Comisia pentru Afaceri Externe a PE îndeamnă cinci ţări, între care şi România, să recunoască Kosovo

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European le-a îndemnat, joi, pe cele cinci ţări membre ale Uniunii Europene care încă nu au recunoscut Kosovo – Spania, Grecia, Cipru, România şi Slovacia – să-l recunoască, transmite EFE, citată de Agerpres.

„Le îndemnăm pe cele cinci state membre care încă nu au făcut-o să procedeze la recunoaşterea Kosovo şi le invităm să facă tot posibilul pentru a facilita relaţiile economice, sociale şi politice între cetăţenii lor şi cei din Kosovo”, menţionează un raport aprobat joi cu privire la eventuala viitoare aderare a Pristinei la UE.

Rezoluţia, care va fi supusă votului în plen în luna martie, la Strasbourg, a primit joi 42 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 12 abţineri.

Eurodeputaţii au avertizat totodată Kosovo că are nevoie de „reforme rapide în ceea ce priveşte dezvoltarea statului de drept, protecţia minorităţilor şi administraţia publică”.

Au cerut, de asemenea, reforma normativei comerciale pentru a putea încheia, mai târziu, un acord de asociere şi stabilizare cu UE.

Pe de altă parte, Parlamentul European le-a cerut autorităţilor mai multe eforturi în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, mai ales în nordul Kosovo, unde trăieşte o minoritate sârbă, europarlamentarii sperând ca aceasta să aibă un ‘rol constructiv’ în politica şi societatea civilă din zonă.

Eurodeputaţii apreciază începerea dialogului la cel mai înalt nivel între Belgrad şi Pristina, potrivit sursei citate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.