membre cu scopul de a facilita introducerea de semnalări şi emiterea de ordine de eliminare a conţinutului. Toate statele membre au convenit să utilizeze acest sistem pentru a facilita punerea în aplicare a Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist. PERCI va permite coordonarea şi schimbul de informaţii în timp real, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, şi va facilita transmiterea de rapoarte de transparenţă cu privire la activităţile care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului privind conţinutul online cu caracter terorist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. Terorismul un motiv perfect pentru a avansa cu cenzura in colhozul UE. In momentul de fata Russia Today, Sputnik, TASS etc sunt complet blocate in UE. Unii romani ar vrea si ei sa citeasca minciunile si dezinformarile rusesti ca sa se lamureasca dar ce sa vezi nu au acces!! Oare de ce? Poate pentru ca nu sunt minciuni? Acesul este doar la minciunile UE! „Democracy” si „free speach” my ass cum ar zice americanul de rand.

  2. …iar maine, teroristul vei tu, cetatene. Cel care dintr-un motiv sau altul, ca un egoist ce esti, refuzi sa mananci gandaci sau respiri prea des si poluezi atmosfera.

  3. Cata perfidie! Pai, de aia au infiintat toate retelele astea zise de socializare, care, de fapt, sunt de monitorizare si manipulare. Ca sa-i poata urmari pe aia care transmit asemenea semnale. Acuma vor sa interzica circulatia acelor mesaje. Si? Cum ii vor mai urmari daca aia se vor intoarce la folosirea porumbeilor voiajori?

  4. @ Nu mai produceți bă materiale și arme care ar putea fi folosite și în scopuri teroriste că este și neecologic, ?

  5. Pai daca comentam ceva la adresa lor suntem „teroristi”de facto si de jure. Cam asta vor trepadusii aia. sa punem fermoar gindirii . UE te vrea prost. Si sa nu misti in front.Decrepite creaturi…Sa stii dar ce vor ei sa stii. Si „adevarul „care le convine lor. Ne intoarcem incet incet la iobagie , serbie sau chiar mai rau -la sclavagism …

  6. Vom asculta la radio Russia Libera sau Vocea Russiei, cum ascultam, Europa Libera, Vocile Occidentului

  7. Teroristi, nu cumva sunt chiar cei care cer cu insistenta gravitati la adresa dreptului cetatenesc, a liberei circulatii, a liberei exprimari, a liberei hrane fara conditionari,…+?!

  8. Atât a fost cu libertatea.Gata.Aruncam un ochi pe Daily mail mai antărț și am văzut înc-o akbăreală cu un palestinian diliu și 2 morți în metrou. Ce m-a lovit a fost lipsa completă de reacție masculină a găinului german pasager și strălucita absență a știrii în presă.Dar mai tare m-au frapat comentariile cuminți ale briților care mai că-și cereau scuze că trăiesc. Opinia mea e că nu prea există viitor în UE și că Vișegradul împreuna cu amatorii de libertate ar trebui să traseze o linie clară pentru soroseală, la care am putea adera și noi.N-are rost să vorbesti despre democrație când un jeg bătrân cu bani cumpără politruci și face reguli. Despre libertate nici atât.

  9. Incep pana si berbecii useristi sa se prinda ca in asa zisul comunism era libertate totala de expresie fata de democratia comunitara a zilelor de azi.

  10. Libera exprimare in Europa este numită terorism.Dar trimiterea de arme grele pentru escaladarea conflictului in iminența inceperii razboiului atomic nu este terorism?Jean Jeaure fondatorul L’ Humanite a fost asasinat in 1914 pentru că se opunea din rasputeri inceperii războiului mondial.Toti cei care se opun razboiului si nu sunt de acord cu escaladarea lui ca madame Ursula si Stoltenberg sunt teroristi si vor fi executati cu noile masuri in UE???

  11. Buna ziua,
    Big Data via gigantul Google colecteaza masiv cam tot ce misca pe Internet si informatiile complete despre profilul dumneavoastra social, datele bancare pleaca bine merci peste Oceanul Atlantic direct in buncarele ultrasecurizate din SUA, iar celelalte puteri mondiale precum China, Rusia, Franta, Turcia, Germania sau altii precum Elvetia sau Arabia Saudita pur si simplu concureaza teribil in colectionarea informatiilor personale pe care le puneti la dispozitie azi din pura inconstienta, asta este real politik.
    Si daca ce este astazi corect social si politic ce va faceti daca peste 7 sau 10 ani opiniile dumenavoastra postate azi pe Internet va transforma in posibilul inamic al noiilor stapani ai inelelor din Guvernele care se vor succeda, cine credeti ca va santaja viitorul copiilor dumneavoastra si mai ales de catre cine !?
    Colectarea masiva de date personale incalca regulamentele GDPR ale UE, dar cine mai baga in seama pe functionarii de la Bruxelles cand un cancelar austriac de la Viena recunoaste deschis ca securitatea nationala a Austriei prevaleaza, asa ca screamatul celor de la Bruxelles este praf in ochi pentru cetatenii statelor colonizate, de mana a treia.
    Apropos stiati ca recent in publicatia Thea Guardian este devoalat planul imperiului de la Bruxelles de a implementa masiv in urmatorii 10 ani mecanismul ultra-perfectionat de monitorizare de tip hororor a cetaenilor din UE dupa modelul deja implementat de mult hulita administratie comunista de la Beijing !?

  12. De la 800.000 la 1.300.000 de bugetari este contributia UE. Nesatula mai vrea. Astia iau pensii speciale ?

  13. Care sunt acele postări cu caracter terorist? Simpatia față de ruși și față de Putin? Scârba față de occident, ameriga și bideen? Opoziția la propaganda LGTB, iubirea vizavi de Dumnezeu, de Legea Sa și de adevărul divin? Dezaprobarea generală a consumului de goange și apetitul declarat față de carnea animalelor domestice comestibile până mai ieri? Opoziția la vaccinare și la măsurile aberante luate în plandemie? Dragostea de țară și aprobarea familiei tradiționale? Am uitat ceva?

  14. 22 de țări-din câte?-suntf.f.indisciplinate…ce-o fi cu „Uniunea”? dar nu mă mai mir că există acel păgubos „veto”

  15. Adica se impune cu forta crearea unor organisme de cenzura si control care sa puna pumnul in gura liberei exprimari, sub pretextul terorismului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.