Concursul Enescu 2014: Deschiderea şi Concertul de Gală, în direct la TVR 2

Ediția din această toamnă a Concursului Internațional George Enescu are loc la Ateneul Român și la Universitatea de Muzică București aduce în Capitală 240 de tineri artiști din 36 de țări, în 40 de recitaluri și concerte.

Sâmbătă, 6 septembrie, de la ora 19.00 (prima parte) şi 20.00 (partea a doua) TVR 2 şi TVR HD transmit în direct de la Ateneul Român concertul de deschidere a Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 2014. Moderator Cătălin Sava.

Ediţia a XIV-a a Concursului Internaţional George Enescu va fi deschisă, în premieră în istoria sa, printr-un Concert de Gală susţinut de doi dintre laureaţii de marcă ai Concursului Internaţional George Enescu: cunoscutul violonist român Alexandru Tomescu (laureat în ediţia 1999), precum şi pianistul cazac Amir Tebenikhin (laureat în 2009). Din programul Galei fac parte: Rapsodia Nr.1 în La Major op.11 de George Enescu, Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Mi Minor Op.64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy și Concertul pentru Pian și Orchestră în La Minor Op.16, de Edvard Grieg. Concertul de deschidere din 6 septembrie beneficiază de participarea extraordinară a Filarmonicii George Enescu, dirijori fiind laureaţii Concursului Internaţional de dirijat Jeunesses Musicales.

Renumitul violonist Alexandru Tomescu

Concursul Internaţional George Enescu este singura competiţie de acest gen din România, singurul concurs din România afiliat la Federaţia Mondială a Concursurilor Internaţionale Muzicale (FMCIM) şi parte a prestigiosului Festival George Enescu. Ediţia din acest an se desfăşoară în perioada 6 – 27 septembrie 2014, la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi are patru secţiuni competiţionale: Vioară, Violoncel, Pian și Compoziţie. Premiile oferite vor fi în valoare de 100.000 de euro.

România contează

“România contează pe piaţa muzicală internaţională şi acest lucru se vede şi la Concursul Internaţional George Enescu, pentru că este un eveniment care oferă oportunitatea tinerilor artişti de a începe o carieră muzicală recunoscută la nivel mondial. Cu o tradiţie de a lansa artişti deveniţi mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul George Enescu consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanţa României ca jucător pe piaţa culturală internaţională”, a declarat presei Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului și al Concursului Enescu.

Alexandru Tomescu este laureat al ediţiei din 1999 a Concursului Internaţional George Enescu şi unul dintre cei mai buni violoniști români ai momentului. Alexandru Tomescu a concertat pe marile scene ale lumii precum: Carnegie Hall din New York, Théâtre des Champs Elysées, Paris, sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume. În România, Alexandru Tomescu s-a implicat în organizarea mai multor turnee naţionale de muzică clasică, iar din 2007 deţine dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Celebra pianistă Elisabeth Leonskaja

Celebra pianistă Elisabeth Leonskaja vorbește despre ce a însemnat pentru cariera sa internațională să câștige Premiul I la Concursul Enescu. Interviul face parte dintr-o serie de clipuri video unice care arată cum și de ce România contează.

Pianista Elisabeth Leonskaja, laureată a Concursului Enescu în 1964 se destăinuia:

„Imediat după 1989, când încă se vedeau la București urmele gloanețelor pe clădiri, la Concursul și la Festivalul Enescu veneau mari muzicieni din toată lumea. Nu poți decât să te înclini în fața acestor lucruri! Aveam 18 ani când am venit prima dată la București ca să particip la Concursul Enescu. Și de fiecare dată când vin în România și intru în sala Ateneului Român, amintirile se întorc. Au trecut 50 de ani de-atunci. Mă simt și acum o începătoare, o participantă la Concurs”, spunea Elisabeth Leonskaja.

Pianista este considerată “ultima mare doamnă a școlii ruse” și a fost apropiata legendarului Sviatoslav Richter, alături de care a și cântat. Cea mai recentă înregistrare a sa, apărută pe piața internațională în anul 2013 conține, alături de lucrări de Ravel și Debussy, și compoziții ale lui George Enescu.

„Când ești atât de tânăr și primești un premiu precum cel de la Concursul Enescu , este un salt în ceea ce se numește carieră. Este un cuvânt care mie nu-mi place neapărat, dar pot spune că odată cu Concursul Enescu a început cariera mea”, mai povestește Elisabeth Leonskaja. „Țin minte că imediat dupa 1989, când încă se vedeau la București urmele gloanțelor pe clădiri, la Concursul și la Festivalul Enescu veneau mari muzicieni din toată lumea. Or, nu poți decât să te înclini în fața acestor lucruri”.

Importante nume ale muzicii clasice internaționale de astăzi, laureați ai Concursului Enescu – violoniștii Alexandru Tomescu, Remus Azoiței, Vlad Stănculeasa și Florin Croitoru, pianista Elisbaeth Leonskaja, compozitorul Dan Dediu și violoncelistul Marin Cazacu arată lumii întregi, timp de o săptămână, că România contează!.

Într-o campanie video care se derulează începând de astăzi și până pe 6 septembrie, ziua în care se deschide cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional George Enescu, artiști de renume internațional povestesc cum le-a schimbat viața și cariera câștigarea unui premiu în cadrul Concursului Enescu.

Alături de muzicieni, publicații imporante, precum și bloggeri lideri în spațiul public autohton fac un exercițiu de bine și de pozitivism și se unesc pentru a transmite că România contează!

Gabriel Croitoru

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.